Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Wall Street προβλέπει ότι η Fed θα αποτυγχάνει στον στόχο για πληθωρισμό 2% για… χρόνια, ακόμη και με ύφεση

Η Wall Street προβλέπει ότι η Fed θα αποτυγχάνει στον στόχο για πληθωρισμό 2% για… χρόνια, ακόμη  και με ύφεση
Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων επιθυμούν να αποφύγουν την επανάληψη του 2022, όταν η Wall Street δεν προέβλεψε τόσο από την απότομη άνοδο του πληθωρισμού όσο και το πόσο θα έπρεπε η Fed να αυξήσει τα επιτόκια ως απάντηση
Σχετικά Άρθρα
Οι τοποθετήσεις στην αγορά των ομολόγων σηματοδοτούν εν γένει ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κοντά στον στόχο του 2% της Federal Reserve το επόμενο έτος.
Ένας αυξανόμενος αριθμός διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων της Wall Street εντούτοις συμφωνούν ότι αυτό είναι όνειρο… θερινής νυκτός.
Η επενδυτική VanEck βλέπει ότι ο πληθωρισμός παραμένει κολλημένος μεταξύ 3% και 5% για πολλά χρόνια, ακόμη και αν η αμερικανική οικονομία βρεθει σε ύφεση.
Η Invesco λέει ότι η αγορά είναι υπερβολικά αισιόδοξη ότι μια οικονομική ύφεση θα περιορίσει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές
Η Citigroup. επισημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός ενώ οι αυξήσεις των μισθών παραμένουν σε υψηλό ρυθμό.
Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων επιθυμούν να αποφύγουν την επανάληψη του 2022, όταν η Wall Street δεν είδε τόσο από την απότομη άνοδο του πληθωρισμού όσο και δεν μπόρεσε να προβλέψει πόσο θα έπρεπε η Fed να αυξήσει τα επιτόκια ως απάντηση.
Η BlackRock, η Bank of America. και η DoubleLine Group προχωρούν ακόμη περισότερο για να προειδοποιήσουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Θα εκτονωθούν σε πολύ αργό ρυθμό οι πληθωριστικές πιέσεις », δήλωσε ο David Schassler, επικεφαλής επενδυτικών λύσεων στη VanEck, προσθέτοντας ότι μια ύφεση αργότερα φέτος θα μπορούσε να μειώσει τον πληθωρισμό προσωρινά.
«Τι θα συμβει όταν η οικονομία ανακάμψει;
Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα ανακάμψει όπως στο παρελθόν», δήλωσε ο Schassler.
Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας θα ωθήσουν ξανά ανοδικά τον πληθωρισμό, πρόσθεσε.

Οι κρίσιμοι δείκτες 

Από το 1960, χρειάστηκαν 12 χρόνια κατά μέσο όρο για να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός στο 2% ή χαμηλότερα, όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ είχε ξεπεράσει το 5%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η VanEck.
Ενώ ο στόχος της Fed επικεντρώνεται στον δείκτη τιμών καταναλωτή και στον δείκτη για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, και τα δύο στοιχεία παρακολουθούνται στενά από την κεντρική τράπεζα και τους επενδυτές.
Ο πληθωρισμός με βάση τον ΔΤΚ του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας ήταν ιστορικά περίπου 0,3 ποσοστιαίες μονάδες ταχύτερος από το PCE (των δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών)  του Υπουργείου Εμπορίου, με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το εύρος που υπολογίζει η Schassler για τον πληθωρισμό αναφέρεται και στους δυο διαφορετικούς δείκτες.

Ποιες μετοχές θα είναι ευπώλητες - Το χαρτοφυλάκιο εν μέσω επίμονου πληθωρισμού 

Η μείωση του πληθωρισμού στο 3% μέχρι τα μέσα του 2024 θα είναι εφικτή εάν ξεκινήσει μια ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δήλωσε η Anna Wong, επικεφαλής οικονομολόγος στο Bloomberg Economics, επικαλούμενη τόσο του; δείκτες CPI (Consumer Price index) όσο και το PCE  (Personal Consumption Expenditures Price Index), τον δείκτη προσωπικών δαπανών.
Αλλά ακόμη και η παραμονή σε αυτό το επίπεδο, πολύ περισσότερο να φτάσει στο 2%, δεν θα είναι εύκολη, γιατί υπάρχει ένα όριο στο πόσο μπορούν να συνεχίσουν να πέφτουν οι τιμές για αγαθά, υπηρεσίες και κατοικίες, επισήμανε.
Για να προετοιμαστείτε για χρόνια επίμονου πληθωρισμού, ο Schassler, αναλυτής της VanEck προτείνει να εγκαταλείψετε το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο 60/40.
Αντίθετα, τάσσεται υπέρ της κατανομής του 50% σε μετοχές, 35% σε ομόλογα και 15% σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, με έμφαση στον χρυσό και άλλα εμπορεύματα.
Ο Jason Bloom της Invesco αναμένει επίσης ότι ο πληθωρισμός - αναφερόμενος και στα δύο μέτρα - θα παραμείνει υψηλότερος λόγω των τεράστιων δαπανών για υποδομές στις ΗΠΑ.
Η ενέργεια πιθανότατα θα γίνει πιο ακριβή καθώς οι ΗΠΑ υιοθετούν εναλλακτικές λύσεις αντί των ορυκτών καυσίμων, δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής προϊόντων σταθερού εισοδήματος και εναλλακτικών προϊόντων ETF της εταιρείας.
Τα ομόλογα βραχείας λήξης που προσφέρουν επί του παρόντος υψηλότερες αποδόσεις θα εξυπηρετήσουν τους επενδυτές και θα επιβραδύνουν τον πληθωρισμό, είπε ο Bloom.
Ο Stuart Kaiser, επικεφαλής στρατηγικής διαπραγμάτευσης μετοχών της Citi στις ΗΠΑ, λέει ότι οι επενδυτές θα παραμείνουν αμυντικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσω ενός μείγματος επενδύσεων σε μετοχές τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης, βιομηχανικών αγαθών και μετοχών του κλάδου της υγείας, καθώς και σημαντική διακράτηση σε ρευστό, καθώς ο πληθωρισμός επιμένει σε υψηλά επίπεδα.
«Δεν έχουμε δει πολλά στοιχεία ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει εκεί που θέλει η Fed, πράγμα που προφανώς σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουν τις προβλέψεις τους και ενδεχομένως να αυξήσουν περαιτέρω», δήλωσε ο Kaiser, επισημαίνοντας την αύξηση της του μέσου ωρομισθίου τον Απρίλιο το οποίο πιστεύει ότι η αγορά δεν έχει ανσωματώσεις στις προβλέψεις της.
US Year-Ahead Inflation Views Drop to Lowest Since April 2021 - Bloomberg
Οι αγορές μετοχών θα είναι σε θέση να ευδοκιμήσουν ακόμη και αν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, αρκεί να μην πραγματοποιήσει κάποια απότομη άνοδο, είπε.
Οι οικονομολόγοι της εταιρείας αναμένουν ότι το δείκτης του δομικού πληθωρισμού θα σταθεροποιηθεί σε επίπεδο υψηλότερο από την πρόβλεψη της Fed, πρόσθεσε.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι επενδυτές που πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε τελικά να μειωθεί κοντά στον στόχο της Fed.
Η Liz Young, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στο SoFi, λέει ότι μια ύφεση θα μπορούσε να πιέσει τον πληθωρισμό στο 2% ή και χαμηλότερα, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα.
Αλλά ο δρόμος έως εκεί ενδέχεται να είναι οδυνηρός, επισήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης