Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρότερες από τις αμερικανικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Καθυστερεί η τραπεζική ένωση

Ισχυρότερες από τις αμερικανικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Καθυστερεί η τραπεζική ένωση
Η πρόσφατη αστάθεια που οδήγησε στην πώληση της Credit Suisse στην UBS δεν ήταν απόδειξη μιας συστημικής τραπεζικής κρίσης στην Ευρώπη
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες φαίνονται ισχυρότερες και πιο ελκυστικές από τις αντίστοιχες αμερικανικές σε πολλές μετρήσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους και αναλυτές που μίλησαν στο συνέδριο του Institute of International Finance στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το CNBC, οι οποίοι προσθέτουν ότι χρειάζονται ακόμη ρυθμίσεις και συνεργασία για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη στην περιοχή.
Η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ αξίζει όσο αξίζουν οι εννέα ή δέκα κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες λόγω της ασθενέστερης ανάπτυξης και της μικρότερης κερδοφορίας από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, δήλωσε στο CNBC η Ana Botín, εκτελεστική πρόεδρος του ισπανικού ομίλου Santander, στην εκδήλωση της Τρίτης.
Ωστόσο, οι κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καλύτερα επίπεδα συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης, μια μορφή ασφάλισης των ομολογιούχων μιας εταιρείας έναντι χρεοκοπίας, "πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος θεωρούν ότι ο κίνδυνος του χρέους μας είναι χαμηλότερος από ό,τι οι καλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ", πρόσθεσε η Botín.
Η πρόσφατη αστάθεια που οδήγησε στην πώληση της Credit Suisse στην UBS δεν ήταν απόδειξη μιας συστημικής τραπεζικής κρίσης, είπε, αλλά μάλλον κακοδιαχείρισης και προβλημάτων ρευστότητας σε συγκεκριμένες τράπεζες.

Iσχυρή κεφαλαιακή θέση

"Είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση όσον αφορά το κεφάλαιο, την εποπτεία της ρευστότητας, την προστασία των δεδομένων των πελατών μας. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης λίγο περισσότερη ικανότητα για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη, ώστε να μπορούμε να είμαστε πιο κερδοφόροι", δήλωσε.
"Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια θεμελιώδης επανεξέταση του τι θέλουμε να είναι οι τράπεζες στη νέα οικονομία σε έναν κόσμο που χρειάζεται ανάπτυξη. Και η εξεύρεση αυτής της ισορροπίας είναι πραγματικά σημαντική μεταξύ του να είμαστε συνετοί, δεν λέμε ότι πρέπει να κάνουμε πίσω σε αυτό, αλλά επίσης να είμαστε σε θέση να χρηματοδοτούμε την ανάπτυξη", συνέχισε ο Botín, προσθέτοντας ότι αυτό θα αποτελέσει βασικό θέμα στο συνέδριο του IIF.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι "ασφαλέστερες, ισχυρότερες, φθηνότερες" από τις αμερικανικές δήλωσε ο Davide Serra, διευθύνων σύμβουλος της Algebris Investments, ο οποίος τόνισε τον υψηλότερο δείκτη ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών -περίπου 160%- έναντι 120% στις ΗΠΑ.
"Κατά κάποιον τρόπο, οι τράπεζες στις ΗΠΑ βελτιστοποιούν περισσότερο την καταθετική τους βάση. Και τώρα που η Fed διατηρεί υψηλότερα επιτόκια, οι άνθρωποι θέλουν απλώς να πληρωθούν για τις καταθέσεις τους. Έτσι, έχουν επιλογές με τις αγορές χρήματος ή με τη μετακίνηση μετρητών", δήλωσε η Botin της Santander.

Καθυστερεί η τραπεζική ένωση

Ο José Manuel Campa, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, σημείωσε τις χαμηλές αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά δήλωσε ότι αυτές έχουν βελτιωθεί εν μέσω της ευρύτερης αναταραχής του τομέα και καθώς τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν τις αποδόσεις τους.
"Νομίζω ότι καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, εάν [οι ευρωπαϊκές τράπεζες] συνεχίσουν να δείχνουν ότι το επιχειρηματικό τους μοντέλο είναι βιώσιμο, θα πρέπει να δούμε μεσοπρόθεσμα βελτιώσεις και σε αυτές τις αποτιμήσεις", δήλωσε.
Για τον Campa, οποιαδήποτε περαιτέρω ενοποίηση στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα πρέπει να αφορά τη δημιουργία καλύτερων τραπεζών και "να συμβαδίζει με την προώθηση μιας πιο ολοκληρωμένης ενιαίας αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μπορούμε να έχουμε διασυνοριακές τραπεζικές συναλλαγές και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες προς τους Ευρωπαίους πελάτες".
Η ΕΕ έχει ένα σχέδιο με μεγάλη καθυστέρηση για την περαιτέρω ανάπτυξη της τραπεζικής ένωσής της, ένα σύνολο νόμων που θεσπίστηκε το 2014 για την ενίσχυση των τραπεζών, τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος στην ασφάλιση των καταθέσεων και σε άλλους τομείς. Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες σχετικά με την Ένωση Κεφαλαιαγορών.
Τόσο ο Botín όσο και ο Campa δήλωσαν ότι η προώθηση αυτών των δύσκολων διαπραγματεύσεων είναι σημαντική για το μέλλον του τομέα, με τον Botín να λέει ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην τόνωση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης