Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περού: Αμερικανοκίνητο πραξικόπημα με στόχο τον έλεγχο των στρατηγικών πόρων του και την εκδίωξη της Κίνας από τη χώρα

Περού: Αμερικανοκίνητο πραξικόπημα με στόχο τον έλεγχο των στρατηγικών πόρων του και την εκδίωξη της Κίνας από τη χώρα
Θέμα ημερών η αμερικανική στρατωτική επέμβαση υπέρ της Boluarte και του διαφθαρμένου περουβιανού πολιτικού κατεστημένου
Σχετικά Άρθρα
Νέα στρατιωτική επέμβαση στο Περού σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ξεκινήσει μεσα στην επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να στηρίξουν τη μη εκλεγμένη κυβέρνηση Boluarte, που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο του Περού, Pedro Castillo και η οποία έχει βυθίσει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής στην αιματοχυσία και το χάος.
Όπως έγινε γνωστό από ανεξάρτητα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις 18/5 η ολομέλεια του Κογκρέσου του Περού ενέκρινε την είσοδο αμερικανικών στρατευμάτων στο περουβιανό έδαφος με δήθεν σκοπό τη διεξαγωγή «δραστηριοτήτων συνεργασίας» με τις ένοπλες δυνάμεις και την εθνική αστυνομία του Περού.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 33 κατά και τέσσερις αποχές, και ορίζει ότι ο αμερικανικός στρατός είναι ευπρόσδεκτος στη χώρα και μπορεί να εισέλθει και να παραμείνει στο Περού από την 1η Ιουνίου 2023 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
Ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που θα αποσταλούν δεν έχει γίνει γνωστός, πάντως οι δραστηριότητες της «συνεργασίας» θα πραγματοποιηθούν σε μεγάλες περιοχές της χώρας, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την πρωτεύουσα Lima και τις περιοχές Callao, Loreto, San Martín, Huánuco, Ucayali, Pasco, Junín, Huancavelica, Iquitos, Pucusana, Apurímac, Cusco και Ayacucho.
Οι τρεις τελευταίες περιοχές βρίσκονται στο νότιο τμήμα του Περού, που μαζί με την Arequipa και το Puno, υπήρξαν το επίκεντρο ενός μεγάλου κινήματος πολιτικής διαμαρτυρίας, με απεργίες και αποκλεισμούς δρόμων που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο και τερματίστηκαν τον Φεβρουάριο, μετά την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου του Περού Pedro Castillo και την ανάληψή της θέσης του από την αντιπρόεδρο Dina Boluaerte.
Οι διαδηλωτές ζητούσαν να αφεθεί ελεύθερος ο Castillo, να γίνουν ξανά εκλογές, και να γίνει δημοψήφισμα για το σχηματισμό Συνταγματικής Συνέλευσης που θα αντικαταστήσει το σημερινό σύνταγμα του Περού, το οποίο επιβλήθηκε από τον πρώην δικτάτορα Alberto Fujimori μετά το πραξικόπημα του 1992

Η βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων

Η κυβέρνηση Boluarte δεν ικανοποίησε κανένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών.
Αντίθετα, έστειλε όλη την αστυνομία και 140.000 στρατιώτες να χτυπήσουν τις διαμαρτυρίες του κόσμου.
Η βίαιη καταστολή κορυφώθηκε με το θάνατο περίπου 70 ανθρώπων.
Μια έκθεση που κυκλοφόρησε από τη Διεθνής Αμνηστία τον Φεβρουάριο έγραψε τα εξής:
«Από την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας τον Δεκέμβριο του 2022, ο Στρατός και η Εθνική Αστυνομία του Περού (PNP) χτύπησαν αδιακρίτως με τα όπλά τους κατά του πληθυσμού, ειδικά κατά των ιθαγενών και των campesinos (αγροτικοί εργάτες) κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων».
Ο γραμματέας της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικής Τάξης, Εναλλακτικής Ανάπτυξης και Καταπολέμησης των Ναρκωτικών, Alfredo Azurín, υπογράμμισε οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να δημιουργήσουν στρατιωτική βάση στο Περού και ότι η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα «δεν θα επηρεάσει την εθνική κυριαρχία». προκαλώντας τις ισχυρές διαμαρτυρίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Η de facto κυβέρνηση Boluarte και το Κογκρέσο του Περού αντιμετωπίζουν την άφιξη των αμερικανικών στρατευμάτων ως ένα γεγονός ρουτίνας.
Και είναι αλήθεια ότι ο αμερικανικός στρατός έχει εδώ και καιρό παρουσία στο Περού.
Για παράδειγμα, το 2017, το προσωπικό των ΗΠΑ συμμετείχε σε στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν από κοινού με την Κολομβία, το Περού και τη Βραζιλία στην «τριπλή συνοριακή περιοχή» της περιοχής του Αμαζονίου.
Όμως ο χρόνος της επιχείρησης εγείρει σοβαρά ερωτήματα.
Διότι το Περού βρίσκεται επί του παρόντος υπό τον έλεγχο μιας μη εκλεγμένης κυβέρνησης που υποστηρίζεται έντονα από την Ουάσιγκτον αλλά απορρίπτεται συντριπτικά από τον περουβιανό λαό.
Η καταστολή των διαδηλώσεων στο νότιο τμήμα του Περού από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας — τις ίδιες δυνάμεις ασφαλείας που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν  έχει οδηγήσει σε δεκάδες θανάτους.
Το Κογκρέσο του Περού αρνείται να προκηρύξει νέες εκλογές σε πλήρη πείσμα της κοινής γνώμης ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας εξέδωσε μια απόφαση που η πλειοψηφία των νομικών ερμηνεύει ως ουσιαστική ποινικοποίηση της πολιτικής διαμαρτυρίας.
Καθώς οι πολιτικοί θεσμοί του Περού μάχονται μεταξύ τους, οι ένοπλες δυνάμεις του Περού - η τελευταία εναπομείνασα «ραχοκοκαλιά» στη χώρα, σύμφωνα με τον Μεξικανό γεωπολιτικό αναλυτή Alfredo Jalife - έχουν πάρει τον απόλυτο έλεγχο.
Και βέβαια, το Περού έχει μεγάλα αποθέματα ορισμένων από τα ορυκτά που ο αμερικανικός στρατός έχει προσδιορίσει ως στρατηγικά σημαντικά για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου.
Για το λόγο αυτό, οι φήμες για άλλο ένα αμερικανοκίνητο πραξικόπημα στο Περού δεν εκπλήσσουν.
Ούτε ο πρόσφατος διορισμός από την κυβέρνηση Biden βετεράνου της CIA Liza Kenna, που έχει διατελέσει σύμβουλος του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Περού.

Στην κόψη του ξυραφιού

Μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες πήγαινε από κρίση σε κρίση, το Περού βρέθηκε στην κόψη του ξυραφιού όταν το 2021 πήρε τις εκλογές ο Pedro Castillo, ένας απλός δάσκαλος από τις Άνδεις, που είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις απεργίες των δασκάλων του 2017, καβαλώντας το κύμα της λαϊκής οργής για την υπερβολική διαφθορά του εγχώριου πολιτικού κατεστημένου.
Για λίγους μήνες, οι στρατιές των φτωχών και περιθωριοποιημένων Περουβιανών έλπιζαν ότι θα ακολουθούσαν θετικές αλλαγές.
Αλλά ο Castillo δεν τα κατάφερε καθώς δεν είχε κανέναν έλεγχο στο Κογκρέσο και απέτυχε παταγωδώς να ξεπεράσει τη λυσσαλέα δεξιά αντίθεση στην κυβέρνησή του.
Ακόμη και τον πρώτο χρόνο της θητείας του, το κατεστημένο προσπάθησε δυο φορές να τον παραπέμψει σε δίκη.
Την τρίτη φορά τα κατάφερε, και πλέον βρίσκεται στη φυλακή, όμως οι φτωχοί του Περού εξακολουθούν να θέλουν αλλαγές αποδοκιμάζοντας την de facto κυβέρνηση Boluarte και το Κογκρέσο.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Περουβιανών Σπουδών (IEP), το 78% των Περουβιανών αποδοκιμάζει την προεδρία του Boluarte ενώ μόνο το 15% εγκρίνει. Το Κογκρέσο είναι ακόμη λιγότερο δημοφιλές, με ποσοστό δημόσιας αποδοκιμασίας 91%.

Το ενδιαφέρον ΗΠΑ και ΕΕ για τους «στρατηγικούς» πόρους του Περού και ο ρόλος της Κίνας

Στο πλαίσιο αυτο λοιπόν αναμένουμε την εκδήλωση μιας ακόμη αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Περού, ειδικά μάλιστα επειδή το ενδιαφέρον της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη Λατινική Αμερική αυξάνεται ραγδαία καθώς ο αγώνας για λίθιο, χαλκό, κοβάλτιο και άλλα στοιχεία απαραίτητα για τη λεγόμενη «καθαρή» ενεργειακή μετάβαση παίρνει φωτιά.
Τι συγκεκριμένο αγώνα κέρδιζε αρκετά εύκολα η Κίνα μέχρι τώρα.
Το Περού ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Κίνας στη Λατινική Αμερική και η χώρα όπου βρίσκεται το μοναδικό λιμάνι στη Λατινική Αμερική που διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου το κινεζικό κεφάλαιο.
Και ενώ το Περού μπορεί να μην αποτελεί μέρος του Τριγώνου Λιθίου (Βολιβία, Αργεντινή και Χιλή), μπορεί να υπερηφανεύεται για σημαντικά κοιτάσματα. 
Σύμφωνα με μια εκτίμηση, φιλοξενεί το έκτο μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στον κόσμο και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού, ψευδαργύρου και αργύρου στον κόσμο, τρία μέταλλα που αναμένεται επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης