Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκκληση Αυστρίας για διάλογο Δύσης- Ρωσίας - Ετοιμάζουν σχέδιο για την Ουκρανία παρόμοιο με του Ισραήλ

Έκκληση Αυστρίας για διάλογο Δύσης- Ρωσίας - Ετοιμάζουν σχέδιο για την Ουκρανία παρόμοιο με του Ισραήλ
Οι ΗΠΑ κύριος εγγυητής ασφαλείας για την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Έκκληση στη Δύση να προχωρήσει σε διάλογο με τη Ρωσία έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία απευθύνει η Αυστρία, τη στιγμή που δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι ο κύριος εγγυητής ασφαλείας της Ουκρανίας στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ.
«Η Δύση πρέπει να συνεχίσει να μιλά με τη Ρωσία με τον τρόπο που η αμερικανική κυβέρνηση το κάνει» αναφέρει σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt o Αυστριακός ΥΠΕΞ Alexander Schallenberg, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Αυστρία διατηρεί έναν μη επίσημο δίαυλο επικοινωνίας με τη Μόσχα.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό ΥΠΕΞ, διεθνείς πλατφόρμες όπως ο ΟΑΣΕ και τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αξιοποιηθούν για τις συνομιλίες με τη Ρωσία, επισημαίνοντας πως αυτή πρέπει να είναι η παγκόσμια ευθύνη των δυτικών κρατών.
«Η Ρωσία δεν έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη, καθώς παραμένει ο μεγαλύτερος γεωγραφικός γείτονας της Ευρώπης και η ισχυρότερη πυρηνική δύναμη του κόσμου» τόνισε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ.

Βασικός εγγυητής ασφάλειας οι ΗΠΑ

Δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να γίνουν ο βασικός εγγυητής για την ασφάλεια της Ουκρανίας στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ για το Κίεβο.
Βάσει του δημοσιεύματος, ο πρώην επικεφαλής του τμήματος πολιτικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, Fabrice Pottier, υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ενεργήσουν ως ο κύριος εγγυητής για το Κίεβο με τη συμμετοχή Ευρωπαίων εταίρων.
«Η συμφωνία πρέπει να έχει ισχυρή δεσμευτική ισχύ για να εμπνέει εμπιστοσύνη, διαφορετικά η Ρωσία δεν θα την πάρει στα σοβαρά» αναφέρει ο Δυτικός αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στην ανάπτυξη του σχεδίου.
Όπως λέει, η επιτυχία της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες.
Διευκρινίζεται μάλιστα ότι το μοντέλο ασφαλείας που θα προσφερθεί στην Ουκρανία θα είναι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα στο Ισραήλ.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εταίροι των ΗΠΑ συμφωνούν με το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο προβλέπει την παροχή σειράς διμερών εγγυήσεων στο Κίεβο στο πλαίσιο μιας πολυμερούς δομής ασφάλειας.
Αναμένεται ότι, εκτός από τις ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία θα λειτουργήσουν ως εγγυητές.

Πρόταση Δανίας για Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο

Εν τω μεταξύ, η Δανία γνωστοποίησε ότι θα ήθελε να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο για την ειρήνη στην Ουκρανία.
«Κατ΄αρχάς, πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια για να δημιουργηθεί παγκόσμια δέσμευση ώστε να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Lars Løkke Rasmussen στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Όπως είπε μια τέτοια συνάντηση θα απαιτούσε δέσμευση από την Ινδία, την Κίνα και τη Βραζιλία.
«Είναι απαραίτητο να οικοδομηθεί ενδιαφέρον και εμπλοκή από χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Κίνα.
Αν η Ουκρανία κρίνει πως έχει έρθει η ώρα για μια τέτοια συνάντηση, αυτό θα ήταν φανταστικό.
Και τότε η Δανία θα ήθελε σαφώς να φιλοξενήσει τη συνάντηση», είπε ο Δανός υπουργός Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης