Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι επενδυτές έχουν γυρίσει την πλάτη στις ευρωπαϊκές τράπεζες - Ακόμη και με discount είναι μη επενδύσιμες

Οι επενδυτές έχουν γυρίσει την πλάτη στις ευρωπαϊκές τράπεζες - Ακόμη και με discount είναι μη επενδύσιμες
Ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης είναι τρομερά κατακερματισμένος σε σύγκριση με την τεράστια αγορά των ΗΠΑ, γεγονός που αποτελεί διαρθρωτικό εμπόδιο για υψηλότερα κέρδη
Μπορεί η PacWest Bancorp να έχασε 1 δισ. δολάρια σε ένα τρίμηνο, να είδε τη μετοχή της να πέφτει 89% σε δύο μήνες και να πωλεί περιουσιακά στοιχεία για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της, αλλά διαπραγματεύεται με υψηλότερο premium από την Deutsche Bank, η οποία είχε την καλύτερη κερδοφορία της από το 2007.
Το χάσμα αποτίμησης της γερμανικής τράπεζας είναι χαρακτηριστικό της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ενώ έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα που οδήγησαν τους μετόχους των αμερικανικών τραπεζών να βιαστούν να αποχωρήσουν, οι επενδυτές εξακολουθούν όμως να μην αγοράζουν.
"Είμαστε δυσαρεστημένοι με την τιμή της μετοχής μας", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας στη Φρανκφούρτη την περασμένη εβδομάδα, υποσχόμενος να "κάνει περισσότερα για να πείσει την αγορά για τα πλεονεκτήματα της".

Απογοήτευση...

Η απογοήτευση απηχείται από τους ηγέτες των τραπεζών σε ολόκληρη την περιοχή, οι οποίοι αγωνίζονται να κερδίσουν πίσω τους επενδυτές, ακόμη και όταν αποκομίζουν τα οφέλη της αύξησης των επιτοκίων και της παγκόσμιας εμπορικής έκρηξης.
Ο Frederic Oudea, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Societe Generale αυτή την εβδομάδα μετά από 15 χρόνια, παραπονέθηκε ότι η τιμή της μετοχής της γαλλικής εταιρείας είναι σήμερα σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι όταν ανέλαβε.
Για τον Sewing, η κατάσταση είναι παρόμοια.
Ανέλαβε την κορυφαία θέση πριν από λίγο περισσότερο από πέντε χρόνια, όταν η Deutsche Bank βρισκόταν σε σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης.
Έκοψε χιλιάδες θέσεις εργασίας, επικεντρώθηκε εκ νέου στα ιστορικά πλεονεκτήματα της τράπεζας και αποκατέστησε την κερδοφορία και την αύξηση των εσόδων.
Ωστόσο, η μετοχή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται περίπου 15% κάτω από το επίπεδο που βρισκόταν όταν ανέλαβε τον ρόλο του.
Αυτό αποτιμά τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας περίπου στο ένα τρίτο των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων που υπάρχουν στα βιβλία της.
Η PacWest, παρά τα προβλήματά της, διαπραγματεύεται περίπου στο 40%.
Η εικόνα είναι παρόμοια σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Πολλές έχουν υποστεί επώδυνες αναδιοργανώσεις τα τελευταία χρόνια.
Έχουν επίσης αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τη μετάδοση της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ, με υψηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα από ποτέ, και τα πηγαίνουν καλά από τους πρώτους γύρους των φετινών τεστ αντοχής.
Ωστόσο, οι μετοχές τους εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με έκπτωση στη λογιστική τους αξία, ενώ πολλές από τις μεγάλες ομοειδείς τους στις ΗΠΑ διαπραγματεύονται με premium.

Που οφείλεται ο δισταγμός

Κάποιος δισταγμός των επενδυτών μπορεί να εξηγηθεί από την παραδοσιακή επιφυλακτικότητα που αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία περίπου.
Ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης είναι τρομερά κατακερματισμένος σε σύγκριση με την τεράστια αγορά των ΗΠΑ, γεγονός που αποτελεί διαρθρωτικό εμπόδιο για υψηλότερα κέρδη.
Τα χρόνια των αρνητικών επιτοκίων που συμπίεσαν σοβαρά την κερδοφορία, οι αυστηροί κανονισμοί, οι περιορισμοί στις πληρωμές των μετόχων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι δαπανηρές αναδιαρθρώσεις είναι επίσης νωπά στη μνήμη.
Πολλές αμερικανικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά σχέδια επαναγοράς και αύξησης μερισμάτων, με τις ομοειδείς τράπεζες της ΕΕ να αρχίζουν τώρα να τις καλύπτουν.
Ορισμένοι επενδυτές ευρωπαϊκών τραπεζών εξακολουθούν να έχουν σοβαρές απώλειες από στοιχήματα που αποδείχθηκαν πολύ πρώιμα.
Στην Credit Suisse, οι μέτοχοι επλήγησαν άσχημα κατά τη διάσωση στα τέλη Μαρτίου και οι επενδυτές στο υβριδικό χρέος της αφανίστηκαν εντελώς.
Η συμφωνία που οργανώθηκε από την κυβέρνηση έκανε τους μεγάλους επενδυτές της Μέσης Ανατολής επιφυλακτικούς απέναντι στις τραπεζικές μετοχές, αφού ορισμένοι είχαν τοποθετήσει μεγάλα χρηματικά ποσά στην Credit Suisse μόλις λίγους μήνες νωρίτερα.
Η Deutsche Bank είδε δύο κορυφαίους θεσμικούς μετόχους να αποχωρούν πέρυσι, όταν η Cerberus Capital Management και η Capital Group μείωσαν τις συμμετοχές τους.
Και παρά τη στροφή της, η τράπεζα παραμένει ευάλωτη σε περιόδους νευρικότητας των επενδυτών.

Οι μετοχές της υποχώρησαν έως και 15% στις 24 Μαρτίου, όταν η παρ' ολίγον κατάρρευση της Credit Suisse αντήχησε στις αγορές, αναζωπυρώνοντας τους φόβους που ο Sewing και οι υπαρχηγοί του επεδίωκαν εδώ και καιρό να τερματίσουν οριστικά.
Αργότερα, οι ρυθμιστικές αρχές ξεχώρισαν μια διαπραγμάτευση για τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης, για την οποία υποπτεύονται ότι τροφοδότησε το ξεπούλημα.

Ευκαιρία

"Ελπίζω ότι αυτό που κάποιοι αποκαλούν "μυϊκή μνήμη" θα εξασθενίσει στην αγορά", δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής James von Moltke τον περασμένο μήνα, όταν ρωτήθηκε για το γεγονός.
Οι αναλυτές βλέπουν τώρα σχεδόν ομόφωνα τις ευρωπαϊκές τράπεζες ως ευκαιρία.
Οι πέντε μεγαλύτερες τραπεζικές μετοχές της ΕΕ έχουν 93 συστάσεις αγοράς, έναντι μόλις 6 προτάσεων πώλησης, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Αλλά το να πειστούν οι επενδυτές μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο.
"Στο τέλος, φεύγω με μία μόνο απογοήτευση, την τιμή της μετοχής και την αποτυχία να κερδίσω την αγορά", δήλωσε ο Udea σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde κατά την τελευταία εβδομάδα της θητείας του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης