Τελευταία Νέα
Διεθνή

Krugman: Κίνδυνος για νέες καταρρεύσεις τραπεζών από τον πόλεμο της Fed κατά του πληθωρισμού

Krugman: Κίνδυνος για νέες καταρρεύσεις τραπεζών από τον πόλεμο της Fed κατά του πληθωρισμού
Παραμένει ο κίνδυνος ύφεσης από τις αυξήσεις επιτοκίων κατά τον Krugman - δεν φαίνεται να δημιουργείται όμως πλέον από την αύξηση της ανεργίας αλλά από τα τραπεζικά σοκ
Σχετικά Άρθρα
Η εκστρατεία επιθετικής αύξησης των επιτοκίων της Fed μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά οικονομικά σοκ, προειδοποίησε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Paul Krugman, σε άρθρό του στους New York Times.
Ο οικονομολόγος πρόσθεσε ότι αυτό που κυρίως φοβάται είναι η αύξηση της αβεβαιότητας σχετικά με τις τράπεζες και ένα σοκ στον τραπεζικό κλάδο.
Ο Paul Krugman κατά βάση στο άρθρό του υποστήριζε ότι η Federal Reserve έχει ακόμη τη δυνατότητα να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει τεράστια αύξηση της ανεργίας.
Ωστόσο,  θεωρεί πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η πολιτική της Fed να προκαλέσει σοβαρά μελλοντικά σοκ στον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή να οδηγήσει σε καταρρεύσεις τραπεζών.
«Ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι η μείωση του πληθωρισμού δεν χρειάζεται να έχει πολύ μεγάλο κόστος», έγραψε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος.
«Αλλά ανησυχώ πολύ για το ενδεχόμενο μιας ύφεσης λόγω της τεράστιας αβεβαιότητας σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας, πιθανών μελλοντικών σοκ όπως η στάση πληρωμών του αμερικανικού Δημοσίου ή μια νέα έξαρση του Covid. 
Ανησυχώ επίσης για τις συχνά καθυστερημένες επιπτώσεις που έχουν οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων οι οποίες σχεδιάζονται για την καταπολέμηση του πληθωρισμού» πρόσθεσε.
«Για παράδειγμα, μήπως δεν έχουμε αντιληφθεί ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων επισπεύδουν μια τραπεζική κρίση;», τόνισε.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια από το επίπεδο του μηδενός στο 5% μέσα λίγο περισσότερο από 12 μήνες, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να κινείται προς τον στόχο 2% της Fed, σημείωσε ο Krugman και η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει παραμείνει εκπληκτικά ανθεκτική, με την οικονομία να προσθέτει 253.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την απασχόληση.
Αλλά σε άλλους τομείς της οικονομίας υπήρξαν σημάδια ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να προκαλέσει και προκαλεί προβλήματα.
Έτσι, είχαμε την κατάρρευση της Silicon Valley Bank το Μάρτιο, μετά τις ανακοινώσεις της για μεγάλες ζημιές στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της, με αποτέλεσμα οι πελάτες της να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους.
Αυτό συνέβη επειδή η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τις αποδόσεις των ομολόγων, συμπιέζοντας τις τιμές τους και οι τράπεζες, αν βρεθούν στην ανάγκη να τα πουλήσουν, καταγράφουν μεγάλες ζημιές. 
Κατά τον Krugman υπάρχουν δύο λόγοι που τον ανησυχούν ότι υπάρχει ισχυρός κίνδυνος για περαιτέρω σοκ, παρόλο που πιστεύει ότι ένα σενάριο «ήπιας προσγείωσης» της αμερικανικής οικονομίας- δηλαδή να πέσει ο πληθωρισμός στο 2%, χωρίς να αυξηθεί πολύ η ανεργία - είναι ακόμα στα πλαίσια του εφικτού.
«Πρώτον, ο πληθωρισμός μπορεί να έχει μεγάλη αδράνεια, καθιστώντας δύσκολη την επιβράδυνση», γράφει.
«Δεύτερον, τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε συνήθως για τον έλεγχο του πληθωρισμού είναι θολά και ανακριβή, δημιουργώντας μεγάλη πιθανότητα να κάνουμε λάθος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», καταλήγει ο Νομπελίστας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης