Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κινέζοι Typhoon «παγώνουν» τους Αμερικανούς εξαπολύοντας κυβερνοεπίθεση «ιδιαίτερης μυστικότητας» σε στρατιωτική τοποθεσία των ΗΠΑ

Η κινέζοι Typhoon «παγώνουν» τους Αμερικανούς εξαπολύοντας κυβερνοεπίθεση «ιδιαίτερης μυστικότητας» σε στρατιωτική τοποθεσία των ΗΠΑ
Η Microsoft έχει αναγνωρίσει την ομάδα hacking που είναι υπεύθυνη για τον κώδικα ως "Volt Typhoon" και έχει αποδώσει τις ενέργειές της σε μια κινεζική πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από το κράτος
Οι υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών των ΗΠΑ και η Microsoft εντόπισαν την παρουσία ενός αγνώστου κώδικα υπολογιστή που εμφανίστηκε στα συστήματα τηλεπικοινωνιών στο Guam και σε διάφορες άλλες τοποθεσίες στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι New York Times.
Η τεχνολογικός γίγαντας, η Microsoft, με έδρα τις ΗΠΑ, έχει αποδώσει την εγκατάσταση κώδικα σε μια ομάδα hacking που σχετίζεται με την κινεζική κυβέρνηση, προκαλώντας ανησυχία.
Ο λόγος για τον συναγερμό πηγάζει από το γεγονός ότι το Guam, με τα στρατηγικά λιμάνια και την εκτεταμένη αεροπορική βάση των ΗΠΑ, έχει τεράστια σημασία σε οποιαδήποτε πιθανή αμερικανική στρατιωτική απάντηση στην εισβολή ή τον αποκλεισμό της Κίνας εναντίον της Ταϊβάν.
Η αναφορά ανέφερε ότι ο εν λόγω κώδικας εγκαταστάθηκε με «μεγάλη μυστικότητα», χρησιμοποιώντας συχνά δρομολογητές και άλλες συσκευές καταναλωτών που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο συνήθως.
Η Microsoft έχει αναγνωρίσει την ομάδα hacking που είναι υπεύθυνη για τον κώδικα ως "Volt Typhoon" και έχει αποδώσει τις ενέργειές της σε μια κινεζική πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από το κράτος.
Οι στόχοι αυτής της προσπάθειας εκτείνονται πέρα ​​από τις κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων επικοινωνίας και των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, για να συμπεριλάβουν τις θαλάσσιες λειτουργίες και τα συστήματα μεταφορών.
Αν και οι τρέχουσες εισβολές φαίνεται να επικεντρώνονται κυρίως στην κατασκοπεία, ο ανησυχητικός παράγοντας είναι ότι ο κώδικας έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει τα τείχη προστασίας.
Οι NYT ανέφεραν ότι εάν οι κινεζικές αρχές αποφασίσουν να το κάνουν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον κώδικα για καταστροφικούς σκοπούς, επιτρέποντας καταστροφικές επιθέσεις.
Σύμφωνα με τη Microsoft, κανένα στοιχείο δεν δείχνει ότι η κινεζική ομάδα hacking έχει χρησιμοποιήσει την αποκτηθείσα πρόσβαση για επιθετικές επιθέσεις.
Σε αντίθεση με τις ρωσικές ομάδες, οι κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι στρατιωτικοί χάκερ δίνουν γενικά προτεραιότητα σε δραστηριότητες κατασκοπείας αντί να εμπλέκονται σε επιθετικές κυβερνοεπιθέσεις.
Η έκθεση σημείωσε ότι ο εντοπισμένος κώδικας είναι μόνο μια πτυχή μιας περιεκτικής κινεζικής εκστρατείας συλλογής πληροφοριών που εκτείνεται σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοχώρου, του διαστήματος και ακόμη και της χαμηλότερης ατμόσφαιρας, όπως αποκαλύφθηκε από το πρόσφατο περιστατικό με μπαλόνι.

Ανησυχίες σχετικά με τη στόχευση στο Guam

Η Κίνα αρνείται σταθερά ότι εμπλέκεται σε εισβολή σε αμερικανικά δίκτυα, ακόμη και σε αξιοσημείωτες περιπτώσεις όπως η κλοπή αρχείων εκκαθάρισης ασφαλείας από το Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού (OPM) κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Obama.
Η παραβίαση του OPM αφορούσε τη διήθηση ευαίσθητων δεδομένων από περίπου 22 εκατομμύρια Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων έξι εκατομμυρίων σετ δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αυτή η κυβερνοεπίθεση διήρκεσε αρκετούς μήνες και είχε σημαντικές επιπτώσεις.
Ως αποτέλεσμα του περιστατικού, ο τότε Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατέληξαν σε συμφωνία που μείωσε προσωρινά τις κακόβουλες κινεζικές δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο.
Εν τω μεταξύ, το τελευταίο παράδειγμα τόνισε ότι τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα είναι επιθυμητοί στόχοι για τους χάκερ λόγω της κρισιμότητας τους, και το δίκτυο στο Γκουάμ έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κίνα.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι στρατιωτικές επικοινωνίες χρησιμοποιούν συχνά εμπορικά δίκτυα, καθιστώντας τα ελκυστικό στόχο για συλλογή πληροφοριών.

www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης