Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη NΥΤ: Η Ελλάδα εγκαταλείπει μετανάστες στη θάλασσα - Το βίντεο - ντοκουμέντο

Αποκάλυψη NΥΤ: Η Ελλάδα εγκαταλείπει μετανάστες στη θάλασσα - Το βίντεο - ντοκουμέντο
Παράνομες επαναπροωθήσεις από την ελληνική ακτοφυλακή

Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι δεν εγκαταλείπει μετανάστες στη θάλασσα, ωστόσο πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να επαναπροωθεί μετανάστες, όπως προκύπτει από το αποκαλυπτικό βίντεο που δημοσίευσαν οι New York Times.
Το βίντεο καταγράφει μετανάστες ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, να περισυλλέγονται στη Λέσβο, να μεταφέρονται με ένα φορτηγό σε σκάφος του λιμενικού και να εγκαταλείπονται σε μια σχεδία.
Το ντοκουμένο έστειλε στην αμερικανική εφημερίδα Αυστριακός εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση, ο οποίος έχει περάσει μεγάλο μέρος των τελευταίων δυόμισι ετών δουλεύοντας στη Λέσβο και προσπαθώντας να καταγράψει τις ενέργειες σε βάρος των μεταναστών.
Οι New York Times τονίζουν ότι κατέθεσαν επανειλημμένα αιτήματα προς την ελληνική κυβέρνηση πριν τη δημοσίευση του υλικού, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Η ευρωπαϊκή αντίδραση

Οι NYT αναφέρουν ότι έδειξαν το βίντεο σε τρεις ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Απαντώντας γραπτώς η Κομισιόν αναφέρει ότι «ανησυχεί για το βίντεο» και ότι, αν και δεν έχει επαληθεύσει το υλικό, θα συζητήσε το θέμα με τις ελληνικές αρχές.
Η Ελλάδα «πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους κανόνες της ΕΕ για το άσυλο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου», δήλωσε η Anitta Hipper, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση.'

Το χρονικό της παράνομης επαναπροώθησης

«Ήταν λίγο μετά το μεσημέρι της 11ης Απριλίου όταν ένα λευκό φορτηγάκι χωρίς διακριτικά κατέβηκε σε έναν μικρό όρμο με ξύλινη αποβάθρα στο νότιο άκρο της Λέσβου, σύμφωνα με το βίντεο του κ. Mulla.
Καθώς το βαν κατέβαινε στην ακτή, δύο άνδρες που περίμεναν σε ένα ταχύπλοο σκάφος κάλυψαν τα πρόσωπά τους με μάσκες του σκι, όπως φαίνεται. Όταν το βαν σταμάτησε, τρεις άνδρες βγήκαν, ξεκλείδωσαν τις πίσω πόρτες – και βγήκαν 12 άτομα, πολλά από τα οποία ήταν μικρά παιδιά.
Στους επιβάτες περιλαμβάνονταν η κ. Άντεν και το μωρό της, ο Αουάλε, με τον οποίο είχε αρχικά φύγει από την Τζίλιμπ, μια μικρή πόλη σε μια περιοχή της Σομαλίας που ελέγχεται από την Αλ Σεμπάμπ, μια ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, όπως είπε. Η κ. Aden είπε ότι είχαν αποβιβαστεί στη Λέσβο με μια βάρκα λαθρεμπόρων μια μέρα νωρίτερα και είχαν περάσει μια νύχτα κρυμμένοι στους θάμνους πριν τους μαζέψουν μασκοφόροι άνδρες.
Η Sulekha Abdullahi, 40 ετών, και τα έξι παιδιά της ήταν επίσης στριμωγμένοι στο φορτηγάκι.
Το ίδιο και ο Mahdi, 25 ετών, και ο Miliyen, 33 ετών, οι οποίοι δήλωσαν ότι είχαν επίσης φτάσει στη Λέσβο με λέμβο και αναζήτησαν καταφύγιο στους θάμνους. Συνελήφθησαν μετά από μια σύντομη καταδίωξη και οι αστράγαλοι του Miliyen έφεραν ακόμα βαθιές γρατζουνιές όταν του πήραμε συνέντευξη μέρες αργότερα.
Συμφώνησαν να μοιραστούν τις ιστορίες τους, αλλά ζήτησαν να αναφέρουν μόνο τα μικρά τους ονόματα, φοβούμενοι αντίποινα.
Λίγα λεπτά αφότου οι άνδρες έβγαλαν την ομάδα προσφύγων από το βαν, επιβιβάστηκαν σε ταχύπλοο και όλοι βγήκαν στα νερά του Αιγαίου. Από μακριά έμοιαζε με μια τουριστική βόλτα αναψυχής, αλλά μόνο αυτό δεν ήταν.
Πέρασαν άλλα τρία λεπτά και τότε το ταχύπλοο πλησίασε το σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Ένας προς ένας, οι μετανάστες κατέβηκαν από το ταχύπλοο και οδηγήθηκαν στην πρύμνη του σκάφους του Λιμενικού Σώματος, συνοδευόμενοι από έξι άτομα χωρίς μάσκα, ορισμένα από τα οποία φαίνεται να φορούσαν την τυπική σκούρα μπλε στολή.
Στη συνέχεια, το σκάφος του Λιμενικού Σώματος έστριψε ανατολικά προς την Τουρκία και απέπλευσε. Το σκάφος δεν έστειλε το στίγμα του, σύμφωνα με το Marine Traffik, αλλά οι Times μπόρεσαν να προσεγγίσουν τη θέση του χρησιμοποιώντας δεδομένα θέσης από άλλα κοντινά εμπορικά σκάφη που φαίνονται στο υλικό.
Το σκάφος του Λιμενικού Σώματος σταμάτησε όταν πλησίασε στην άκρη των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το βίντεο που τράβηξε ο κ. Mulla από την ακτή της Λέσβου είναι θολό λόγω της απόστασης, αλλά αργότερα φαίνεται ένα μαύρο αντικείμενο να επιπλέει δίπλα στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Video evidence shows asylum seekers in Greece, among them young children, being rounded up and stripped of their belongings, then taken to sea and abandoned on a raft by the Coast Guard.

"We didn't expect to survive that day," one man said of the ordeal. https://t.co/i0sBjPIMoU


Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο των New York Times

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης