Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 9 ετών οι short έναντι των ελληνικών ομολόγων λόγω εκλογών - Πιθανό short squeeze μετά το αποτέλεσμα

Σε υψηλά 9 ετών οι short έναντι των ελληνικών ομολόγων λόγω εκλογών - Πιθανό short squeeze μετά το αποτέλεσμα
Πάνω από 500 εκατ. ευρώ οι short θέσεις την περασμένη εβδομάδα, από περίπου 65 εκατ. δολάρια στις αρχές του έτους
Σε υψηλά 9 ετών βρέθηκαν οι short θέσεις κατά των ελληνικών ομολόγων λόγω των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, καθώς είχαν αυξηθεί σημαντικά οι ανησυχίες ότι το αποτέλεσμα θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, α αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου αύξησαν τα στοιχήματά τους κατά του ελληνικού κρατικού χρέους, καθώς ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο πολιτικής παράλυσης μετά τις εκλογές.
Η συνολική αξία των ομολόγων της Ελλάδας που δανείζονται οι επενδυτές για να στοιχηματίσουν σε πτώση των τιμών - γνωστή ως shorting - έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 την εβδομάδα που πέρασε, σε πάνω από 500 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence - από περίπου 65 εκατ. δολάρια στις αρχές του έτους.

Επιβραδύνθηκε η βελτίωση το τελευταίο διάστημα

Το ελληνικό χρέος έχει καλύτερες επιδόσεις από τους τίτλους άλλων ευρωπαϊκών χωρών μέχρι στιγμής φέτος, και τον περασμένο μήνα η S&P άλλαξε τις προοπτικές της για τη χώρα από σταθερές σε θετικές, θέτοντάς την στο κατώφλι της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας που έχασε το 2010.
"Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν υπεραποδώσει έναντι των ομολόγων τους της Ευρωζώνης για αρκετό καιρό, οπότε η αύξηση των βραχυπρόθεσμων τίτλων έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα ανοδική αφήγηση για την Ελλάδα", δήλωσε ο Antoine Bouvet, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής επιτοκίων στην ING.
"Μέχρι στιγμής η προοπτική των εκλογών δεν έχει επιβραδύνει την απόδοση των ομολόγων, αλλά θα πρέπει να δούμε μετά τα αποτελέσματα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης