Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαίνεται υπόγειος πόλεμος τραπεζών με hedge funds - «Κλέβουν» καταθέσεις τα αμοιβαία, σημάδια νέου bank run

Μαίνεται υπόγειος πόλεμος τραπεζών με hedge funds - «Κλέβουν» καταθέσεις τα αμοιβαία, σημάδια νέου bank run
Οι τραπεζικές ηγεσίες των μικρών και μεσαίων τραπεζών εξετάζουν τον τρόπο συρρίκνωσης των δανειακών τους βιβλίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την απώλεια κεφαλαίου
Τις τελευταίες ημέρες η ανάκαμψη στις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών έχει εξασθενήσει, καθώς η σύντομη βραχυπρόθεσμη συμπίεση (short-squeeze) τελειώνει και τα υψηλότερα επιτόκια υποδηλώνουν αυξανόμενη πίεση στις τραπεζικές καταθέσεις.
Τα τελευταία στοιχεία για τις ροές χρήματος στην αγορά χρήματος σίγουρα δεν πρόκειται να βοηθήσουν καθόλου τις εκτιμήσεις, καθώς οι εισροές αυξήθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από την πρώτη εβδομάδα, κατά 47 δισ. δολάρια σε νέο ρεκόρ στα 5,39 τρισ. δολάρια.

Τα θεσμικά κεφάλαια είδαν εισροές ύψους 39,4 δισ. δολαρίων και τα λιανικά κεφάλαια είδαν 7,26 δισ. δολάρια περισσότερες εισροές.


Αυτή η τεράστια αναζωπύρωση των εισροών στα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς υποδηλώνει έντονα ότι η επόμενη έκθεση καταθέσεων H8 θα δείξει ότι η εκροή καταθέσεων των τραπεζών συνεχίζεται.


Ο ισολογισμός της Fed συρρικνώθηκε για άλλη μια φορά, μειώθηκε κατά 20 δισ. δολάρια στα 8,436 τρισ. δολάρια.


Όσον αφορά το QT, το σύνολο των τίτλων που διακρατούνται οριστικά μειώθηκε μόνο κατά 3,65 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα (αισθητά λιγότερο από τα 29,89 δισ. δολάρια την εβδομάδα που προηγήθηκε), καθώς το QT ξεκίνησε και πάλι.


Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είχε ανεξόφλητα δάνεια ύψους 96,1 δισεκ. δολαρίων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω δύο μηχανισμών δανεισμού backstop την εβδομάδα έως τις 24 Μαΐου, ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.


...με το Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης της Fed να αυξάνεται για άλλη μια φορά σε νέο υψηλό ρεκόρ (από 87 δισ. δολάρια σε 91,9 δισ. δολάρια)



Η ανάλυση του πίνακα H4 της Fed:

QT: πτώση των MBS κατά 4 δισ.
Discount Window: πτώση 45 δισ. στα 4,2 δισ.
BTFP: αύξηση κατά 5 δισ. δολάρια σε 91,9 δισ. δολάρια
Άλλες χορηγήσεις πιστώσεων (δάνεια προς FDIC): 192,6 δισ. μείωση κατά 16 δισ.



Ο πρώην επικεφαλής της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, έριξε μερικές άβολες βόμβες αλήθειας για το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ:
Οδεύουμε τώρα προς την τρίτη φάση.
Οι τραπεζικές ηγεσίες των μικρών και μεσαίων τραπεζών εξετάζουν τον τρόπο συρρίκνωσης των δανειακών τους βιβλίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την απώλεια κεφαλαίου από την αποτίμηση της αγοράς, καθώς και να προφυλαχθούν από πιθανή αστάθεια των καταθέσεων στο μέλλον.
Η ηγεσία των τραπεζών γνωρίζει πολύ καλά ότι η οικονομία επιβραδύνεται και ότι πιθανότατα πρόκειται να εισέλθουμε σε ένα δύσκολο πιστωτικό περιβάλλον.
Ενώ οι αναντιστοιχίες στοιχείων ενεργητικού/παθητικού είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστούν, η αξιολόγηση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων είναι πολύ πιο περίπλοκη.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι πολλών μικρών και μεσαίων τραπεζών βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Δεν μπορούν να αντλήσουν εύκολα κεφάλαια, επειδή οι τιμές των μετοχών τους είναι πεσμένες.
Ως αποτέλεσμα, στρέφονται στη συρρίκνωση των δανειακών τους βιβλίων, βρίσκοντας σημεία για να αποσύρουν τα υφιστάμενα δάνεια και τις μελλοντικές δανειακές υποχρεώσεις.
Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να λάβουν και να διατηρήσουν τα τραπεζικά τους δάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης