Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ειρήνη στην Ουκρανία: Πρώτη φορά τόσα κράτη, διεκδικούν ρόλο μεσολαβητή

Ειρήνη στην Ουκρανία: Πρώτη φορά τόσα κράτη, διεκδικούν ρόλο μεσολαβητή
Από την Κίνα ως την Αφρική και την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, πολλά είναι τα κράτη που μεσολαβούν για ειρήνευση στην Ουκρανία
Εν μέσω των συνεχιζόμενων σκληρών συγκρούσεων στην Ουκρανία, οι προσπάθειες πολλών χωρών να ξεκινήσουν την ειρηνευτική διαδικασία επιταχύνθηκαν και την ώρα που η Δύση συνεχίζει να εξοπλίζει το καθεστώς του Κιέβου, η Κίνα αναλαμβάνει το ρόλο του κύριου μεσολαβητή για την ειρήνη μεταξύ των αντιμαχόμενων χωρών.

Κίνα

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η Κίνα παρουσίασε το ειρηνευτικό της σχέδιο 12 σημείων, το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Putin εκτίμησε ως πιθανή βάση για μια διπλωματική επίλυση.Τον Απρίλιο, για πρώτη φορά από την έναρξη των εχθροπραξιών, ο Xi Jinping είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ουκρανό Πρόεδρο Zelensky.
Σύντομα, ο πρώην πρεσβευτής της Κίνας στη Ρωσία, Li Hui, διορίστηκε επικεφαλής επίτροπος για την Ουκρανία και τον Μάιο ξεκίνησε έναν δύσκολο γύρο διαπραγματεύσεων με όλα τα μέρη στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Στις 17 Μαΐου είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας στο Κίεβο.
Τις επόμενες ημέρες, ο ειδικός εκπρόσωπος της Κίνας φέρεται να επισκεφθεί τη Ρωσία, την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Μετά το Κίεβο θα πάει στις Βρυξέλλες.

Αφρική


Η Νότια Αφρική διεκδικεί επίσης αυτόν τον ρόλο.
Οι Πρόεδροι της Αιγύπτου, της Ζάμπια, του Κονγκό, της Σενεγάλης και της Ουγκάντα συμμετέχουν στην ανάπτυξη της Αφρικανικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Ramaphosa.
Στις αρχές Ιουνίου προγραμματίζονται οι επισκέψεις της αφρικανικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα και το Κίεβο.
Κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής αποστολής, οι αρχηγοί έξι κρατών θα ταξιδέψουν μεταξύ των πρωτευουσών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Βατικανό, Πάπας Φραγκίσκος

Με τη σειρά του, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά του να γίνει εγγυητής της ειρήνης στην Ουκρανία, αλλά σαφώς δεν παίρνει ουδέτερη θέση στη σύγκρουση.
Ο ποντίφικας ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin «να σταματήσει αυτή τη σπείρα βίας και θανάτου» και ο Zelensky «να είναι ανοιχτός σε σοβαρές προτάσεις για ειρήνη».
Στις αρχές Μαΐου, ο Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι το Βατικανό συμμετείχε στις εργασίες για μια μυστική ειρηνευτική αποστολή.
Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει καμία πρόταση από το Βατικανό για μια ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία.

Κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη στις 13 Μαΐου, ο Zelensky ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο δεν χρειάζεται μεσάζοντες στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, επειδή ο διάλογος θα πρέπει να βασίζεται στη «φόρμουλα ειρήνης» του, η οποία δεν αγγίζει την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης και απορρίφθηκε από τη Μόσχα.
Οποιαδήποτε γόνιμη ειρηνευτική διαδικασία φαίνεται να είναι ακόμη λίγο προβλέψιμη.

Τουρκία, ΟΗΕ

Ωστόσο, οι προσπάθειες της Τουρκίας και του ΟΗΕ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα σημεία επαφής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Στις 17 Μαΐου, η συμφωνία για τα σιτηρά παρατάθηκε για δύο μήνες.
Η Μόσχα έκανε και πάλι παραχωρήσεις, ελπίζοντας ακόμη ότι η ανισορροπία στη συμφωνία θα εξαλειφόταν.
Δεν πρέπει να αφήνεται έξω και η προσπάθεια Βραζιλίας, Βενεζουέλας, χωρίς να έχει καταλήξει σε κάποιο σχέδιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης