Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σε ναυάγιο νέα συνάντηση Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων για το όριο χρέους - Επιστρέφει εσπευσμένα ο Biden

ΗΠΑ: Σε ναυάγιο νέα συνάντηση Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων για το όριο χρέους - Επιστρέφει εσπευσμένα ο Biden
Επιστρέφει εσπευσμένα στις 21/5 ο Biden στις ΗΠΑ για να δοθεί λύση
Σχετικά Άρθρα
Επέστρεψαν τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Ρεπουμπλικανοί, λίγες ώρες μετά την ξαφνική αποχώρησή τους από τις συνομιλίες για την αύξηση του ορίου χρέους, για την οποία είχαν επιρρίψει την ευθύνη στην πλευρά των Δημοκρατικών και στον προεδρο Biden αλλά και η νέα συνάντηση που έγινε το βράδυ της 19/5 (σ.σ. ξημερώματα 20/5 ώρα Ελλάδας) απέβη άκαρπη. 
Κατόπιν αυτής, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Garret Graves ανέφερε ότι η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο και ότι δεν προσδιορίστηκε πότε θα συνεχιστούν.
Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Patrick McHenry εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι εφικτό να αρθεί το αδιέξοδο μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως ήταν ο στόχος που είχε θέσει ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McKarthy.

Γιατί διαφωνούν τα δύο κόμματα

Στο επίκεντρο της αδυναμίας να βρεθεί λύση βρίσκεται η πολιτική διαμάχη μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών σε ότι αφορά τα ανώτατα όρια των ομοσπονδιακών δαπανών.
Οι Δημοκρατικοί είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν το πάγωμα των ομοσπονδιακών δαπανών του έτους 2024 στα επίπεδα του 2023, ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν περισσότερα: την επιστροφή των ομοσπονδιακών δαπανών του επόμενου έτους στα επίπεδα του 2022.
«Ας ξοδέψουμε λιγότερα, ας αποσύρουμε όσα χρήματα έχουν μείνει στον προϋπολογισμό για τον Covid και δεν τα έχουμε ξοδέψει… ας κάνουμε κάποιες μεταρρυθμίσεις. Νομίζω ότι θα μπορούσαμε πιθανώς να βρούμε μια πολύ καλή συμφωνία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε», σχολίασε μεταξύ των άλλων ο McCarthy, παρουσιάζοντας τις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικάνων.
«Υπάρχουν πραγματικές διαφορές μεταξύ των δύο μερών σε θέματα προϋπολογισμού και οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στο NBC News μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων.

Επιστρέφει εσπευσμένα ο Biden

Υπό αυτές τις συνθήκες, η εκπρόσωπος του προέδρου Joe Biden ο οποίος  βρίσκεται στην Ιαπωνία για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά, ενώ έως πριν λίγες ώρες ανέφερε ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει πεπεισμένος για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον σχετικά με την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ», ανακοίνωσε πριν λίγο ότι ο Biden θα επισπεύσει το ταξίδι του για να γυρίσει στην πατρίδα του στις 21/5 και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον σχετικά με το ανώτατο όριο χρέους.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen είχε προσδιορίσει την 1η Ιουνίου ως την ημερομηνία κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ξεμείνουν ήδη από χρήματα για να πληρώσουν τις ομοσπονδιακές οφειλές.
Η ημερομηνία αυτή ήταν πιο νωρίς από ό,τι είχε προέβλεπε ο Λευκός Οίκος και η Wall Street, και προσέδωσε κατεπείγοντα χαρακτήρα στις συνομιλίες μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων που είχαν σταματήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Εάν μέχρι την 1η Ιουνίου δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το άνευ προηγουμένου σενάριο της κήρυξης στάσης πληρωμών.

Προειδοποίηση Summers: Έως  και 6 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίηση κινδυνεύει να χάσει η Wall

Έως και 6 τρισεκατομμύρια δολάρια
θα μπορούσε να μειώσει την αξία του αμερικανικού χρηματιστηρίου η ανόητη δοκιμασία στην οποία υποβάλλουν οι Αμερικανοί πολιτικοί την οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο Larry Summers.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, το ανώτατο όριο του χρέους είναι ένα επικίνδυνο και περιττό «παιχνίδι».
«Είναι σαν να περπατάμε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο με κλειστά μάτια.
Πρόκειται για κάτι που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των πολιτών και στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως» αναφέρει ο Summers.
Αλλά για τον Summers, το να παίξει κάποιος το χαρτί του ανώτατου ορίου χρέους είναι ένα αδιέξοδο σχέδιο και ενέχει πάρα πολλούς κινδύνους, καθώς το ιστορικό προηγούμενο υποδηλώνει ότι η αναμονή μέχρι την ενδέκατη ώρα θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην οικονομία των ΗΠΑ.
«Είναι ένα πείραμα, αλλά είναι ένα από αυτά τα πειράματα όπως η περιπλάνηση με κλειστά μάτια σε κεντρική λεωφόρο.
Μπορεί να τη γλιτώσετε…
Αλλά γιατί να δοκιμάσετε αυτό το είδος πειράματος;» είπε ο Summers σε συνέντευξή του στο CNN.
«Νομίζω ότι αυτή είναι μια ανόητη δοκιμασία.
Ελπίζω να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται» συνέχισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης