Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov (Ρωσία): Υπάρχει ρήγμα μεταξύ της Δύσης και της διεθνούς κοινότητας – Ο παγκόσμιος Νότος χειραφετείται

Lavrov (Ρωσία): Υπάρχει ρήγμα μεταξύ της Δύσης και της διεθνούς κοινότητας –  Ο παγκόσμιος Νότος χειραφετείται
Αυτό που συμβαίνει γύρω από την Ουκρανία «επιταχύνει σίγουρα τη μετάβαση σε ένα πολυπολικό σύστημα διεθνών σχέσεων», σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ
Σχετικά Άρθρα
Έχει προκύψει ένα ρήγμα μεταξύ της συλλογικής Δύσης και της παγκόσμιας κοινότητας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov στην 31η Συνέλευση του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής το Σάββατο 20 Μαΐου 2023.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που συμβαίνει γύρω από την Ουκρανία «επιταχύνει σίγουρα τη μετάβαση σε ένα πολυπολικό σύστημα διεθνών σχέσεων».
«Όπως μπορούμε να δούμε, η Ουάσιγκτον εκμεταλλεύτηκε την ουκρανική κρίση για να παγιώσει το στρατόπεδό της.
Ωστόσο, αυτή η ενότητα μοιάζει περισσότερο με μια ολοκληρωτική παράδοση στη βούληση κάποιου άλλου.
Ωστόσο, υπάρχει ενότητα, αλλά ταυτόχρονα, προέκυψε ένα ρήγμα μεταξύ της συλλογικής Δύσης και της παγκόσμιας κοινότητας, δηλαδή οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου και της Ανατολής», υπογράμμισε ο Lavrov.
«Δεν βλέπω εδώ καμία προοπτική, συμβιβασμού που θα διατηρούσε την κατάσταση της μετάβασης από μια δικτατορία σε έναν πολυπολικό κόσμο», είπε,
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «μπορεί να υπάρξουν κάποιες παύσεις, σίγουρα, μπορεί να υπάρξει κάποια ανάπαυλα, αλλά η εποχή της μετάβασης στην πολυπολικότητα και της άρνησης υπακοής στον ηγεμόνα, έφτασε, μπορεί να είναι μια μακρά, ιστορική εποχή».
«Έχουμε πολλούς συμμάχους σε αυτό το έργο, σε αυτόν τον αγώνα», είπε ο υπουργός.
Εμμονές και καταστολή

Επισήμανε ότι γνώριζε ότι κατά τη διάρκεια πρόσφατων συζητήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωπος μιας χώρας της ΕΕ πρότεινε να εγκαταλειφθεί ο όρος «Παγκόσμια Νότος», ισχυριζόμενος ότι έστειλε το λάθος μήνυμα ότι δεν στάθηκαν όλες οι χώρες ενωμένες με τη Δύση και έτσι ωφελήθηκαν  Ρωσία. και την.
«Εδώ τους οδήγησε η εμμονή τους για τη δική τους ανωτερότητα και την ανάγκη να καταστείλουν όλες τις εναλλακτικές απόψεις», τόνισε ο κορυφαίος διπλωμάτης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πλήθος ηγέτες του Παγκόσμιου Νότου είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.
«Ο Παγκόσμιος Νότος είναι έτοιμος -ίσως, χωρίς μεγάλες δηλώσεις- να αντιταχθεί πρακτικά στην πίεση της Δύσης, η οποία γίνεται όλο και πιο επιθετική, χρησιμοποιώντας εκβιασμό, απειλές, τιμωρίες, κυρώσεις και άλλα εργαλεία»..
Οι αποφάσεις που εγκρίθηκαν στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα επιδιώκουν τον στόχο του διπλού περιορισμού της Ρωσίας και της Κίνας, υπογράμμισε ο Lavrov
«Θα μπορούσατε να δείτε αυτές τις αποφάσεις που συζητούνται και εγκρίνονται στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα και οι οποίες στοχεύουν στον διπλό περιορισμό της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας;» επισήμανε.

Αναγκαστική η επίδειξη εχθρότητας, απαντάμε με κηρυγμένο πόλεμο

Η Μόσχα δεν επιδεικνύει εχθρότητα με δική της πρωτοβουλία, αλλά αναγκάζεται υπό τις παρούσες συνθήκες να απαντήσει σε κηρυγμένο πόλεμο, επισήμανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ
«Έχουμε πολλούς συμμάχους, έχουμε πολλούς ομοϊδεάτες. Και εδώ πρέπει να καταλάβετε πολύ καλά ότι δεν προωθούμε εχθρότητα προς κανέναν».
«Είμαστε αναγκασμένοι να ανταποκριθούμε σταθερά, επί αρχής, με συνέπεια στον πόλεμο που μας κηρύχθηκε.
Η εχθρότητα πηγάζει από την άλλη πλευρά της αντιπαράθεσης, οι νέες διαχωριστικές γραμμές  χωρίζουν αυτούς που θέλουν να ζήσουν με βάση της δικές του ιδέες και προς τα συμφέροντα των λαών τους και αυτοί που θέλουν να ζήσουν σε βάρος των άλλων», τόνισε.

Αποδολαριοποίηση

Η αποδολαριοποίηση έχει αρχίσει, τόσο στην πράξη όσο και και στον ευρύτερο σχεδιασμό που είναι αναγκαίος.
Στο πλαίσιο των BRICS , η Βραζιλία έχει ήδη προτείνει να εξεταστούν σοβαρά στην επικείμενη σύνοδο κορυφής τον Αύγουστο τα καθήκοντα προστασίας των οικονομικών διακανονισμών εντός της ένωσης, προστατεύοντας τις δραστηριότητες της Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα από την κατάχρηση της ισχύος του δολαρίου που παραμένει ακόμη ρόλος και πολλές άλλες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση», επισήμανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι τη θέση της Ρωσίας στο θέμα της αποδολαριοποίησης συμμερίζονται πολλές χώρες.
«Έχουμε πολλούς συμμάχους, πολλούς ομοϊδεάτες», επισήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης