Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jeffrey Sachs (Columbia University): Ο «βρώμικος» ρόλος των ΗΠΑ στην ουκρανική κρίση – Γιατί η Ρωσία είναι αυτή που αμύνεται

Jeffrey Sachs (Columbia University): Ο «βρώμικος» ρόλος των ΗΠΑ στην ουκρανική κρίση – Γιατί η Ρωσία είναι αυτή που αμύνεται
Τα αρχεία δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας υποσχέθηκαν επανειλημμένα στον Σοβιετικό Πρόεδρο Mikhail Gorbachev ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μετακινηθεί «μια ίντσα προς τα ανατολικά» όταν η Σοβιετική Ένωση διέλυσε τη στρατιωτική συμμαχία του Συμφώνου της Βαρσοβίας…
Το 2014, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ηenry Kissinger, έγραψε στην Washington Post ότι η Ουκρανία πρέπει να λειτουργεί ως «γέφυρα» μεταξύ Ανατολής και Δύσης, και όχι να γίνει «προπύργιο της μίας πλευράς ενάντια στην άλλη».
Η ρήση Kissinger αγνοήθηκε από το ΝΑΤΟ -υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ-, το οποίο πίεσε για πέντε μεγάλες επεκτάσεις προς ανατολάς και δυτικά της Ρωσίας, προκαλώντας ανάφλεξη...
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφερε το 1984 ο George Orwell, «όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει και το μέλλον, ενώ αυτός ο οποίος ελέγχει το παρόν ελέγχει και το παρελθόν»…
Εύλογα λοιπόν οι κυβερνήσεις εργάζονται ακατάπαυστα για να διαστρεβλώσουν τις αντιλήψεις του κοινού για το παρελθόν.
Όσον αφορά τον πόλεμο της Ουκρανίας, η κυβέρνηση Biden έχει επανειλημμένα και ψευδώς ισχυριστεί ότι ο πόλεμος ξεκίνησε με μια απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Στην πραγματικότητα όμως, επισημαίνει ο καθηγητής του Columbia University Jeffrey Sachs, ο πόλεμος προκλήθηκε από τις ΗΠΑ με τρόπους που οι κορυφαίοι διπλωμάτες των ΗΠΑ ανέμεναν για δεκαετίες πριν από τον πόλεμο - πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων.

Δύο προκλήσεις

Η ομάδα Biden χρησιμοποιεί τη λέξη «απρόκλητος» ασταμάτητα.
Και, βέβαια, τα φιλικά προς τον Αμερικανό πρόεδρο μέσα ενημέρωσης απλώς παπαγαλίζουν ό,τι αναφέρει ο Λευκός Οίκος.
Οι New York Times είναι η μιντιακή ναυαρχίδα της αμερικανικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας τη ρωσική εισβολή «απρόκλητη» πολλάκις.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η Ρωσία υπέμεινε δύο προκλήσεις:
Η πρώτη ήταν η πρόθεση των ΗΠΑ να επεκτείνουν το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και τη Γεωργία προκειμένου η Ρωσία να περικυκλωθεί στη Μαύρη Θάλασσα από χώρες του ΝΑΤΟ (Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία Τουρκία και Γεωργία, με αριστερόστροφη σειρά).
Δεύτερη πρόκληση ήταν η πρόθεση των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν ένα ρωσοφοβικό καθεστώς στην Ουκρανία με τη βίαιη ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας, Viktor Yanukovych, τον Φεβρουάριο του 2014.
Ουσιαστικά, ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε με την ανατροπή του Yanukovych πριν από εννέα χρόνια, όχι τον Φεβρουάριο του 2022.
Φυσικά, η κυβέρνηση Biden αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τα αίτια του πολέμου… διότι, πρώτον, θα αποκάλυπτε πώς ο πόλεμος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, γλιτώνοντας την Ουκρανία από την καταστροφή ενώ οι ΗΠΑ θα είχαν εξοικονομήσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δεύτερον, θα αποκαλυπτόταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Biden στον πόλεμο, όντας κινητήριος μοχλός για την ανατροπή του Yanukovych, ως ένθερμος υποστηρικτής της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.
Τρίτον, θα έσερνε τον Biden στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπονομεύοντας τη συνεχιζόμενη πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης για διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

«Ελέγξτε τα αρχεία»

Τα αρχεία δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας υποσχέθηκαν επανειλημμένα στον Σοβιετικό Πρόεδρο Mikhail Gorbachev ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μετακινηθεί «μια ίντσα προς τα ανατολικά» όταν η Σοβιετική Ένωση διέλυσε τη στρατιωτική συμμαχία του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Ωστόσο, ο σχεδιασμός των ΗΠΑ για την επέκταση του ΝΑΤΟ ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πολύ πριν ο Vladimir Putin αναρρηθεί στον προεδρικό θώκο της Ρωσίας.
Το 1997, ο ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας Zbigniew Brzezinski διατύπωσε το χρονοδιάγραμμα επέκτασης του ΝΑΤΟ με αξιοσημείωτη ακρίβεια.
Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ και οι ηγέτες της Ουκρανίας γνώριζαν καλά ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο.
Ο Αμερικανός λόγιος-πολιτευτής George Kennan χαρακτήρισε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ «μοιραίο λάθος», γράφοντας στους New York Times ότι «μια τέτοια απόφαση μπορεί να πυροδοτήσει τις εθνικιστικές, αντιδυτικές και μιλιταριστικές τάσεις στη ρωσική γνώμη και να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ρωσικής δημοκρατίας.
Γιατί να επαναφέρουμε την ατμόσφαιρα του Ψυχρού Πολέμου στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης και να ωθήσουμε τη ρωσική εξωτερική πολιτική σε κατευθύνσεις που σίγουρα δεν μας αρέσουν».
Ο υπουργός Άμυνας του Προέδρου Bill Clinton, William Perry, σκέφτηκε να παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Αναπολώντας εκείνη την κρίσιμη στιγμή στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Perry το 2016 είπε τα εξής:
«Η πρώτη μας ενέργεια που μας οδήγησε πραγματικά σε κακή κατεύθυνση ήταν όταν το ΝΑΤΟ άρχισε να επεκτείνεται, φέρνοντας έθνη της Ανατολικής Ευρώπης, μερικά από τα οποία συνορεύουν με τη Ρωσία.
Εκείνη την εποχή, συνεργαζόμασταν στενά με τη Ρωσία και είχαν αρχίσει να συνηθίζουν στην ιδέα ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να είναι φίλος παρά εχθρός…
Αλλά ένιωθαν πολύ άβολα που είχαν το ΝΑΤΟ ακριβώς στα σύνορά τους και απηύθυναν μια έντονη έκκληση για να μην προχωρήσουμε σε αυτό».
Το 1998, ο William Burns, τότε πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσία και τώρα διευθυντής της C.I.A., έστειλε ένα τηλεγράφημα στην Ουάσιγκτον προειδοποιώντας εκτενώς για τους σοβαρούς κινδύνους της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ:
«Οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν αγγίζουν μόνο έναν ευαίσθητο φλοιό στη Ρωσία, αλλά προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για τις συνέπειες για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Η Ρωσία δεν βλέπει μόνο περικύκλωση και προσπάθειες υπονόμευσης της επιρροής της στην περιοχή, αλλά φοβάται επίσης μη προβλέψιμες και ανεξέλεγκτες συνέπειες που θα επηρεάσουν σοβαρά τα ρωσικά συμφέροντα ασφαλείας.
Οι ειδικοί μας λένε ότι η Ρωσία ανησυχεί ιδιαίτερα για τις έντονες διαφωνίες στην Ουκρανία σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, με μεγάλο μέρος της ρωσικής κοινότητας να αντιτίθεται στην ένταξη, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη διαίρεση ή, στη χειρότερη περίπτωση, σε εμφύλιο πόλεμο.
Σε αυτήν την περίπτωση, η Ρωσία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παρέμβει - μια απόφαση που δεν θέλει να αναγκαστεί να λάβει».
Οι ηγέτες της Ουκρανίας ήξεραν σαφώς ότι η πιέση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα σήμαινε πόλεμο.
Ο πρώην σύμβουλος του Zelensky, Oleksiy Arestovych, δήλωσε σε συνέντευξη το 2019 «ότι το τίμημα για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ είναι ένας μεγάλος πόλεμος με τη Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια των ετών 2010-2013, ο Yanukovych προώθησε την ουδετερότητα, εμφυσώντας αυτή την άποψη στους Ουκρανούς πολίτες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάστηκαν μυστικά για την ανατροπή του Yanukovych, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τα ηχογραφημένα αρχεία της τότε Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως του Κράτους Victoria Nuland και του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Geoffrey Pyatt, οι οποίοι σχεδίαζαν τη μετα-Υανουκόβιτς κυβέρνηση εβδομάδες πριν από τη βίαιη ανατροπή του Yanukovych.
Η Nuland επισημαίνει ότι συντονίζεται με τότε αντιπρόεδρο Biden και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του, Jake Sullivan, την ίδια ομάδα (Biden-Nuland-Sullivan) που βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με την Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης