Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά το Bakhmut οι Ρώσοι καταλαμβάνουν Avdiivka, Marinka, απωθήθηκαν Ουκρανοί στο Belgorod – Η ΕΕ έτοιμη να δώσει F-16

Μετά το Bakhmut οι Ρώσοι καταλαμβάνουν Avdiivka, Marinka, απωθήθηκαν Ουκρανοί στο Belgorod – Η ΕΕ έτοιμη να δώσει F-16
...Η Ουκρανία χάνει 10.000 drones τον μήνα...
(upd 9) Μετά την μεγάλη νίκη με την κατάληψη του Bakhmut από τους Wagner τον ιδιωτικό στρατό της Ρωσίας, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς Avdiivka, Marinka δύο σημαντικές πόλεις στο δυτικό Donbass τις οποίες θα καταλάβουν προσεχώς…
Στο μεταξύ, στην περιοχή Belgorod της Ρωσίας διεξάγονται με επιτυχία εκκαθαριστικές επιχειρήσεις για την εξάλειψη Ουκρανών σαμποτέρ...
Και ενώ οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν σημαντικά εδαφικά κέρδη σε πολλά σημεία του μετώπου… βομβαρδίζουν αποθήκες πυρομαχικών και αποδεκατίζουν καθημερινά εκατοντάδες Ουκρανούς στρατιώτες… η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να δώσει πολεμικά αεροσκάφη 4ης γενιάς στην Ουκρανία…
Εν τω μεταξύ η Ρωσία αποκαλύπτεται ότι χρησιμοποιεί δολώματα drones για να αποκαλύψει τις θέσεις της Ουκρανικής αεράμυνας… τα drones είναι άοπλα, στοχοποιούνται από τον Ουκρανικό στρατό…και αυτομάτως οι ρώσοι αποκτούν πρόσβαση στις θέσεις των συστημάτων αεράμυνας… ακολουθούν οι πύραυλοι υψηλής ακρίβειας… που καταστρέφουν την Ουκρανική αεράμυνα…
Η Ρωσία από τα εξελγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που διαθέτει καταρρίπτει 10.000 drones των Ουκρανών σε μηνιαία βάση...

Οι ρωσικές μονάδες έχουν πρωτοβουλία κινήσεων στην Maryinka, και Avdiivka…

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν συνεχώς στις περιοχές Maryinka και Avdiivka παρά την άφιξη μεγάλων ουκρανικών εφεδρειών, δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής αρχηγός του Donetsk Denis Pushilin.
Στην περιοχή των Maryinka και Avdiivka η κατάσταση είναι σταθερά τεταμένη, αλλά οι μονάδες μας έχουν την πρωτοβουλία. Όσον αφορά τη Maryinka, καταγράφουμε μια αναδιάταξη των εφεδρειών του αντιπάλου.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμα τόσο γρήγορη όσο η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων…
Τόσο στις περιοχές Maryinka όσο και στην Avdiivka οι ρωσικές δυνάμεις… έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων…

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν δύο αποθήκες πυρομαχικών του ουκρανικού στρατού

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν δύο αποθήκες πυρομαχικών του ουκρανικού στρατού στο Luhansk.
Σημειώνεται ότι το ρωσικό πυροβολικό, πραγματοποίησε χτύπημα κατά του χώρου προσωρινής ανάπτυξης ενός εθνικιστικού τάγματος της ομάδας Δεξιού Τομέα του ουκρανικού στρατού (που είναι εκτός νόμου στη Ρωσία ως εξτρεμιστική οργάνωση) κοντά στον οικισμό Novgorodskoye
«Τα πλήγματα μιας μονάδας πυραύλων της νότιας ομάδας μάχης κατέστρεψαν τις αποθήκες πυρομαχικών της 24ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού, καθώς και την 54η μηχανοκίνητης ταξιαρχία»..
«Δύο εχθρικοί όλμοι των 120 χιλιοστών καταστράφηκαν κοντά στους οικισμούς Bogdanovka και Severnoye, ένα πολωνικής κατασκευής αυτοκινούμενο πυροβόλο πυροβόλο Krab και ένα αντιαρματικό πυροβόλο M128 κοντά στον οικισμό Chervonnoye, καθώς και δύο άρματα μάχης.
«Μονάδες των στρατευμάτων ραδιενέργειας, χημικής και βιολογικής προστασίας της ομάδας μάχης έπληξαν μια περιοχή του συσσωρευμένου προσωπικού του εχθρού και ένα προπύργιο διμοιρίας του ουκρανικού στρατού με ρουκέτες βαρέων φλογοβόλων Solntsepyok».

Τρομοκρατικό χτύπημα 

Στο μεταξύ, μια ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ εισήλθε στο έδαφος της συνοριακής περιφέρειας της περιοχής Graivoronsky της περιοχής Belgorod, δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής, Vyacheslav Gladkov.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι δυνάμεις ασφαλείας λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να εξοντώσουν τον εχθρό και να τον διώξουν από το ρωσικό έδαφος.
Όπως διευκρίνισε ο ρωσικός στρατός, οι συνοριοφύλακες, καθώς και τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς και της FSB, λαμβάνουν «τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη του εχθρού».
Πριν από αυτό, ο κυβερνήτης ανέφερε δύο θύματα βομβαρδισμών στο χωριό Glotovo, στην περιοχή Graivoronsky.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια γυναίκα με τραύματα μεταφέρθηκε στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση, η κατάσταση του άνδρα εκτιμάται ως μέτρια.
Ο Gladkov ανέφερε αργότερα ότι δύο άνδρες και μια γυναίκα χτυπήθηκαν από σκάγια και νοσηλεύονται.
Στη συνέχεια, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι μια ομάδα δολιοφθορέων προσπάθησε να εισβάλει στην περιοχή του Belgorod, αλλά τώρα έχει στριμωχτεί έξω από το ρωσικό έδαφος και καταστρέφεται.
Υπάρχουν αρκετές δυνάμεις για την καταπολέμηση των σαμποτέρ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Dmitry Peskov, γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αεροπορικός συναγερμός σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας

Συναγερμός αεροπορικής επιδρομής χτύπησε τη Δευτέρα σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία του επίσημου τόπου για την ειδοποίηση του πληθυσμού.
Η προειδοποίηση ήταν σε ισχύ στις περιοχές Dnipropetrovsk, Kirovograd, Poltava, Sumy, Kharkiv, Cherkasy και Chernihiv, καθώς και στις ελεγχόμενες από το Κίεβο περιοχές της ΛΔΔ και της περιοχής Zaporozhye.
Οι σειρήνες ήχησαν για περίπου 25 λεπτά.
Κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής, ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Χάρκοβο, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, ανέφερε εκρήξεις στην περιοχή.

Η ΕΕ έτοιμη να δώσει F-16 στην Ουκρανία…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την απόφαση της Ομάδας των G-7 να προετοιμαστεί για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία και αναμένει ότι «θα μπορέσει να τα παραδώσει σύντομα», δήλωσε ο επικεφαλής ευρωπαϊκής διπλωματίας Borrell
«Αυτή είναι μια πολύ καλή ιδέα, αυτό είναι ένα εξαιρετικό βήμα από την G7 για να ξεκινήσει επιτέλους η προετοιμασία των συνθηκών για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών.
Η εκπαίδευση πιλότων έχει ήδη ξεκινήσει - αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει και πραγματικά σύντομα θα δοθούν F-16 στην Ουκρανία.
Ο Borrell είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι αισθάνεται όλο και περισσότερο ως υπουργός Άμυνας της ΕΕ παρά ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Στις 21 Μαΐου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G-7 στη Χιροσίμα ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ, μαζί με τους συμμάχους της, θα ξεκινήσει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών F-16.

Σε 18 μήνες τα F16 στην Ουκρανία

Αν και η Δύση έσπευσε να υποσχεθεί στο Κίεβο ότι θα το προμηθεύσει με τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, Δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως αυτά θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα σε ένα διάστημα 18 μηνών.
«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα F-16 θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες για να καταστούν έτοιμα για μάχη στην Ουκρανία.
Συνεπώς αυτό σηματοδοτεί την προσδοκία εκ μέρους της G7 και του προέδρου Zelensky, ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αντεπίθεσης των Ουκρανών, αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο» υποστήριξε ο Βρετανός πρώην διοικητής της κοινής διοίκησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Richard Barrons.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα F-16 θα δώσουν τη δυνατότητα στους Ουκρανούς να πάρουν τον έλεγχο στον ουκρανικό εναέριο χώρο, κάτι που μπορεί να είναι ο καθοριστικός εκείνος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού όσον αφορά τον πόλεμο.

Στόχος η Κριμαία

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υποστήριξε πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις κατά του ρωσικού εδάφους, αν και σημείωσε πως θα έχουν κάθε δικαίωμα να πλήξουν ρωσικούς στόχους εντός της επικράτειας της Ουκρανίας, υπονοώντας προφανώς και την Κριμαία αλλά και τα εδάφη (Donetsk, Luhansk, Kherson, Zaporizhia) που προσάρτησε πρόσφατα η Ρωσία.
Αυτό άλλωστε υποστήριξε ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του προέδρου Zelensky, ο οποίος τόνισε ότι η Κριμαία είναι ένα αδιαμφισβήτητο και αναπόσπαστο τμήμα της Ουκρανίας.
«Ήταν, είναι και θα είναι.
Η απελευθέρωση της Κριμαίας με την χρήση οποιασδήποτε στρατιωτικής δύναμης και μέσου είναι ο μόνος ορθολογικός τρόπος για να σταματήσουμε τις ρωσικές επιθέσεις και να επαναφέρουμε τον κόσμο στο Διεθνές Δίκαιο.
Είναι άμεση υποχρέωση και αναγκαιότητα για την Ουκρανία σήμερα…» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Podolyak.

Προειδοποιήσεις Ρωσίας

Η Ρωσία προειδοποίησε τη Δύση πως η τυχόν παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, εγείρει ζήτημα εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές συγκρούσεις.
Σε δηλώσεις του ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν θέλουν την ειρήνη και υποστήριξε ότι οποιαδήποτε επίθεση στην Κριμαία η Μόσχα θα το εκλάβει ως επίθεση στη Ρωσία.

Επιθετικές επιχειρήσεις σε Kupyansk και νότια της Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις βορειοανατολικά του Kupyansk και νότια της Kreminna στις 21 Μαΐου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Masyutivka (13 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk) και στο Ivano-Dariivka (23 χλμ νότια της Kreminna).
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Stelmakhivka (16 χλμ δυτικά του Svatove), Makiivka (22 χλμ βορειοδυτικά της Kreminna), Nevske (18 χλμ βορειοδυτικά της Kreminna) και Bilohorivka (12 χλμ νότια της Kreminna).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς το Hryhorivka (11 χλμ νότια της Kreminna) στις 20 Μαΐου…

Ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις προς τις κατευθύνσεις Avdiivka, Marinka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στο μέτωπο της πόλης Donetsk-Avdiivka και σημείωσαν οριακά εδαφικά κέρδη.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις προς τις κατευθύνσεις Avdiivka, Marinka (18 χλμ δυτικά της πόλης Donetsk), Pervomaiske (15 χλμ βορειοδυτικά της πόλης Donetsk), Novokalynove (12 χλμ βόρεια της Avdiivka) και Sieverne (14 χλμ βορειοδυτικά της πόλης Donetsk).
Οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή της πόλης του Donetsk και επιτέθηκαν: στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Marinka προς την κατεύθυνση του Pervomaiske.
Επίσης προχώρησαν μόνο στο Novokalynove και κατέλαβαν έναν κοντινό δρόμο — πιθανότατα τον αυτοκινητόδρομο T0511.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν από την κατεύθυνση Vodyane (7 χλμ. νοτιοδυτικά της Avdiivka) και ότι οι μάχες συνεχίζονται στο Pervomaiske, στο Opytne (ακριβώς ανατολικά του Vodyane και του Sieverne) και στη Marinka….

Η Ρωσία χρησιμοποιεί παγίδες drones

Η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποιεί μια νέα προσέγγιση για να βελτιώσει την εκτίμηση της ζημιάς στη μάχη και την επιλογή στόχων κατά τη διάρκεια επιθέσεων με πυραύλους στην Ουκρανία, όπως αποκαλύπτουν οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία είχε επαναλάβει μια σειρά συχνών επιδρομών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στην Ουκρανία από τις αρχές Μαΐου 2023. Αυτές οι πυραυλικές επιθέσεις έχουν ως στόχο την αποδυνάμωση των δυνατοτήτων αεράμυνας της Ουκρανίας.
Βασιζόμενη σε προηγούμενα κύματα πυραυλικών επιδρομών, η Ρωσία έχει τώρα αρχίσει να ενσωματώνει άοπλα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα επιτήρησης (UAV) στις επιχειρήσεις της με αυξημένη συχνότητα.
Με τα drones για επιτήρηση, η Ρωσία επιδιώκει να βελτιώσει την ακρίβεια των χτυπημάτων της ενισχύοντας τελικά τις επιδόσεις της στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ωστόσο η χρήση UAV αργής επιτήρησης από τη Ρωσία τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα στην ουκρανική αεράμυνα.

Ξύλινα drones

Εν τω μεταξύ, μια έκθεση από την ουκρανική ομάδα παρακολούθησης Militarnyi ανέφερε ότι η Ρωσία είχε ξεκινήσει τη χρήση ξύλινων drones στη βορειοανατολική Ουκρανία για να παγιδεύσει την Ουκρανική αεράμυνα.
Αυτά τα ξύλινα drones χρησιμεύουν ως δόλωμα για να αποσπούν την προσοχή και να μπερδεύουν τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας όπως S-300, Patriot, NASAMS, IRIS-T, BUK κ.λπ.
Στις 4 Μαΐου 2023, η Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας παρουσίασε επίσης ένα από τα ξύλινα drones της Ρωσίας.
Στις αρχές Μαΐου, συγκεκριμένα κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας στην περιφέρεια Sumy, στη βορειοανατολική Ουκρανία, η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε με επιτυχία ένα ρωσικό ξύλινο drone.
Το ξύλινο drone είναι εξοπλισμένο με τηλεμετρικό έλεγχο, χρησιμοποιώντας ένα κινητό κανάλι επικοινωνίας GSM για λειτουργία.
Αυτό υποδηλώνει ότι η λειτουργικότητα και ο έλεγχος του drone βασίζονται στην τεχνολογία κινητής επικοινωνίας—παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποίησε ο ρωσικός στρατός στη Συρία το 2018.
Οι εξελισσόμενες στρατηγικές της Ρωσίας θέτουν νέες προκλήσεις
Μια πρόσφατη μελέτη που κυκλοφόρησε από το Royal United Services Institute του Ηνωμένου Βασιλείου υπογραμμίζει ότι ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές στην προσέγγισή της σύγκρουσης στην Ουκρανία…
Η μελέτη αμφισβητεί τις ευρέως διαδεδομένες αντιλήψεις για την αδυναμία του ρωσικού στρατού, υποδηλώνοντας ότι τέτοιες αντιλήψεις μπορεί να είναι ξεπερασμένες ή παρεξηγημένες.

Ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, αμφισβητεί την ιδέα ότι ο ρωσικός στρατός είναι μια εξαντλημένη δύναμη.
Τονίζει ότι αυτό αποτελεί προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι προσδοκίες για την Ουκρανία είναι εξωπραγματικά υψηλές.
Η έκθεση τονίζει τη σημασία της κατανόησης της εξελισσόμενης προσέγγισης της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας και των μελών του ΝΑΤΟ…
Η κατανόηση της μεταβαλλόμενης τακτικής της Ρωσίας είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Η Ρωσία έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία τις αρχικές ελλείψεις στην αεράμυνα της στο πεδίο της μάχης ενσωματώνοντας αποτελεσματικά πυραυλικά συστήματα και τους αισθητήρες τους στο μέτωπο των 1.200 χιλιομέτρων της εισβολής.
Ως αποτέλεσμα, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να μετριάσουν σημαντικά τον κίνδυνο που θέτουν τα HARM της Ουκρανίας. Επιπλέον, έχουν αναχαιτίσει ρουκέτες και κατέρριψαν επιτυχώς ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος χαμηλής πτήσης από απόσταση 150 χιλιομέτρων.

Η Ουκρανία χάνει 10.000 drones τον μήνα.

Οι εξελιγμένες δυνατητες αεράμυνας καταδεικνύουν την ικανότητα της Ρωσίας να εξουδετερώνει τις απειλές και να ενισχύει τον έλεγχό της στον εναέριο χώρο του πεδίου της μάχης, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.
Επιπλέον, οι δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας εξελίσσονται συνεχώς, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή στην Ουκρανία η οποία χάνει περίπου 10.000 drones το μήνα.
Luhansk_Battle_Map_Draft_May_212023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_May_212023.png
Bakhmut_Battle_Map_Draft_May_212023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης