Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτή είναι η τελική κοινή δήλωση των G7 – Ξεχωρίζουν Ουκρανία, Ρωσία και Κίνα

Αυτή είναι η τελική κοινή δήλωση των G7 – Ξεχωρίζουν Ουκρανία, Ρωσία και Κίνα
Οι G7 αναφέρουν την Ουκρανία σε πολλές διατάξεις της δήλωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την Κίνα
Σχετικά Άρθρα
Την τελική κοινή τους δήλωση εξέδωσαν οι G7, που συνήλθαν στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας με Ουκρανία και Κίνα να ξεχωρίζουν από τα σημεία του κειμένου.

Ουκρανία

Οι G7 αναφέρουν την Ουκρανία σε πολλές διατάξεις της δήλωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την Κίνα, αλλά μόνο μια σύντομη παράγραφος του εγγράφου των 40 σελίδων είναι αφιερωμένη απευθείας στην ουκρανική κρίση.
Τα κράτη των G7 δηλώνουν ότι δεσμεύονται να εντείνουν τη «διπλωματική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, να αυξήσουν το κόστος για τη Ρωσία και όσους υποστηρίζουν» τη Μόσχα στη σύγκρουση.
Την Παρασκευή (19/5), οι ηγέτες των G7 ενέκριναν ειδική δήλωση για την Ουκρανία, διευκρινίζοντας τη θέση τους για το θέμα, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Κίνα

Η Ομάδα των Επτά χωρών εκφράζει την ετοιμότητά της να οικοδομήσει εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με το Πεκίνο, «αναγνωρίζοντας τη σημασία της ειλικρινούς συνεργασίας και έκφρασης των ανησυχιών μας απευθείας στην Κίνα».
«Οι πολιτικές μας προσεγγίσεις δεν έχουν σχεδιαστεί για να βλάψουν την Κίνα ούτε επιδιώκουμε να εμποδίσουμε την οικονομική πρόοδο και ανάπτυξή της», δήλωσαν οι ηγέτες των G7.
Ωστόσο, «θα επιδιώξουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που τίθενται από τις μη εμπορικές πολιτικές και πρακτικές της Κίνας».
Εξάλλου, οι ηγέτες των G7 εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των μονομερών προσπαθειών αλλαγής του status quo.
Επιβεβαιώνουν επίσης «τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν ως απαραίτητη για την ασφάλεια και την ευημερία στη διεθνή κοινότητα».
«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις βασικές θέσεις των μελών των G7 για την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων των δηλωμένων πολιτικών της Κίνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Ομάδα των Επτά κάλεσε επίσης την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

Παγκόσμιος Νότος

Οι G7 σημειώνουν ότι θα εργαστούν με τους «διεθνείς εταίρους τους για να επιτύχουν έναν κόσμο ανθρωποκεντρικό, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικό, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω».
«Με αυτό το πνεύμα, καλωσορίσαμε τη συμμετοχή των ηγετών της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, των Κομόρων, των Νήσων Κουκ, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Δημοκρατίας της Κορέας και του Βιετνάμ», προσθέτουν.

Πυρηνικά θέματα

Τα κράτη των G7 εκφράζουν τη «δέσμευσή τους για την επίτευξη ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα με ασφάλεια για όλους, μέσω μιας ρεαλιστικής και υπεύθυνης προσέγγισης».
Καλούν επίσης για ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας και επιβεβαιώνουν «τη σημασία των προσπαθειών αφοπλισμού και μη διάδοσης για τη δημιουργία ενός πιο σταθερού και ασφαλέστερου κόσμου».
«Η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου καθεστώτος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και το θεμέλιο για την επιδίωξη πυρηνικού αφοπλισμού και ειρηνικών χρήσεων της πυρηνικής ενέργειας», σημειώνουν.

Άλλα θέματα

Η δήλωση θίγει επίσης μια σειρά από άλλα διεθνή ζητήματα.

Ειδικότερα, οι ηγέτες των G7:

Επαναλαμβάνουν «την κρίσιμη σημασία της συνεχιζόμενης εφαρμογής της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας (BSGI) του ΟΗΕ και της Τουρκίας», ενώ εκφράζουν ανησυχία για τις δραστηριότητες της Ρωσίας στο θέμα αυτό ενώ αναγνωρίζουν «την ανάγκη να διατηρηθεί η διαθεσιμότητα, η οικονομική προσιτότητα και η προσβασιμότητα των λιπασμάτων».

Καταδικάζουν τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας και προτρέπουν την Πιονγκγιάνγκ να αποδεχθεί τις προσφορές για διάλογο.

Καλούν Ισραήλ και Παλαιστίνη να «απέχουν από μονομερείς ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των εποικιστικών δραστηριοτήτων και της υποκίνησης σε βία».

Επιβεβαιώνουν τη «δέσμευσή τους με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας για την αντιμετώπιση διαφόρων περιφερειακών προκλήσεων.

Χαιρετίζουν «τη Συμφωνία για την πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας».

Επαναλαμβάνουν την «ισχυρή δέσμευσή τους να συνεργαστούν με όλους τους σχετικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση όλων των μορφών τρομοκρατίας και βίαιου εξτρεμισμού».

Καλούν το κίνημα των Ταλιμπάν «να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για την πάταξη της τρομοκρατίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης