Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ωμή παραδοχή Αξιωματικού ΗΠΑ: Παταγώδης αποτυχία της στρατηγικής Zelensky η απώλεια Bakhmut - Πολιτική του καταδίκη

Ωμή παραδοχή Αξιωματικού ΗΠΑ: Παταγώδης αποτυχία της στρατηγικής Zelensky η απώλεια Bakhmut - Πολιτική του καταδίκη
Η απελευθέρωση του Artemovsk (Bakhmut) δείχνει ότι η στρατηγική της πολιτικής ηγεσίας του Κιέβου έχει αποτύχει και για αυτό που συνέβη εκεί μπορεί και θα καταλογιστεί απευθείας στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky και τα εναπομείναντα στελέχη του, τόνισε αντισυνταγματάρχης των ΗΠΑ
Η απόκτηση του πλήρους ελέγχου από την Ρωσία του βασικού κόμβου μεταφορών του Donbass στο Artyomovsk (Bakhmut) στις 20 Μαΐου στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση του Κρεμλίνου αποτελεί βαριά ήττα και παταγώδη αποτυχία της πολιτικής και στρατηγικής του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, σε μια κρίσιμη καμπή στη σκληρή σύγκρουση μεταξύ του καθεστώτος του Κιέβου και της Μόσχας, είπε η συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας Karen Kwiatkowski της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Sputnik.
«Η απελευθέρωση του Artyomovsk (Bakhmut) δείχνει ότι η στρατηγική της πολιτικής ηγεσίας του Κιέβου έχει αποτύχει και αυτό που συνέβη εκεί θα καταλογιστεί απευθείας στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky και τα εναπομείναντα στελέχη του, με ότι συνεπάγεται αυτό για την πολιτική του επιβίωση», τόνισε η Kwiatkowski.
Ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να εξακολουθούν να επιτίθενται στην πόλη από τα δυτικά και τα βόρεια, το ποιος κρατά την πόλη είναι «τελειωμένη υπόθεση», είπε η πρώην αναλύτρια του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Η επιτυχία της Ρωσίας στο Artemovsk είναι σημαντική «πρακτικά και συμβολικά», επεσήμανε.

Κλείσιμο διακόπτη μιας «κρεατομηχανής»

«Σε πρακτικούς και στρατηγικούς όρους, ο έλεγχος της πόλης στο σύνολό της επιτρέπει την έναρξη της ανοικοδόμησης και την εξομάλυνση εκεί για τους κατοίκους της πόλης και την πραγματική ελπίδα για το κλείσιμο μιας... «κρεατομηχανής» [το Artemovsk] που «κατανάλωσε χιλιάδες στρατιώτες».
Η εμπόλεμη πόλη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR) ήταν το επίκεντρο εξαντλητικών εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για μήνες, και μετατράπηκε σε «κρεατομηχανή», όπου η Ουκρανία θυσίασε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες άνδρες και τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού.
Στις 20 Μαΐου, οι μονάδες επίθεσης της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας του Ομίλου Wagner (PMC), καθώς και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, απελευθέρωσαν τελικά την πόλη.
Το γεγονός ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποδείχθηκαν εξαιρετικά επιτυχημένα στην εκδίωξη των μαχητών του καθεστώτος Zelensky από το Artyomovsk δείχνει μια «αποφασιστική αλλαγή κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», εξήγησε η Kwiatkowski.

O χρόνος εδώ είναι σημαντικός, καθώς συνέβη είτε κατά τη διάρκεια, είτε πριν από την «αναμενόμενη» ουκρανική αντεπίθεση, πρόσθεσε.

Ακριβώς όπως οι ρωσικές δυνάμεις επιστρέφουν ανατολικά για ξεκούραση και ανάρρωση, "ο ουκρανικός στρατός, τόσο στρατιώτες όσο και ηγεσία, θα πρέπει ομοίως να επιστρέψει "σπίτι" για να ξεκουραστεί και να ανασυνταχθεί με δυσανάλογο κόστος και το ηθικό πτοημένο για τον εναπομείναν στρατό του, που απέτυχε να κρατήσει το μικρό κομμάτι της πόλης», είπε ο Kwiatkowski.
Η απώλεια του Artyomovsk από το Κίεβο μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μέχρι τώρα αμείλικτη αποφασιστικότητα της Δύσης να διοχετεύσει όπλα στην Ουκρανία.
«Η απόφαση στη Δύση, στην Ουάσιγκτον και στο Κίεβο, που θα πρέπει να ληφθεί είναι μεταξύ ενός σημαντικού διλήμματος:
- κλιμάκωση σε έναν άμεσο πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που θα κοστίσει σε όλους και θα οδηγήσει σε καταστροφή, ή
- σε μείωση των απωλειών και σε διευθέτηση της σύγκρουσης, ώστε η Δύση να μπορέσει σταματήστε να αιμορραγεί οικονομικά και σε εξοπλισμούς και να στρέψει το βλέμμα της στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας», τόνισε η Kwiatkowski.
Σύμφωνα με την αναλύτρια, ο Zelensky συμπεριφέρεται όλο και περισσότερο «σαν να μην κατανοεί την πραγματικότητα της κατάστασης».
«Συμπεριφέρεται σαν αυτή η απώλεια να μην κατηγορηθεί από τους Ουκρανούς για την «ηγεσία» του και τις ικανότητές του να τηρήσει τις πολλές του υποσχέσεις.
Στην καλύτερη περίπτωση, αντιμετωπίζει ένα πλήγμα στην αξιοπιστία του στο σπίτι, και στη χειρότερη μπορεί να μην είναι σε θέση να επιστρέψει στο Κίεβο με ασφάλεια, καθώς από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, έκανε σπάνια ταξίδια στο εξωτερικό».
Όσο για τη λεγόμενη συλλογική Δύση, μπορεί να χρησιμοποιήσει την απελευθέρωση του Artyomovsk ως ένδειξη ότι είναι «ώρα να τακτοποιηθεί το θέμα», είπε ο Κβιατκόφσκι.
Υπογράμμισε ότι «μεταξύ της BlackRock και άλλων δυτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών που αναμένουν τεράστιες προόδους και κέρδη στο υπόλοιπο τμήμα της Ουκρανίας, ο λαός και ο στρατός εξαντλήθηκαν, και το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ικανοποιήθηκαν ότι τα παλιά αποθέματα έχουν εκκαθαριστεί και υπάρχει μια ισχυρή Ρωσία. ως υπαρξιακή απειλή για αυτούς, που δικαιολογεί μια νέα φάση στρατιωτικής ανοικοδόμησης και αποθήκευσης - «όλοι οι μεγάλοι παίκτες του ΝΑΤΟ φαίνεται να παίρνουν αυτό που πραγματικά θέλουν».
«Με την πλήρη πτώση του [Artyomovsk], η χρησιμότητα του Zelensky για τη Δύση και για τους δικούς του ανθρώπους, περιορίστηκε ξαφνικά πολύ», κατέληξε η συνταξιούχος Αντισυνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Karen Kwiatkowski.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης