Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νομισματικός πόλεμος στις ασιατικές οικονομίες με χειραγώγηση της ισοτιμίας του δολαρίου – Οι γραμμές άμυνας της Κίνας

Νομισματικός πόλεμος στις ασιατικές οικονομίες με χειραγώγηση της ισοτιμίας του δολαρίου – Οι γραμμές άμυνας της Κίνας
Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες ορισμένων ασιατικών νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων του γιεν Ιαπωνίας, του ρινγκίτ Μαλαισίας και της ρουπίας Ινδονησίας, έχουν φθάσει ή ακόμη και να υπολείπονται από τα χαμηλά που παρατηρήθηκαν κατά την ασιατική οικονομική κρίση του 1997-1998
Σχετικά Άρθρα
Η παλαιά τάξη πραγμάτων όσον αφορά τους συσχετισμούς παγκόσμιας οικονομικής ισχύος με την ηγεμονία των ΗΠΑ πνέει τα λοίσθια…
Την ώρα που οι ΗΠΑ βρίσκονται λίγες μόλις ημέρες μετά την εκδήλωση πιστωτικού γεγονότος - καθώς μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση στο Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου χρέους - διεξάγουν πόλεμο μέσω της χειραγώγησης της ισοτιμίας του δολαρίου στις ασιατικές οικονομίες που διεκδικούν αυτονόμηση από τη δυτική ηγεμονία στην πλανητική οικονομική σφαίρα.
Λόγω των ραγδαίων αυξήσεων των επιτοκίων από τη Federal Reserve εξαίτιας της ταχείας συσφιξης της νομισματικής πολιτικής, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες ορισμένων ασιατικών νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων του γιεν Ιαπωνίας, του ρινγκίτ Μαλαισίας και της ρουπίας Ινδονησίας, έχουν κατρακυλίσει ή ακόμη υπολείπονται από τα χαμηλά που παρατηρήθηκαν κατά την ασιατική οικονομική κρίση του 1997-98, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας.

Ο ισχυρός ανοδικός κύκλος του δολαρίου

Οι ανισορροπίες μεταξύ των προηγμένων οικονομιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης και των περιφερειακών αναπτυσσόμενων οικονομιών έχουν γίνει πιο εμφανείς, δήλωσε ο Ding Zhijie, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Συναλλάγματος της Κρατικής Διοίκησης Συναλλάγματος (SAFE), στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Tsinghua PBCSF στο Πεκίνο το Σάββατο 20 Μαϊου.
Το παγκόσμιο νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα επικεντρώνεται στο δολάριο ΗΠΑ, ενώ η ταχεία αύξηση των επιτοκίων από τη Fed οδήγησε σε έναν ισχυρό ανοδικό κύκλο του δολαρίου που θέτει τις αναδυόμενες χώρες υπό τεράστια πίεση, επισήμανε ο Ding.
Όσον αφορά την Κίνα, αν και το νόμισμά της, το γιουάν, υποτιμήθηκε πρόσφατα κάτω από το όριο των 7 ανά δολάριο σε χαμηλό έτους, οι οικονομολόγοι παρατήρησαν ότι ήταν πιθανότατα ένα παροδικό φαινόμενο.
Στην πραγματικότητα, το γιουάν θα βρίσκεται κυρίως σε τροχιά ανατίμησης φέτος, γεγονός που θα ενισχύσει την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων που είναι εκφρασμένα σε γιουάν, δήλωσε στους Global Times ο Yang Delong, επικεφαλής οικονομολόγος της First Seafront Fund Management Co με έδρα το Shenzhen.
Από την αρχή του έτους, οι ξένοι επενδυτές αυξήσει όλο και περισσότερο τις τοποθετήσεις στις κινεζικές μετοχές και συνέχισαν να εισχωρούν στην αγορά, σημείωσε ο Yang.
Αν και η οικονομική ανάκαμψη της χώρας αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για μια υψηλής ποιότητας οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σημείωσε ο Ding.
Yuan Weakens Toward Key Psychological Level Amid Data Misses - BNN Bloomberg
Ισχυρή οικονομία με έμφαση στην παραγωγή

¨Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση της Κεντρικής Τράπεζας της Κϊνας, η κολοσσιαία σε μέγεθος οικονομία της Κίνας παραμένει ανθεκτική, με μια συνεχώς βελτιούμενη οικονομική δομή.
Το 2022, η προστιθέμενη αξία της παραγωγής της Κίνας στη μεταποίηση αντιπροσώπευε σχεδόν το 30% του παγκόσμιου συνόλου.
Εν μέσω του αυξανόμενου ασταθούς παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος, η Κίνα έχει υιοθετήσει συνετή νομισματική πολιτική μακριά από την ανατάραξη των πιστωτικών συνθηκών που προκάλεσαν η Federal Reserve kai h EKT και ο έλεγχος μέσω της μακροοικονομικής πολιτικής της παρέμεινε ανεξάρτητος.
Εν τω μεταξύ, το διεθνές ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών της Κίνας και η λειτουργία της αγοράς συναλλάγματος παρέμειναν ισχυρά και σταθερά.
Η διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού γιουάν έχει γίνει πιο ευέλικτη, σημείωσε ο Ding.
Το εύρος και το βάθος της αγοράς συναλλάγματος της Κίνας διευρύνεται μέρα με τη μέρα και έχει την ικανότητα να ισορροπεί.

Ο συναλλαγματικός μηχανισμός

Η συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν έχει επίσης τη δύναμη και τον μηχανισμό να διορθώνει τις αποκλίσεις και μπορεί να διατηρήσει τη βασική μακροοικονομική σταθερότητα σε λογικό και ισορροπημένο επίπεδο, σύμφωνα με δήλωση που δημοσίευσε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBC), η κεντρική τράπεζα της χώρας, την Παρασκευή (19/5).
Στις υπεράκτιες συναλλαγές την Τετάρτη, το γουάν υποχώρησε 0,3% στα 7,0201 ανά δολάριο κάποια στιγμή, ενώ οι χερσαίες συναλλαγές είδαν τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρενμίνμπι έναντι του δολαρίου να υποχωρεί 0,4% στα 7,0026 μία φορά, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Είναι η πρώτη φορά σε πέντε μήνες που και οι δύο δείκτες ξεπέρασαν το όριο του 7 ανά δολάριο. Το χερσαίο RMB άγγιξε το 7,0145 και το υπεράκτιο RMB 7,0323 το απόγευμα της Πέμπτης (18/5) .
China's Yuan Jumps After Central Bank Vows to Curb Speculation - Bloomberg
Η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ

Η κεντρική ισοτιμία του ρενμίνμπι που αναφέρεται από το Σύστημα Συναλλάγματος της Κίνας μειώθηκε κατά 219 μονάδες βάσης στα 6,9967 την Πέμπτη.
Ο Yung Ming, επικεφαλής οικονομολόγος της CITIC Securities, δήλωσε ότι η κρίση στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ ενέτεινε το αίσθημα αποστροφής κινδύνου στην αγορά.
Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν λόγω του απροσδόκητα παρατεταμένου πληθωρισμού. Ό
λα αυτά ώθησαν πρόσφατα τον δείκτη του δολαρίου ΗΠΑ, ασκώντας πίεση στο γιουάν .

Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιδόσεις της Κίνας δεν έχουν διαμορφώσει αρκετά ισχυρή υποστήριξη για το ρενμίνμπι, καθώς τα οικονομικά στοιχεία του Απριλίου ήταν χειρότερα από τις προβλέψεις, επισήμανε.
Αν και οι επενδύσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων της Κίνας αυξήθηκαν κατά 4,7 % κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 0,4% χαμηλότερος από αυτόν που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο, ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Η βιομηχανική παραγωγή με ετήσια έσοδα από πωλήσεις τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων γιουάν (2,9 εκατομμύρια δολάρια) αυξήθηκε κατά 5,6 % τους πρώτους τέσσερις μήνες, χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση της αγοράς για αύξηση άνω του 10%.
Ωστόσο, η NBS σημείωσε ότι η συνολική οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε καλό δρόμο, με τους περισσότερους δείκτες ζήτησης να δείχνουν αύξηση σε ετήσια αυξηση.
Σε συνέντευξη Τύπου τον Μάρτιο, ο Yi Gang, διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, της κεντρικής τράπεζας της χώρας, δήλωσε ότι οποιαδήποτε πτώση του γιουάν κάτω από το επίπεδο του 7 ανά δολάριο δεν θα αποτελεί πλέον ψυχολογικό εμπόδιο, επειδή η οικονομία της Κίνας και οι προσδοκίες της αγοράς είναι σταθερός.

Τι δείχνουν τα ιστορικά στοιχεία

Ο Wang Qing, επικεφαλής μακροοικονομικός αναλυτής της Golden Credit Rating, δήλωσε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ρενμίνμπι έχει πέσει κάτω από το επίπεδο του 7 ανά δολάριο τρεις φορές τα τελευταία πέντε χρόνια. Αλλά κάθε φορά, σύντομα ανέκαμψε και ξεπέρασε το όριο των 7, δείχνοντας ισχυρότερη ελαστικότητα του κινεζικού νομίσματος.
Ο Wang είπε ότι υπάρχουν λίγα περιθώρια σημαντικής υποτίμησης της ισοτιμίας του ρενμίνμπι.
Πρώτον, η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει περαιτέρω πτωτική πίεση, υποδεικνύοντας μικρή πιθανότητα συνεχούς ανόδου ττης ισοτιμίας του δολαρίου.
Από την άλλη, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας συνεχίζεται, όλα τα επιτόκια της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του καταθετικού επιτοκίου, θα επιστρέψουν σε χαμηλά επίπεδα βελτιώνοντας τις πιστωτικές συνθήκες .
Η τρέχουσα κατάσταση ενός χαμηλότερου επιτοκίου και της υψηλής ισοτιμίας πώλησης, που έχει επηρεάσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν, δεν θα διαρκέσει πολύ.

Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη θα γίνουν η κύρια υποστήριξη για την ισχυροποίηση της ισοτιμίας και τη διεθνοποίηση του κινεζικού νομίσματος, σημείωσε.
Στα τέλη Απριλίου, η Nomura Asia αύξησε την ετήσια πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας για το 2023 στο 5,9% από την προηγούμενη εκτίμησή της για 5,3%.
Η JPMorgan αύξησε τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2023 στο 6,4%, από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 6%, επισημαίνοντας ότι μπορεί να αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης