Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά το Brexit έρχεται το... Swexit: Οι Σουηδοί Δημοκράτες προετοιμάζουν την χώρα για έξοδο από την ΕΕ

Μετά το Brexit έρχεται το... Swexit: Οι Σουηδοί Δημοκράτες προετοιμάζουν την χώρα για έξοδο από την ΕΕ
Το δεύτερο μεγαλύτερο σουηδικό κόμμα θέλει η Στοκχόλμη να προετοιμαστεί για το «Swexit» - Το μπλοκ χάνει σταδιακά την επιρροή, την αίγλη και την εξουσία του, ακόμη και σε προηγούμενα φιλοευρωπαϊκά κράτη μέλη.
Η σουηδική κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την ΕΕ, καθώς το «ταραγμένο μπλοκ» δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένα τα εθνικά συμφέροντα της Σουηδίας, τα οποία... αποκλίνουν, οπότε η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη για την έξοδο.
Ο ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατών επιμένει ότι η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι είναι έτοιμη σε περίπτωση που ληφθεί τελικα μια τέτοια απόφαση από τον σουηδικό λαό και να νομιμοποιήσει επισήμως οποιαδήποτε απειλή αποχώρησης από την ΕΕ σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, όπως παρατηρεί ο Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής.

Σαν να μην είχε ήδη αρκετά μεγάλα προβλήματα η Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα το ταραγμένο μπλοκ βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μη συνηθισμένη προοπτική ενός «Swexit».
Συγκεκριμένα, ανώτερα στελέχη του δεύτερου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος στη σκανδιναβική χώρα, των Σουηδών Δημοκρατών, λένε τώρα ανοιχτά ότι η χώρα τους πρέπει να προετοιμαστεί για έξοδο από την ΕΕ.
Αυτό περιλαμβάνει τον ίδιο τον αρχηγό του κόμματος, Per Jimmie Akesson, ο οποίος δήλωσε ότι «μόνο κάνοντας τις απαραίτητες προετοιμασίες για το «Swexit» μπορεί η κυβέρνηση να μεγιστοποιήσει τη διαπραγματευτική της δύναμη στις Βρυξέλλες».
Οι δεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες είναι εδώ και καιρό απογοητευμένοι από τη δύναμη που ασκούν οι μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών στη χώρα τους, οπότε αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.
Ωστόσο, ακόμη και τα ευρωσκεπτικιστικά σουηδικά κόμματα συνήθως απέχουν από τέτοιες ανοιχτές διακηρύξεις κατά της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι το μπλοκ χάνει σταδιακά την εξουσία του, ακόμη και σε προηγούμενα φιλοευρωπαϊκά κράτη μέλη.
Στις 15 Μαΐου, ο Akesson έγραψε ένα άρθρο μαζί με τον συνάδελφό του στους Σουηδούς Δημοκρατικούς Charlie Weimers, ο οποίος εκπροσωπεί επίσης το κόμμα του και τη χώρα του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ).
Το άρθρο δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Svenska Dagbladet με έδρα τη Στοκχόλμη, στην οποία οι συγγραφείς δήλωσαν ρητά ότι πρόθεσή τους είναι να διασφαλίσουν ότι η Σουηδία «μεγιστοποιεί την επιρροή της» στην ΕΕ, διευκρινίζοντας διάφορα νομικά μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση της χώρας για να επιτύχει τους αναφερόμενους στόχους.

Πρώτον, η σουηδική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στην πραγματοποίηση συνταγματικών αλλαγών που θα καταστήσουν δυνατή την εισαγωγή αυτού που οι Akesson και Weimers ονόμασαν «λουκέτο δημοψηφίσματος». Σύμφωνα με το σκεπτικό των συγγραφέων, αυτό θα κατοχύρωνε σε νόμο την απαίτηση ενός εθνικού δημοψηφίσματος προτού η Σουηδία παραιτηθεί από άλλες εθνικές εξουσίες και μεταβιβαστούν στους μη εκλεγμένους γραφειοκράτες της ΕΕ.
Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι τυχόν περαιτέρω διάβρωση της κυριαρχίας της σκανδιναβικής χώρας θα αποτραπεί εάν ο σουηδικός λαός επιλέξει να μην συμμορφωθεί με αυτήν.
Οι συγγραφείς ανέφεραν τα παραδείγματα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δανίας ως έμπνευση, καθώς τόσο το Λονδίνο όσο και η Κοπεγχάγη είχαν προηγουμένως υιοθετήσει παρόμοιους νομικούς μηχανισμούς.
«Μόνο η γνώση ότι κάθε απόφαση για τη μεταφορά της εξουσίας πρέπει να υποβάλλεται στους πολίτες θα επιβραδύνει τις χειρότερες καταχρήσεις από τις Βρυξέλλες», έγραψαν οι Akesson και Weimers στο άρθρο.
Δεύτερον, η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για να αποχωρήσει από την ΕΕ, καθώς το ταραγμένο μπλοκ δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένα τα εθνικά συμφέροντα της Σουηδίας.
Οι συγγραφείς επιμένουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι είναι έτοιμη σε περίπτωση που ληφθεί μια τέτοια απόφαση από τον σουηδικό λαό και να νομιμοποιήσει επισήμως οποιαδήποτε απειλή αποχώρησης από την ΕΕ σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με το ταραγμένο μπλοκ.
Πρόσθεσαν επίσης ότι για να το πετύχει αυτό, η Σουηδία πρέπει να αφαιρέσει τη ρήτρα ότι είναι μέλος της ΕΕ από το σύνταγμά της, καθώς και να μελετήσει το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια του Brexit, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει δημόσιους υπαλλήλους για να διασφαλίσει ότι η διαδικασία εκτελείται χωρίς μεγάλα προβλήματα.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι Akesson και Weimers αυτή η προετοιμασία είναι καθοριστική για τη βελτίωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας.

«Για να είναι αξιόπιστη η ετοιμότητα, είναι απαραίτητο να αφαιρέσουμε τα κείμενα στο σύνταγμα που δηλώνουν ότι η Σουηδία είναι μέλος της ΕΕ…
…Επιπλέον, θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε ένα στέλεχος δημοσίων υπαλλήλων με την τεχνογνωσία για τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών και άλλα πράγματα που έχουμε αναθέσει στην ΕΕ και μελετάμε πώς το Brexit θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί καλύτερα.
Όσο καλύτερα είμαστε έτοιμοι να φύγουμε, τόσο περισσότερα θα κερδίσουμε στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις», προσθέτουν οι συγγραφείς.
Οι Akesson και Weimers πιστεύουν ότι αυτές είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις που θα παρέχουν ένα σταθερό backstop ενάντια σε οποιεσδήποτε πιθανές απόπειρες αρπαγής εξουσίας από τις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, ο ηγέτης των Σουηδών Δημοκρατών θέλει επίσης να ξεκινήσει μια έρευνα για το πώς μπορούν να αμβλυνθούν οι αρνητικές πτυχές της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στην ΕΕ.
Μεταξύ άλλων, αυτό περιλαμβάνει επίσης το ζήτημα της μετανάστευσης, ένα σημαντικό πρόβλημα που οι Σουηδοί Δημοκράτες θεωρούν κρίσιμο για το μέλλον της χώρας.
Το δεξιό κόμμα είναι το μεγαλύτερο μέλος του κυβερνώντος μπλοκ της χώρας, παρέχοντας σχεδόν όλες τις ψήφους εμπιστοσύνης και προσφοράς στο Riksdag (Σουηδικό Κοινοβούλιο), αν και οι Σουηδοί Δημοκράτες δεν συμμετέχουν άμεσα στη διοίκηση του πρωθυπουργού Ulf Kristersson.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία Tidö στην οποία συμφώνησαν όλα τα κόμματα του συνασπισμού, η Στοκχόλμη θα υιοθετήσει μια πιο περιοριστική μεταναστευτική πολιτική με αντάλλαγμα τη στήριξη των Σουηδών Δημοκρατών, κάτι με το οποίο η πιο φιλελεύθερη-αριστερή αντιπολίτευση, που υποστηρίζεται ανεπίσημα από τις Βρυξέλλες, διαφωνεί σθεναρά.
Και ενώ ο ευρωσκεπτικισμός εξακολουθεί να μην είναι η άποψη της πλειοψηφίας του σουηδικού εκλογικού σώματος, αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, ιδίως καθώς οι καταστροφικές πολιτικές που υποστηρίζονται από την ΕΕ έχουν διαβρώσει δραστικά την ευημερία των πολιτών της σκανδιναβικής χώρας.
Αν και ο ίδιος ο Akesson αναγνωρίζει το γεγονός ότι η πλειοψηφία εξακολουθεί να μην υποστηρίζει την αποχώρηση της Σουηδίας από την ΕΕ (που ήταν η μακροχρόνια πολιτική του κόμματός του), σίγουρα θέλει να αξιοποιήσει την αυξανόμενη υποστήριξη που λαμβάνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης