Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kissinger: Η Κριμαία έχει χαθεί για την Ουκρανία – Οι ΗΠΑ θέλουν κλιμάκωση, οι Ουκρανοί έχασαν σε Bakhmut, Soledar 40.000 στρατιώτες

Kissinger: Η Κριμαία έχει χαθεί για την Ουκρανία – Οι ΗΠΑ θέλουν κλιμάκωση, οι Ουκρανοί έχασαν σε Bakhmut, Soledar 40.000 στρατιώτες
Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά, στην μάταιη προσπάθεια τους να κρατήσουν το Bakhmut και Soledar οι Ουκρανοί έχασαν 35.000 με 40.000 στρατιώτες, η εθνική καταστροφή συνεχίζεται, ο Zelensky ως μαριονέτα αδιαφορεί… για τους νεκρούς Ουκρανούς… εάν ο πόλεμος συνεχιστεί ο Ουκρανικός στρατός θα αποδεκατιστεί…
(upd 8) Νέα παρέμβαση στην Ουκρανική σύγκρουση πραγματοποίησε ο H. Kissinger πρώην υπουργός εξωτερικών και κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι είναι λάθος η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ αναφερόμενος στην Κριμαία τόνισε ότι η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί την απώλεια…
Και ενώ ο Kissinger αποτελεί φωνή της λογικής, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κλιμακώνουν τον πόλεμο ωθώντας τους Ουκρανούς σε μια καταστροφική αντεπίθεση…
Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά, στην μάταιη προσπάθεια τους να κρατήσουν το Bakhmut και Soledar οι Ουκρανοί έχασαν 35.000 με 40.000 στρατιώτες, η εθνική καταστροφή συνεχίζεται, ο Zelensky ως μαριονέτα αδιαφορεί… για τους νεκρούς Ουκρανούς… εάν ο πόλεμος συνεχιστεί ο Ουκρανικός στρατός θα αποδεκατιστεί…
Η κλιμάκωση σε όλο και ισχυρότερα όπλα, είναι απόδειξη ότι στο έδαφος, η Ουκρανία αποτυγχάνει, χάνει εδάφη και κρίσιμες πόλεις… οπότε η Δύση αντισταθμίζει την αποτυχία στο έδαφος με όλο και ισχυρότερα όπλα…
Η τακτική της Δύσης θα οδηγήσει στον αφανισμό της Ουκρανίας…η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί…

Οι αποτυχίες των Ουκρανών συνεχίζονται…

Μετά την ήττα στο «προπύργιο του Bakhmut» το καθεστώς της Ουκρανίας θέλει μια… νίκη δημοσίων σχέσεων για να δείξει… ότι η Ουκρανία συνεχίζει τον αγώνα κατά της Ρωσίας…

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποίησαν μια επιδρομή με στόχο την συνοριακή περιοχή στην περιοχή Belgorod της Ρωσίας.
Ωστόσο, η Ουκρανική επιδρομή μετατράπηκε γρήγορα σε άλλη μια στρατιωτική αποτυχία και οι ουκρανικές μονάδες υποχώρησαν με αξιοσημείωτες απώλειες, πάνω από 70 Ουκρανοί σκοτώθηκαν σε σύνολο περίπου 150 στρατιωτών που επιχείρησαν…

Στη συνέχεια, το πλοίο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού «Ivan Churs» δέχτηκε επίθεση από τρία μη επανδρωμένα ταχύπλοα σκάφη με εκρηκτικά περίπου 140 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του στενού του Βοσπόρου.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το πλοίο κατέστρεψε όλα τα εχθρικά σκάφη χρησιμοποιώντας τακτικά όπλα.
Μια μέρα αργότερα, το καθεστώς της Ουκρανίας δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει την επίθεση στο πλοίο.
Δείχνει ότι τουλάχιστον ένα από τα σκάφη κινήθηκε επικίνδυνα κοντά στο Ivan Churs.

Οι ενέργειες αυτές συνοδεύτηκαν από μια σειρά προσπαθειών επίθεσης σε ρωσικές συνοριακές περιοχές με πυραύλους και drones.
Σε μια από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, στις 26 Μαΐου, ένας πύραυλος καταρρίφθηκε πάνω από την περιοχή του Ροστόφ.
Την ίδια ώρα, η πρόσοψη ενός κτιρίου γραφείων υπέστη ζημιές σε ύποπτη επίθεση με drone στην πόλη Κρασνοντάρ.
Συν τοις άλλοις, οι ουκρανικές μονάδες πυροβολικού και πυραύλων ενέτειναν τα χτυπήματα σε μη στρατιωτικούς στόχους εντός της εμβέλειάς τους ειδικά στο Donetsk…

Μια τέτοια τρομοκρατική συμπεριφορά προφανώς παίζει ρόλο στην περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και η ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία δεν τελειώνει με την κατάληψη του Bakhmut…
Επιπλέον, η πραγματικότητα στο μέτωπο… διαφέρει σημαντικά από τα παραμύθια που προσπαθούν να τροφοδοτήσουν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης στους θεατές τους.
Η αταξία και το χάος μεταξύ του πληθυσμού αλλά και των στρατιωτών της Ουκρανίας… εντυπωσιάζουν.
Πολλοί στρατιώτες αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να διασωθούν…

Στις 25 Μαΐου, ένα βίντεο εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο που φέρεται να δείχνει τον διοικητή ενός από τα ουκρανικά τάγματα να πυροβολείται και να σκοτώνεται από έναν από τους υφισταμένους του για ανυποταξία, αφού αρνήθηκε εκτελέσει εντολή να μετακινηθεί στη γραμμή επαφής με τις ρωσικές δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, οι μάχες θέσεις συνεχίζονται στην περιοχή του Donbass και σε κοντινές περιοχές.
Στην κατεύθυνση του Kupyansk, οι ρωσικές μονάδες κατέστρεψαν ένα οβιδοβόλο D-20 και διέκοψαν τέσσερις προσπάθειες αντεπίθεσης από τις Ουκρανικές δυνάμεις.
Η ρωσική αεροπορία πραγματοποίησε πυραυλικές επιδρομές στις περιοχές προσωρινής ανάπτυξης της 1ης Ταξιαρχίας Ξεχωριστών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και σε σημεία συγκέντρωσης προσωπικού, όπλων και στρατιωτικού υλικού της 14ης Ταξιαρχίας και σε μονάδες εδαφικής άμυνας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι μάχες αναφέρθηκαν επίσης κοντά στο Torezk, Verhnekamenskoe και Vodyanoe.
Η σχετική ηρεμία στην πρώτη γραμμή δεν θα διαρκέσει για πολύ… σύντομα θα υπάρξει κλιμάκωση και στο έδαφος…

Η Δύση παρακινεί την Ουκρανία να εξαπολύσει αντεπίθεση….

Οι δυτικές χώρες παρακινούν ενεργά την Ουκρανία να ξεκινήσει μια «αντεπίθεση», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Galuzin.
«Το γεγονός ότι η Δύση πιέζει ενεργά την Ουκρανία να εξαπολύσει αυτήν την «αντεπίθεση» παρά όλους τους κινδύνους των καταστροφικών συνεπειών της για τη χώρα και τους κατοίκους της, δείχνει για άλλη μια φορά ότι ο Zelensky είναι απολύτως αδιάφορος για τη μοίρα των Ουκρανών… στόχος είναι πόλεμος με τη Ρωσία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό»»…

«Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν επεκτείνει αισθητά τη γκάμα προμηθειών όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων βαρέων αρμάτων μάχης, πυροβολικού και πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς.
Γίνονται συνομιλίες για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με αεροσκάφη F-16», σημείωσε ο ρώσος αναπληρωτής εξωτερικών. «Η φιλοδοξία ΗΠΑ και Βρετανίας για το ποια χώρα θα κλιμακώσει την σύγκρουση, καθιστούν όλο και πιο αιματηρό τον πόλεμο»
Σύμφωνα με τον Galuzin, «οι ηχηρές δηλώσεις της ουκρανικής ηγεσίας και τα τακτικά σχόλια δυτικών πολιτικών για την επερχόμενη «αντεπίθεση» αντικατοπτρίζουν την αγγλοσαξονική πολιτική που αποσκοπεί στη στρατηγική ήττα της Ρωσίας».

Peskov: Αυξάνεται η εμπλοκή της Δύσης

Ο βαθμός της εμπλοκής της Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία αυξάνεται, αλλά η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας θα συνεχιστεί, καθώς η χώρα θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της, δήλωσε ο Dmitry Peskov, γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Προφανώς, ο βαθμός εμπλοκής - άμεσης και έμμεσης - των κρατών, όπως λέμε, της συλλογικής Δύσης σε αυτή τη σύγκρουση αυξάνεται καθημερινά», επισήμανε ο Peskov σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο Telegram το Σάββατο 27 Μαΐου 2023.
Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να παρατείνει τη σύγκρουση με την πάροδο του χρόνου, αλλά «δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση».
«Η Ρωσία θα συνεχίσει την επιχείρηση και η Ρωσία θα εξασφαλίσει τα συμφέροντά της με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και θα επιτύχει την εκπλήρωση των δηλωθέντων καθηκόντων», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα όρια της κλιμάκωσης της σύγκρουσης εκ μέρους της Δύσης στην Ουκρανία ο Peskov είπε ότι το όριο θα έπρεπε, θεωρητικά, να το υπαγορεύει η λογική των χωρών της συλλογικής Δύσης, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει.

Στα 65 δισ. δολάρια η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Τα 65 δισ. δολάρια έχει φτάσει μέχρι στιγμή το ύψος της στρατιωτικής βοήθειας, που οι χώρες της Δύσης, με επικεφαλής τις ΗΠΑ έχει δώσει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία.
Τα νούμερα αυτά ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Loyd Austin κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με την ευκαιρία της 12ης συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας (στην οποία μετέχουν 54 χώρες της Δύσης) η οποία έγινε στην αεροπορική βάση Ramstein.
«Συνολικά, η Ομάδα Επαφής έχει δεσμεύσει σχεδόν 65 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια», είπε ο Austin, ενώ τόνισε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι «ενωμένοι όσο ποτέ».

Αυτό το συνολικό ποσό είναι διαφορετικό από τη συνολική δέσμευση της Ουάσιγκτον όσον αφορά τη βοήθεια της Ουκρανίας, η οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη, πρόσθεσε.
Αυτό το ήδη πολύ μεγάλο ποσό στρατιωτικής βοήθειας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι όπως είπε ο Austin, «την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Biden ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν μια κοινή προσπάθεια με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε αεροσκάφη τέταρτης γενιάς. συμπεριλαμβανομένων των F-16»

Kissinger: Λάθος η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – Η Ουκρανία έχει χάσει την Κριμαία

Η επιθυμία των ΗΠΑ να κάνουν την Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ ήταν ένα σοβαρό λάθος και οδήγησε στην τρέχουσα σύγκρουση, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τον Henry Kissinger, η Ρωσία για εκατοντάδες χρόνια είχε σημαντική επιρροή στις χώρες της περιοχής της, αλλά η ίδια κατείχε συνεχώς μια αμφίθυμη θέση σε σχέση με την Ευρώπη.
Αυτή η δυαδικότητα, πιστεύει ο Henry Kissinger, οδήγησε επίσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Πιστεύω ότι η πρόταση για αποδοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν ένα σοβαρό λάθος και οδήγησε σε πόλεμο».

Την ίδια στιγμή, ο Henry Kissinger πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν πλέον «απόλυτο δίκιο που αντιτίθενται» στη Ρωσία και ότι υποστηρίζει την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Biden.
«Από την άποψή μου, ο πόλεμος της Ουκρανίας κερδήθηκε με την έννοια ότι απέτρεψε μια ρωσική επίθεση σε συμμαχικές χώρες στην Ευρώπη», υποστήριξε o Henry Kissinger.
Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, «μπορεί να εμφανιστούν και άλλοι κίνδυνοι που συνδέονται με τη Ρωσία».
Ο Henry Kissinger κλείνει τα 100 στις 27 Μαΐου.
Είναι ο μόνος αξιωματούχος στην ιστορία των ΗΠΑ που κατείχε ταυτόχρονα τις θέσεις του Υπουργού Εξωτερικών και του Βοηθού του Προέδρου για την Εθνική Ασφάλεια.
Πιστεύεται ότι ο Henry Kissinger ενήργησε ως ρεαλιστής και πραγματιστής στην εξωτερική πολιτική και επίσης έπαιξε βασικό ρόλο στον καθορισμό της πορείας των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970 σε πολλά μέτωπα.

Η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί την απώλεια της Κριμαίας

Η Ουκρανία δεν πρέπει να επιχειρήσει να καταλάβει την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger.
«Για τη Ρωσία, η απώλεια της Σεβαστούπολης, η οποία δεν ήταν πάντα ουκρανική στην ιστορία, θα προκαλούσε τριγμούς στην συνοχή του ρωσικού κράτους.
Και νομίζω ότι αυτό δεν είναι επιθυμητό για τον κόσμο μετά την Ουκρανία».

Μετά τη σύγκρουση, η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Είμαι στην ειρωνική θέση ότι ήμουν μόνος όταν αντιτάχθηκα στην ένταξη και είμαι σχεδόν μόνος τώρα που υποστηρίζω την ένταξη στο ΝΑΤΟ», σημείωσε Henry Kissinger.
Μετά το υποστηριζόμενο από τη Δύση πραξικόπημα του Φεβρουαρίου 2014 στην Ουκρανία, η Κριμαία και η Σεβαστούπολη διεξήγαγαν δημοψήφισμα, στο οποίο το 96,7% των πολιτών και το 95,6% των ψηφοφόρων της Σεβαστούπολης επέλεξαν να αποσχιστούν από την Ουκρανία και να ενταχθούν στη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin υπέγραψε τη συμφωνία επανένωσης στις 18 Μαρτίου 2014, την οποία επικύρωσε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) στις 21 Μαρτίου 2014.

Οι Ουκρανοί χτύπησαν την Γέφυρα της Κριμαίας

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) επιβεβαίωσε έμμεσα την ευθύνη της υπηρεσίας του για την τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας.
«Σύμφωνα με τους κανόνες της ισχύουσας νομοθεσίας μας και της διεθνούς νομοθεσίας και τα έθιμα και τις παραδόσεις του πολέμου, δεδομένου ότι επρόκειτο για μια οδό επιμελητείας που έπρεπε να αποκόψουμε για τον εχθρό, τότε, κατά συνέπεια, εφαρμόζονταν ορισμένα μέτρα αυτού του είδους». είπε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα.
Στις 8 Οκτωβρίου 2022, ένα φορτηγό ανατινάχθηκε στη γέφυρα της Κριμαίας.
Δύο τμήματα της γέφυρας προς τη χερσόνησο κατέρρευσαν.
Η σιδηροδρομική κυκλοφορία στη γέφυρα της Κριμαίας έχει πλέον αποκατασταθεί.
Στις 23 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η κυκλοφορία αυτοκινήτων και στα δύο μέρη της γέφυρας της Κριμαίας.
Ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας Alexander Bastrykin χαρακτήρισε το περιστατικό ως τρομοκρατική επίθεση που οργανώθηκε από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες.

Δραματικές οι απώλειες της Ουκρανίας, έχασαν 40.000 στρατιώτες σε Bakhmut και Soledar

Οι απώλειες της Ουκρανίας στο Artyomovsk ή Bakhmut στα Ουκρανικά και Soledar υπολογίζονται σε έως και 40.000 ανέφερε ο συνταγματάρχης Vitaly Kiselev, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας από το Luhansk.
Ο ουκρανικός στρατός έχει υποστεί περίπου 35.000-40.000 απώλειες στις μάχες για το Soledar και το Artyomovsk (γνωστό ως Bakhmut στην Ουκρανία).
Πριν ξεσπάσουν οι μάχες, στο Bakhmut ζούσαν 72.000 άτομα.

Εκτός πραγματικότητας ο Zelensky: Η Ρωσία θα χάσει τα πάντα

Το μαύρο – άσπρο επιχείρησε να κάνει ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky στο καθημερινό του τηλεοπτικό διάγγελμα.
Μιλώντας το Σάββατο (27/5/20230 αποσιώπησε το γεγονός, πώς λειτούργησε σαν πολιορκητικός κριός της Δύσης ενώ δεν αναφέρθηκε εκ νέου στις εγκληματικές επιθέσεις του ουκρανικού καθεστώτος εναντίον των κατοίκων του Donbass από το 2014 μέχρι σήμερα.
«Όταν η Ρωσία ξεκινούσε αυτή την επίθεση, αντιμετώπιζε τον κόσμο σαν να κοιτούσε τον εαυτό της στον καθρέφτη.
Νόμιζε ότι όλοι στον κόσμο είναι κυνικοί και περιφρονούν τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που κάνει η ίδια», είπε ο Zelensky και πρόσθεσε:
«Αλλά ο κόσμος είναι διαφορετικός – ο κόσμος μας βοηθά να προστατεύσουμε τη ζωή μας.
Και όποιος πάει κόντρα στον κόσμο θα τεθεί στο περιθώριο.
Η Ρωσία δεν θα κερδίσει τίποτα και θα χάσει τα πάντα.
Δόξα σε όλους όσοι υπερασπίζονται το κράτος μας!
Δόξα σε όλους όσοι μας βοηθούν».

Σκοτώθηκαν 180 Ουκρανοί σε Donetsk, Zaporizhia και Krasny Liman

Τις προηγούμενες 24 ώρες έχασαν 180 άνδρες σε επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού σε Donetsk, Zaporizhia και Krasny Liman.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν έως και 120 Ουκρανούς στρατιώτες και κατέστρεψαν μία συστοιχία του αμερικανικού ραντάρ AN/TPQ-37 στις κατευθύνσεις του νότιου Donetsk και της Zaporizhia, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα.
Εξάλλου οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν έως και 60 Ουκρανούς στρατιώτες στην κατεύθυνση του Krasny Liman τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τρία τεθωρακισμένα οχήματα, τρία αυτοκίνητα, δύο οβιδοβόλα D-30 και ένα αυτοκινούμενο σύστημα πυροβολικού Gvozdika.

Σκληρή απάντηση στους Ουκρανούς που βομβάρδισαν το Bryansk

Ο κυβερνήτης της περιοχής Bryansk Alexander Bogomaz διέψευσε τις πληροφορίες για απόπειρα ουκρανικής ομάδας δολιοφθοράς και αναγνώρισης να διεισδύσει στην περιοχή, αλλά τρεις κατοικημένες περιοχές βομβαρδίστηκαν από το ουκρανικό έδαφος.
«Αυτές οι πληροφορίες είναι αναξιόπιστες (σ.σ. περί εισβολής).
Δεν υπήρξαν προσπάθειες εισβολής ομάδας σαμποτάζ από την Ουκρανία.
Σήμερα ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε το Sushany, το Khoromnoye και το Zabrama της περιοχής Klimovo.
Δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων.
Σε απάντηση στις ενέργειες των Ουκρανών οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αντεπιτέθηκαν.
Οι θέσεις των ουκρανικών όπλων καταστράφηκαν ολοσχερώς, σημείωσε ο Bogomaz.
Νωρίτερα το Σάββατο (27/5), το κανάλι Telegram Mash ανέφερε ότι μια ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ είχε εισβάλει στην περιοχή του Bryansk.
Η Ουκρανία ζήτησε πυραύλους Taurus από τη Γερμανία

Η Ουκρανία ζήτησε από τη Γερμανία να της στείλει πυραύλους Taurus με βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων DPA επικαλούμενο εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.
«Τέτοιο αίτημα ήρθε από την ουκρανική πλευρά τις τελευταίες ημέρες», είπε η συγκεκριμένη πηγή.
Ωστόσο, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το πόσοι πύραυλοι ζητήθηκαν από το Κίεβο.
Σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky συζήτησε την αποστολή πυραύλων Taurus με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στις 14 Μαΐου.
Σύμφωνα με τις πηγές, το Κίεβο ήθελε να τους παραλάβει «επειγόντως».
Πριν από περίπου 10 χρόνια, ο γερμανικός στρατός προμηθεύτηκε περίπου 600 πυραύλους Taurus, με περίπου 150 επί του παρόντος να είναι επιχειρησιακοί.
Αυτοί οι πύραυλοι θεωρούνται παρόμοιοι με τους πυραύλους Storm Shadow του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν ήδη αποσταλεί στην Ουκρανία.
Ωστόσο, οι γερμανοσουηδικοί πύραυλοι έχουν λίγο μεγαλύτερο βεληνεκές.

Zakharova: Βρετανική συμμετοχή στις επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

Η Ρωσία δεν αποκλείει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις επιθέσεις που πραγματοποιεί η Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος.
«Δεν αποκλείουμε οι Βρετανοί να συμμετείχαν στον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υποστήριξη τρομοκρατικών επιθέσεων που πραγματοποίησε το καθεστώς του Κιέβου στο έδαφος της Ρωσίας», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
Πρόσθεσε ότι το Λονδίνο υποστηρίζει σταθερά το Κίεβο μέσω παραδόσεων όπλων, εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού, παροχής πληροφοριών, οδηγιών για την οργάνωση επιχειρήσεων σαμποτάζ και αποστολής μισθοφόρων.
Η Zakharova αποκάλυψε ότι το 2022 η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρωσία, Deborah Bronnert, κλήθηκε στο υπουργείο για την εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου στην επίθεση στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε έντονα για την ενεργό συμμετοχή Βρετανών στρατιωτικών ειδικών στην εκπαίδευση και τον ανεφοδιασμό των μονάδων των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας, με σκοπό τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σαμποτάζ στη θάλασσα.
«Δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία μιας τέτοιας δραστηριότητας στο Λονδίνο, κατονομάστηκαν συγκεκριμένα ονόματα Βρετανών συνεργών σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση», υπογράμμισε η Zakharova.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε, πως η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να δώσει «επαρκή απάντηση, όπου και όταν κριθεί απαραίτητο».
«Όλη η ευθύνη για τις συνέπειες της καταστροφικής δραστηριότητας του Λονδίνου βαρύνει εξ ολοκλήρου τους εμπνευστές και τους δράστες αυτών των απερίσκεπτων πράξεων», τόνισε.
Η Zakharova χαρακτήρισε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων «ένα ακραίο μέτρο», σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί «λαμβάνοντας υπόψη «όλο τον συνδυασμό παραγόντων».

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Αποχωρούν οι Wagner από το Bakhmut

Ο επικεφαλής του Ομίλου Wagner Yevgeny Prigozhin ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις Wagner συνεχίζουν να παραδίδουν θέσεις στο Bakhmut στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) και να αποχωρούν από την πόλη.
Επίσης ισχυρίστηκε στις 26 Μαΐου ότι το Υπουργείο Άμυνας εκπληρώνει τη συμφωνία του αναπτύσσοντας ενεργά τακτικές ρωσικές μονάδες σε θέσεις που κατείχαν οι Wagner στην πόλη Bakhmut.
Ουκρανικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις Wagner εξακολουθούν να είναι παρούσες στο Bakhmut και ότι ο ρυθμός των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων γύρω από την πόλη συνεχίζει να μειώνεται.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Bakhmut και προς την κατεύθυνση του Predtechyne (15 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut) στις 26 Μαΐου
Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιτυχημένες αντεπιθέσεις κοντά στο Orikhovo-Vasylivka (11 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut) και το Klishchiivka (7 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut). Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν ανυψωμένες θέσεις κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου E40 (Bakhmut προς Slovyansk) κοντά στο Orikhovo-Vasylivka και ότι οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 24 και 25 Μαΐου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα ανέκτησαν περιορισμένες θέσεις δυτικά της Klishchiivka,

Νέα επίθεση με πυραύλους και drones

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας επίθεση με πυραύλους και drone σε όλη την Ουκρανία στις 25 και 26 Μαΐου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν δέκα πυραύλους κρουζ με βάση τον αέρα στις περιφέρειες Κιέβου και Dnipro και εκτόξευσαν οκτώ S-300 /400 κατευθυνόμενοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι στην πόλη Dnipro.
Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν επίσης 31 drones Shahed-131/136 από τις νότιες και βόρειες κατευθύνσεις τη νύχτα της 25ης προς 26 Μαΐου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν και τους δέκα πυραύλους Kh-101/555 και 23 Shahed -131/136 drones.
Η Ουκρανία δηλώνει ψευδώς ότι καταρρίπτει πυραύλους αλλά δεν μπορεί να εξηγήσει τις καταστροφές που σημειώνονται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις… η Ουκρανία σχεδόν πάντα παραπληροφορεί…
Ο Επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας Κιέβου Ruslan Kravchenko δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει 13 επιθέσεις με πυραύλους στην Περιφέρεια Κιέβου από τις αρχές Μαΐου.
Η ομάδα Wagner αντάλλαξε 106 Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου με απροσδιόριστο αριθμό Ρώσων αιχμαλώτων στις 25 Μαΐου.
Ο επικεφαλής των Wagner Yevgeny Prigozhin δημοσίευσε πλάνα στις 25 Μαΐου που δείχνουν τις δυνάμεις Wagner να πραγματοποιούν την ανταλλαγή Ουκρανών αιχμαλώτων και Ρώσων αιχμαλώτων.

Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις σε Kupyansk και Svatove-Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις βορειοανατολικά του Kupyansk και κατά μήκος της γραμμής Svatove-Kreminna στις 26 Μαΐου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 25 Μαΐου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα έκαναν οριακές προόδους βόρεια του Novoselivske (16 χλμ βορειοδυτικά του Svatove).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στη Masyutivka, στην περιοχή Kharkiv (13 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk) και στην Bilohorivka, στην περιοχή Luhansk (12 χλμ νότια της Kreminna) στις 26 Μαΐου.
Κατά τους Ουκρανούς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν θέσεις στην κατεύθυνση Kupyansk για να ξεκινήσουν μελλοντικές επιθετικές επιχειρήσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της ανατολικής όχθης του ποταμού Zherebets στην περιοχή Kreminna και νότια της Kreminna στη δασική περιοχή Serebrianska.
Ο αρχηγός της Ουκρανικής Στρατιωτικής Διοίκησης Severodonetsk, Oleksandr Stryuk, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να διατηρούν μεγάλη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή Severodonetsk.
Επίσης πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν εκτρέπουν τις μονάδες τους στην Περιφέρεια Luhansk για να ενισχύσουν τα ρωσο-ουκρανικά διεθνή

Ρωσικές επιθέσεις στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος του μετώπου Avdiivka-Donetsk στις 26 Μαΐου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές ενέργειες κοντά στο Krasnohorivka (ασαφές εάν η Krasnohorivka βόρεια ή νοτιοδυτικά της Avdiivka) και η Marinka (27 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις στις νοτιοδυτικές προσεγγίσεις στην Avdiivka και κοντά στο Novokalynove (12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Avdiivka).
Η Ουκρανική Υπηρεσία Συνοριοφυλάκων ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στην περιοχή Avdiivka, αλλά δεν διευκρίνισε τι είδους.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα φράγμα δυτικά της Avdiivka στις 25 Μαΐου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 25 Μαΐου δείχνουν ότι μια ρωσική επίθεση κατέστρεψε το φράγμα Karlivskyi Reservoir κοντά στην Karlivka (19 χλμ δυτικά της Avdiivka), προκαλώντας πλημμύρες.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν το φράγμα με πύραυλο S-300.
Ο επικεφαλής της Ουκρανικής Στρατιωτικής Διοίκησης του Donetsk, Pavlo Kyrylenko, δήλωσε ότι η καταστροφή του φράγματος απειλεί να πλημμυρίσει περιοχές κοντά στη Halytsynivka (22 χλμ δυτικά της Avdiivka) και τη Zhelanne (24 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka).
Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν έναν δρόμο κατά μήκος του φράγματος για να υποστηρίξουν την επιμελητεία προς το Pisky (9 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka) και ότι οι επακόλουθες πλημμύρες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το Kurakhove (38 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka) και το Krasnohorivka (22 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka), διακόπτοντας περαιτέρω την ουκρανική επιμελητεία στην περιοχή

Μάχες και στην περιοχή Kherson

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές σε ουκρανικές θέσεις στη νότια Ουκρανία.
Η ουκρανική Νότια Επιχειρησιακή Διοίκηση ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν τρεις KAB-500 (μια παραλλαγή FAB-500) στο Beryslav στην περιφέρεια Kherson.
Οι ρωσικές δυνάμεις στόχευσαν το Polohivskyi Raion στην περιφέρεια Zaporizhia με βόμβες FAB-250/500.

Luhansk_Battle_Map_Draft_May_262023_1.jpg

Donetsk_Battle_Map_Draft_May_262023.jpg

Bakhmut_Battle_Map_Draft_May_262023_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης