Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden: Απαράδεκτη η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για το όριο του χρέους – Τα σενάρια για συνταγματική κρίση και οικονομικό χάος

Biden: Απαράδεκτη η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για το όριο του χρέους – Τα σενάρια για συνταγματική κρίση και οικονομικό χάος
Τι θα σημάνει η επίκληση της 14ης Τροπολογίας και η άσκηση διευρυμένων προεδρικών εξουσιών στο ζήτημα του δημόσιου δανεισμού
Σχετικά Άρθρα
ΔιαρκέςUpd. Σε απόλυτο αδιέξοδο βρίσκονται οι ΗΠΑ καθώς η επίσημη κήρυξη στάσης πληρωμών απέχει μόλις λίγες ημέρες και επίκειται δημοσιονομικό χάος σε όλο τον πλανήτη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden την Κυριακή 21 Μαΐου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών στις συνομιλίες για την άρση του πλαφόν του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να μειώσει τις δαπάνες καθώς και να προχωρήσει σε προσαρμογές να επιτευχθεί συμφωνία.
Πριν φύγει από τη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, μετά από μια συνάντηση των ηγετών της G7, ο Biden επισήμανε ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο ήταν πρόθυμοι να προκαλέσουν την χρεοκοπία των ΗΠΑ, ώστε τα καταστροφικά αποτελέσματα να εμποδίσουν τον πρόεδρο των Δημορκατικών, να κερδίσει εκ νέου τις εκλογές το 2024.
Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, για την επίλυση του ζητήματος του χρέους, που αγγίζει τα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, προανήγγειλε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Kevin McCarthy.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο McCarthy,  και ο Biden μίλησαν τηλεφωνικά καθώς ο πρόεδρος επέστρεφε από ταξίδι στην Ιαπωνία.
Οι συνομιλίες για τη διατήρηση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει ξανά…
Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι σημειώθηκε πρόοδος, αλλά ότι παραμένουν πολύ μακριά από την επίτευξη συμφωνίας.
Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι την 1η Ιουνίου, όταν το Υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδέχεται να μην είναι σε θέση να πληρώσει όλα τα χρέη της.
Αυτό θα πυροδοτούσε μια χρεοκοπία που θα προκαλούσε χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα εκτοξεύονταν τα επιτόκια.
Ο Biden δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον κορυφαίο Ρεπουμπλικανό του Κογκρέσου \Kevin McCarthy και ήλπιζε ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέμενε να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Biden.

Απαράδεκτες οι προτάσεις

«Πολλά από αυτά που έχουν ήδη προτείνει είναι απλά, ειλικρινά, απαράδεκτα», δληλωσε ο Biden.
«Είναι καιρός για τους Ρεπουμπλικάνους να αποδεχθούν ότι δεν υπάρχει δικομματική συμφωνία που να γίνεται αποκλειστικά, αποκλειστικά με τους κομματικούς τους όρους. Πρέπει επίσης να κινηθούν»
Ο McCarthy, σε συνέντευξή του στο Fox News, είπε ότι αναμένει να μιλήσει με τον Biden μόλις επιστρέψει από την Ιαπωνία.
«Η δυσκολία δεν είναι απολύτως αποδεκτή», δήλωσε ο McCarthy στο «Sunday Morning Futures With Maria Bartiromo», προσθέτοντας ότι οι προηγούμενες συζητήσεις έμοιαζαν να αφήνουν παράθυρο για την επίτευξη συμβιβασμού και κατηγόρησε τον Biden για αλλαγή των θέσεων του.
«Ήμασταν σε καλό μέρος, πηγαίνει στο εξωτερικό και τώρα θέλει να αλλάξει τη συζήτηση».

 Yellen: «Αρκετά χαμηλές» οι πιθανότητες να μην κηρυχθεί στάση πληρωμών έως τις 15 Ιουνίου

Οι συνομιλίες έχουν γίνει ολοένα και πιο έντονες τις τελευταίες δύο ημέρες. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι διαπραγματευτές δήλωσαν ότι οι συναντήσεις της Παρασκευής (9 Μαΐου 2023 στο Καπιτώλιο δεν έφεραν καμία πρόοδο και οι δύο πλευρές δεν συναντήθηκαν το Σάββατο (20/5).
Αντίθετα, ο καθένας επανήλθε στο να αποκαλεί τη θέση του άλλου ακραία.
H υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen δήλωσε την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 ότι πιστεύει ότι οι πιθανότητες της χώρας να μην κηρύξει στάση πληρωμών έως τις 15 Ιουνίου είναι «αρκετά χαμηλές» και προειδοποίησε ότι ορισμένες υποχρεώσεεις θα μείνουν χωρίς να είναι δυνατόν να εξυπηρετηθουν εάν το Κογκρέσο αποτύχει να αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους.
Η Yellen έκανε τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην εκπομπή  «Meet the Press» του NBC, λέγοντας ότι η 1η Ιουνίου 2023 παραμένει η «σκληρή» προθεσμία για το Κογκρέσο να καταλήξει σε συμφωνία.
«Και η υπόθεσή μου είναι ότι εάν το ανώτατο όριο του χρέους δεν αυξηθεί, θα υπάρξουν δύσκολες επιλογές για το ποιοι λογαριασμοί θα παραμείνουν απλήρωτοι», επισήμανε η Yellen, χωρίς να πει ποιες συγκεκριμένες υποχρεώσεις θα έμεναν ακάλυπτες.

Η συνταγματική εκτροπή

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος είπε ότι πίστευε ότι είχε την εξουσία να επικαλεστεί την 14η τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ για να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους χωρίς το Κογκρέσο, αλλά ότι ήταν ασαφές ότι απομένει αρκετός χρόνος για να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη νομική φορμουλα για την αποφυγή της χρεοκοπίας, ενώ την ίδια ώρα πλήθος πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό θα συνιστούσε συνταγματική εκτροπή καθώς κανείς πρόεδρος δεν έχει κάνει χρήση έκτακτων εξουσιών για το ζήτημα του χρέους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ. οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν προτείνει αύξηση των αμυντικών δαπανών, περιορίζοντας παράλληλα τις συνολικές δαπάνες κυρίως στον τομέα της υγείας.
Πρόστατα η υπουργός Οικονομικων Janet Yellen κλήθηκε να απαντήσει στην επισήμανση ότι ο Biden δήλωσε ότι δεν ήταν ακόμη έτοιμος να επικαλεστεί την 14η Τροποποίηση, η Yellen απάντησε: «Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το Κογκρέσο κάνει τη δουλειά του».
«Δεν υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, την οικονομία μας, εκτός από το να κάνει το Κογκρέσο τη δουλειά του και να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους και να μας επιτρέψει να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας και δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να πρέπει να σκεφτούμε αν ο Πρόεδρος μπορεί να χρησιμοποιήσει έκτακτες εξουσίες για την έκδοση χρέους.
Αυτό θα ήταν μια συνταγματική κρίση», επισήμανε.
Ρωτήθηκε επίσης εάν η επίκληση της επιλογής επίκλησης της τροπολογίας ήταν στο τραπέζι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Μπάιντεν και Κογκρέσου.
Η Yellen απάντησε ότι ο πρόεδρος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να αποφύγει μια «οικονομική καταστροφή» χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό, παρόλο που η επίκληση της 14ης τροποποίησης θα ήταν μία επιλογή.
«Δεν είμαι ακόμα ακριβώς ξεκάθαρο αν αυτή η λύση είναι στο τραπέζι ή εκτός;», ρώτησε ο Στεφανόπουλος.
«Είναι η τελευταία λύση ανάγκης;».
Infographic: U.S. National Debt Stands at $31.5 Trillion | Statista
Οι δημόσιες δαπάνες στο επίκεντρο

Η κυβέρνηση Biden είχε προτείνει να διατηρηθούν σταθερές οι μη αμυντικές δαπάνες για τον επόμενο χρόνο.
Η Βουλή υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών ψήφισε τον περασμένο μήνα νομοθεσία που θα περιόριζε ένα ευρύ φάσμα των κρατικών δαπανών κατά 8% το επόμενο έτος.
Οι Δημοκρατικοί λένε ότι αυτό θα επιβάλει μέσες περικοπές τουλάχιστον 22% σε προγράμματα όπως η εκπαίδευση και η επιβολή του νόμου, αριθμός που οι κορυφαίοι 
Οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν μια ισχνή πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι συνάδελφοι του Biden, Δημοκρατικοί, έχουν στενό έλεγχο της Γερουσίας, επομένως καμία συμφωνία δεν μπορεί να περάσει χωρίς δικομματική υποστήριξη.
Οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για μαζικές περικοπές δαπανών σε πολλά εγχώρια προγράμματα με αντάλλαγμα την αύξηση του ορίου δανεισμού που επιβάλλει η κυβέρνηση, το οποίο απαιτείται τακτικά για την κάλυψη του κόστους των δαπανών και των φορολογικών περικοπών που είχαν προηγουμένως εγκριθεί από τους νομοθέτες.
Ο Biden τόνισε ότι ήταν ανοιχτός σε περικοπές δαπανών και επισήμανε ότι δεν ανησυχεί ότι θα οδηγούσαν σε ύφεση, αλλά δεν μπορούσε να συμφωνήσει  πλήρως με τις απαιτήσεις τους.
Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ έφτασαν τόσο κοντά στην χρεοκοπία ήταν το 2011, επίσης με Δημοκρατικό πρόεδρο και Γερουσία με Βουλή υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών.
Το Κογκρέσο τελικά απέτρεψε την χρεοκοπία, αλλά η οικονομία υπέστη σοβαρούς κραδασμούς, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης υποβάθμισης της ανώτατης πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών και sell - off στις μετοχές.
Treasury Secretary Janet Yellen - Sputnik International, 1920, 07.05.2023
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης