Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το παραδέχονται και οι ΗΠΑ: Ουκρανοί πίσω από την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο - Η αντίδραση της Ρωσίας

Το παραδέχονται και οι ΗΠΑ: Ουκρανοί πίσω από την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο - Η αντίδραση της Ρωσίας
Μια από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες οργάνωσε την επίθεση εκτιμά η κυβέρνηση των ΗΠΑ - Άγνωστο εάν γνώριζε ο Zelensky
(upd) Στην παραδοχή ότι οι Ουκρανοί ήταν πίσω από την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο εκτιμά η κυβέρνηση των ΗΠΑ, καταρρίπτοντας έτσι το επιχείρημα – αν και αποτελεί πάγια τακτική – του Κιέβου ότι δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό αυτό.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι μια από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες οργάνωσε την επίθεση με drone κατά του Κρεμλίνου στις αρχές Μαΐου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν διαθέτουν ακόμα πλήρως εξακριβωμένες πληροφορίες για το ποια ειδική ουκρανική υπηρεσία είναι πίσω από αυτήν την επίθεση.
Σε μια πρώτη της αντίδραση, η Μόσχα αναφέρει ότι δεν έχει καμία σημασία και δεν κάνει κάποια διαφορά τις ποιες υπηρεσίες του Κιέβου ήταν πίσω από αυτήν την επίθεση.
«Είπαμε από την αρχή ότι το καθεστώς του Κιέβου ήταν πίσω από αυτήν την επίθεση» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.

Άγνωστο εάν γνώριζε ο Zelensky

Επίσης άγνωστη παραμένει η απάντηση για τους Αμερικάνους στο ερώτημα για το εάν ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky γνώριζε για την προετοιμασία και την υλοποίηση της επίθεσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι αποτιμούν ως χαμηλή την πιθανότητα η κυβέρνηση Zelensky να ενέκρινε την επίθεση στο Κρεμλίνο, κάτι που ενδεχομένως οφείλεται στο ότι δεν διαθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πράκτορες και υπηρεσίες εμπλέκονται.
Όπως αναφέρεται, η επίθεση αυτή έκανε πολλούς Αμερικάνους να βρεθούν σε άβολη θέση, μια και η κυβέρνηση Biden ανησυχεί για τον κίνδυνο η Ρωσία να κατηγορήσει τις ΗΠΑ για αυτό και να ανταποδώσει, επεκτείνοντας τον πόλεμο και πέραν της Ουκρανίας.

Τι πίστευε ο Biden

Όπως αναφέρουν οι New York Times, αρχικά η κυβέρνηση Biden πίστευε ότι η επίθεση αυτή δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια fake επιχείρηση που είχαν στήσει οι ίδιοι οι Ρώσοι προκειμένου να δικαιολογήσουν μια πιο μαζική, πυραυλική επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μετά την υποκλοπή κάποιων εσωτερικών διαπραγματεύσεων Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι σύμφωνα με τους New York Times, εμφανίζονταν έκπληκτοι για την επίθεση, η αμερικανική διοίκηση άλλαξε γνώμη για την επίθεση στο Κρεμλίνο.
Πλέον, η εκτίμηση είναι ότι αναδύονται ουκρανικές μονάδες ικάνες να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εντός και εκτός της Ρωσάις είτε χρησιμοποιώντας δικό τους προσωπικό είτε συνεργάτες που τελούν υπό την καθοδήγηση τους.
Μάλιστα εκτιμάται ότι κάποιες από τις ενέργειες τους θα μπορούσαν να γίνουν με ελάχιστη ή και καθόλου επίβλεψη από τον Zelensky.

Η επίθεση

Υπενθυμίζεται πως στις 3 Μαΐου οι Ουκρανοί επιτέθηκαν με drones κατά του Κρεμλίνου.
Αν και η ρωσική αεράμυνα κατάφερε να καταρρίψει τα δύο drones, αυτά όχι μόνο έφτασαν σε απόσταση αναπνοής αλλά και έπληξαν τον θόλο κτηρίου του Κρεμλίνου.
Στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί αμέσως μετά την επίθεση αναφερόταν πως ο πρόεδρος Putin δεν είχε τραυματιστεί και ότι δεν είχε αλλάξει το πρόγραμμα εργασίας του.
Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν ήταν στο Κρεμλίνο την ώρα της επίθεσης.

Οι ΗΠΑ από πίσω

Η Ρωσία είχε κάνει λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα κατά της ζωής του Putin, απειλώντας με αντίστοιχο «χτύπημα» και κατά του προέδρου Zelensky.
Μάλιστα είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι επί της ουσίας αυτές ήταν πίσω από την επίθεση.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskovk είχε υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ είναι σίγουρα πίσω από την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο και την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου προέδρου.
Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που επιλέγουν τους στόχους και η Ουκρανία είναι αυτή που απλώς εφαρμόζει τα αμερικανικά σχέδια, χαρακτηρίζοντας γελοία τα επιχειρήματά τους ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη σε αυτήν την επίθεση.
Στο διάστημα που ακολούθησε η Ρωσία εξαπέλυσε κάποιες από τις πλέον μαζικές πυραυλικές επιθέσεις της από την έναρξη του πολέμου, αν και στόχοι της παρέμειναν στρατιωτικές υποδομές και εγκαταστάσεις.
Σημειώνεται πως και τότε η ουκρανική κυβέρνηση διεμήνυσε πως δεν είχε καμία σχέση με την επίθεση κατά του Ρώσου προέδρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης