Τελευταία Νέα
Διεθνή

Krugman: Να μην υπάρχει καν όριο χρέους στις ΗΠΑ... το εκμεταλλεύονται πολιτικά

Krugman: Να μην υπάρχει καν όριο χρέους στις ΗΠΑ... το εκμεταλλεύονται πολιτικά
Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι κυβερνήσεις δεν πεθαίνουν και αποκτούν περισσότερα έσοδα με κάθε γενιά που περνάει
Οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να αποπληρώσουν το χρέος των 31 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο Paul Krugman, ο οποίος αντιτίθεται στην ιδέα ότι τα κρατικά οικονομικά μπορούν να συγκριθούν με τους ισολογισμούς των νοικοκυριών σε ένα άρθρο του λίγες εβδομάδες πριν από την πιθανή αθέτηση ορισμένων υποχρεώσεων των ΗΠΑ.
Αν και οι μεμονωμένοι δανειολήπτες αναμένεται να αποπληρώσουν τα χρέη τους, δεν ισχύει το ίδιο για τις κυβερνήσεις, υποστήριξε ο Krugman σε στήλη του στους New York Times.
Αυτό συμβαίνει επειδή, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι κυβερνήσεις δεν πεθαίνουν και αποκτούν περισσότερα έσοδα με κάθε γενιά που περνάει.
"Οι κυβερνήσεις, λοιπόν, πρέπει να εξυπηρετούν τα χρέη τους - να πληρώνουν τόκους και να αποπληρώνουν το κεφάλαιο όταν λήγουν τα ομόλογα - αλλά δεν είναι απαραίτητο να τα εξοφλούν- μπορούν να εκδίδουν νέα ομόλογα για να πληρώνουν το κεφάλαιο των παλαιών ομολόγων και ακόμη και να δανείζονται για να πληρώνουν τόκους, εφόσον το συνολικό χρέος δεν αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από τα έσοδα", πρόσθεσε.
Αν και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ κυμάνθηκε γύρω στο 97% πέρυσι, οι πληρωμές τόκων για το χρέος αυτό είναι μόνο περίπου 395 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, ή περίπου 1% του περσινού ΑΕΠ.

Κανένα κράτος δεν πληρώνει τα χρέη του

Ιστορικά, είναι επίσης ασυνήθιστο για τις κυβερνήσεις να αποπληρώνουν μεγάλα χρέη, είπε ο Krugman.
Τέτοια ήταν η περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία κράτησε σε μεγάλο βαθμό το χρέος που ανέλαβε ήδη από τους ναπολεόντειους πολέμους.
Το επιχείρημα του Krugman έρχεται εν μέσω αυξανόμενων διαφωνιών σχετικά με το ύψος του χρέους των ΗΠΑ, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξακολουθούν να διαφωνούν για τους όρους που θέλουν να αυξήσουν το όριο δανεισμού της χώρας.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy δήλωσε ότι θα απορρίψει μια βραχυπρόθεσμη αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, εκτός εάν διαπραγματευτεί περικοπές δαπανών, έχοντας προτείνει ένα νομοσχέδιο που θα περικόψει περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες.
Το Κογκρέσο έχει τώρα λιγότερες από δύο εβδομάδες για να αυξήσει το όριο δανεισμού πριν η κυβέρνηση δυνητικά ξεμείνει από μετρητά, προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen.
Μια αθέτηση των υποχρεώσεων της χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή τις χρηματοπιστωτικές αγορές, προειδοποίησαν οι ειδικοί.
Ο Krugman έχει ζητήσει την κατάργηση του ανώτατου ορίου χρέους, καθώς ο κίνδυνος χρηματοπιστωτικής κρίσης προσφέρει στους Ρεπουμπλικάνους ένα "σημείο πίεσης" στη δημοσιονομική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης