Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ο πόλεμος των ημιαγωγών»: Η Κίνα απειλεί με απαγόρευση πωλήσεων την αμερικανική Micron για λόγους ασφάλειας

«Ο πόλεμος των ημιαγωγών»: Η Κίνα απειλεί με απαγόρευση πωλήσεων την αμερικανική  Micron για λόγους ασφάλειας
Το Γραφείο Κυβερνοασφάλειας (CRO) σχετικά με τα προϊόντα της Micron που πωλούνται στην Κίνα, διαπίστωσε ότι τα προϊόντα της Micron επηρεάζουν αρνητικά την εθνική ασφάλεια της Κίνας
Η Κίνα ανεβάζει τον πήχη στη μάχη των ημιαγωγών που διεξάγει με τις ΗΠΑ και δημοσίευσε την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 τα αποτελέσματα της αναθεώρησης της κυβερνοασφάλειας της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής ημιαγωγών Micron Technology, λέγοντας ότι η εταιρεία δεν πέρασε την αξιολόγηση επειδή έχει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που θα μπορούσαν να θέτουν σημαντικούς κινδύνους για την αλυσίδα εφοδιασμού υποδομών πληροφοριών κρίσιμης σημασίας της Κίνας.
Η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης και η επακόλουθη απαγόρευση πώλησης των προϊόντων της Micron στην Κίνα θα επηρεάσουν επηρεάσουν την εταιρεία κατασκευής των ημιαγωγών, η οποία έχει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τζίρο από πωλήσεις στην κινεζική αγορά.
Ωστόσο, οι ειδικοί σημείωσαν ότι η απαγόρευση των προϊόντων της Micron είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, η οποία δεν πρέπει να συνδέεται με την Κίνα που στοχεύει κάποια χώρα και η Κίνα θα συνεχίσει να ανοίγει την αγορά της στις παγκόσμιες επιχειρήσεις.

Ζήτημα εθνικής ασφάλειας

Η επανεξέταση, η οποία διενεργήθηκε από το Γραφείο Κυβερνοασφάλειας της Κίνας (CRO) σχετικά με τα προϊόντα της Micron που πωλούνται στην Κίνα, διαπίστωσε ότι τα προϊόντα της Micron επηρεάζουν αρνητικά την εθνική ασφάλεια της Κίνας. Ως αποτέλεσμα, οι αρχές ζήτησαν από τους εγχώριους φορείς εκμετάλλευσης υποδομών πληροφοριών κρίσιμης σημασίας της Κίνας να σταματήσουν να αγοράζουν προϊόντα Micron σύμφωνα με τον νόμο περί ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ή και άλλους κανονισμούς της χώρας, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Διοίκησης Κυβερνοχωρίου της Κίνας.
Σύμφωνα με τη δήλωση, η αναθεώρηση της Micron είχε στόχο να αποτρέψει τα προβλήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο των προϊόντων από το να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της εθνικής υποδομής πληροφοριών. Είναι ένα «αναγκαίο μέτρο» για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η δήλωση τόνισε επίσης ότι η Κίνα προωθεί σταθερά το άνοιγμα υψηλού επιπέδου.
«Οι εταιρείες και οι πλατφόρμες είναι ευπρόσδεκτες να εισάγουν προϊόντα και υπηρεσίες στην κινεζική αγορά, εφόσον συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των κινεζικών νόμων και κανονισμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Micron, με έδρα την πολιτεία του Αϊντάχο των ΗΠΑ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους τσιπ μνήμης στον κόσμο, όπως μνήμη δυναμικής τυχαίας πρόσβασης και άλλες μονάδες.
Η εταιρεία κερδίζει περισσότερο από το 10% των ετήσιων εσόδων της από την Κίνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.
Η Κίνα πραγματοποίησε την επανεξέταση στα τέλη Μαρτίου για να διασφαλίσει την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού για βασικές υποδομές πληροφοριών και να αποτρέψει τους κινδύνους της κυβερνοασφάλειας, δήλωσαν τότε οι αρχές κυβερνοχώρου της Κίνας.

Σημαντικές συνέπειες 

Ο Mao Ning,εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Απρίλιο ότι η διεξαγωγή ελέγχων κυβερνοασφάλειας προϊόντων δικτύου που επηρεάζουν ή ενδέχεται να επηρεάσουν την εθνική ασφάλεια σύμφωνα με το νόμο είναι ένα "κανονικό" ρυθμιστικό μέτρο.
Ο Zuo Xiaodong, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ασφάλεια Πληροφοριών της Κίνας, δήλωσε στους Global Times την Κυριακή ότι η υπόθεση Micron θα είναι η "πρώτη δημόσια ανακοίνωση ενός προμηθευτή που δεν έχει περάσει από επίσημη αξιολόγηση" από τότε που εισήχθη ο μηχανισμός.
Η απαγόρευση που ανακοινώθηκε θα οδηγήσει τους πελάτες σε δεκάδες βασικούς κλάδους, από την ενέργεια έως τη χρηματοδότηση, να σταματήσουν να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες της Micron, δήλωσε ο Zuo.
«Επιπλέον, οι πελάτες που δεν επηρεάζονται από την απαγόρευση μπορεί να επηρεαστούν από την άποψη της εμπιστοσύνης τους στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Micron σε παράπλευρη ζημία στην επιχείρηση της εταιρείας», σημείωσε ο Zuo.
Ο Wang Peng, ερευνητής στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών του Πεκίνου, είπε ότι η υπόθεση πρέπει να εξεταστεί «αντικειμενικά».

Οι κρυφοί κίνδυνοι

«Από τη σκοπιά της δημόσιας ασφάλειας και της κυβερνοασφάλειας, πραγματοποιήσαμε επιθεωρήσεις και διαπιστώσαμε ότι τα προϊόντα της Micron είχαν ορισμένους κρυφούς κινδύνους και δεν συμμορφώνονταν με τους εθνικούς κανονισμούς.
Επομένως, είναι φυσιολογικό να επιβάλλουμε σχετικούς περιορισμούς στα προϊόντα της Micron», επισήμανε
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναθεώρηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που σχετίζεται με κρίσιμες υποδομές στην Κίνα ήταν πολύ αυστηρή, καθώς η ασφάλεια των πληροφοριών και των δικτύων έχει αυξανόμενη σημασία.
«Η χώρα μας ήταν πάντα δεσμευμένη στο άνοιγμα στις ξένες επενδύσεις.
Έχουμε νόμους και κανονισμούς που σχετίζονται με βασικές υποδομές και ψηφιακές υποδομές.
Τα προϊόντα που είναι σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία μπορούν να πωληθούν στην κινεζική αγορά και δεν υπάρχει πρόβλημα για τις διεθνείς εταιρείες να επενδύουν και δραστηριοποιούνται στην Κίνα», επισήμανε.
Ο Zuo χαρακτήρισε επίσης την απαγόρευση της Micron «μεμονωμένη περίπτωση», λέγοντας ότι η αναθεώρηση της Κίνας για τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρερμηνευθεί ότι στοχεύει ξένες εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης