Διεθνή

ΗΠΑ: Η πιο αρχαία εβραϊκή Βίβλος πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 38,1 εκατ. δολαρίων

ΗΠΑ: Η πιο αρχαία εβραϊκή Βίβλος πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 38,1 εκατ. δολαρίων
Το βιβλίο του ένατου αιώνα, που είναι γνωστό ως «Codex Sassoon» αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ των παπύρων της Νεκράς Θάλασσας και της σημερινής Βίβλου
Η παλαιότερη σχεδόν πλήρης εβραϊκή Βίβλος πωλήθηκε στον οίκο Sotheby’s την Τετάρτη έναντι 38,1 εκατομμυρίων δολαρίων, μια από τις υψηλότερες τιμές για βιβλίο ή ιστορικό έγγραφο που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία.
Το βιβλίο του ένατου αιώνα, που είναι γνωστό ως «Codex Sassoon» αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ των παπύρων της Νεκράς Θάλασσας και της σημερινής Βίβλου. Αποτελούμενη από 24 βιβλία, η Εβραϊκή Βίβλος αποτελεί το θεμέλιο για τον Ιουδαϊσμό καθώς και τον Χριστιανισμό, στον οποίο αυτά τα κείμενα αναφέρονται ως Παλαιά Διαθήκη. Η ανώτερη σύμβουλος του Sotheby’s, Σάρον Λίμπερμαν Μιντζ (Sharon Liberman Mintz) είπε ότι η κατάσταση της Βίβλου είναι εκπληκτική.
«Η εβραϊκή Βίβλος είναι το ιερό, θεμελιώδες κείμενο για τους λαούς σε όλο τον Κόσμο», είπε η Λίμπερμαν Μιντς επικεφαλής της Ιουδαϊκής του Sotheby’s και προσθέτει: «Στο ‘Codex Sassoon’, αποκαλύπτεται μια μνημειώδης μεταμόρφωση στην ιστορία της Εβραϊκής Βίβλου, φέρνοντας στο φως την πλήρη ιστορία της εβραϊκής Βίβλου που δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ σε μορφή βιβλίου».
«Υπάρχουν τρεις αρχαίες εβραϊκές Βίβλοι από αυτήν την περίοδο», σύμφωνα με τον Γιόζεφ Οφέρ, καθηγητή Βιβλικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Bar Ilan του Ισραήλ: ο Codex Sassoon και ο Aleppo Codex του 10ου αιώνα και ο Κώδικας του Λένινγκραντ, από τις αρχές του 11ου αιώνα». Μόνο τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας και μια χούφτα αποσπασματικά πρώιμα μεσαιωνικά κείμενα είναι παλαιότερα και «μια ολόκληρη εβραϊκή Βίβλος είναι σπάνια», προσθέτει ο ίδιος.
Μερικούς αιώνες πριν από τη δημιουργία του Codex Sassoon, Εβραίοι μελετητές γνωστοί ως Μασορίτες άρχισαν να κωδικοποιούν τις προφορικές παραδόσεις με στόχο τον ορθό συλλαβισμό, την προφορά συνεπώς και τον ψαλμό του ιερότερου βιβλίου του Ιουδαϊσμού. Σε αντίθεση με τους κυλίνδρους της Τορά, όπου η εβραϊκή γράφεται μόνο με σύμφωνα -δεν έχει φωνήεντα και σημεία στίξης- αυτά τα χειρόγραφα περιέχουν εκτενείς σημειώσεις που καθοδηγούσαν τους αναγνώστες όσον αφορά τη σωστή εκφορά των λέξεων.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης