Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστηρή προειδοποίηση Summers (οικονομολόγος): Sell off ως 6 τρισ. δολ. στη Wall Street λόγω... πολιτικής ανοησίας στις ΗΠΑ

Αυστηρή προειδοποίηση Summers (οικονομολόγος): Sell off  ως 6 τρισ. δολ. στη Wall Street λόγω... πολιτικής ανοησίας στις ΗΠΑ
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Larry Summers λέει ότι το αδιέξοδο στο ανώτατο όριο του χρέους είναι μια «ανόητη δοκιμασία»
Σχετικά Άρθρα
Έως και 6 τρισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσε να μειώσει την αξία του αμερικανικού χρηματιστηρίου η ανόητη δοκιμασία στην οποία υποβάλλουν οι Αμερικανοί πολιτικοί την οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο Larry Summers.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, το ανώτατο όριο του χρέους είναι ένα επικίνδυνο και περιττό «παιχνίδι».
«Είναι σαν να περπατάμε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο με κλειστά μάτια.
Πρόκειται για κάτι που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των πολιτών και στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως» αναφέρει ο Summers.
Η συζήτηση για το αν το Κογκρέσο θα αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους, το οποίο περιορίζει το ποσό που μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να πληρώσει τους λογαριασμούς της, συνεχίζεται από τον Ιανουάριο, όταν το αμερικανικό χρέος έφτασε στο τρέχον ανώτατο όριο των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Από τότε η κυβέρνηση λαμβάνει «έκτακτα μέτρα», αλλά αυτά πρόκειται να εξαντληθούν, πιθανώς την 1η Ιουνίου, μετά την οποία οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να αποδειχθούν αφερέγγυες, θέτοντας εν αμφιβόλω τα κυβερνητικά προγράμματα, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τον ρόλο του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία.
Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεπεράσει τον προϋπολογισμό και θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές δαπανών.
Ωστόσο, τα μέλη του Κογκρέσου χρησιμοποιούν εδώ και καιρό το ανώτατο όριο χρέους ως εργαλείο για την επίτευξη πολιτικών στόχων - ειδικά όταν το κόμμα τους είναι στην αντιπολίτευση.
Αλλά για τον Summers, το να παίξει το χαρτί του ανώτατου ορίου χρέους είναι ένα αδιέξοδο σχέδιο και ενέχει πάρα πολλούς κινδύνους, καθώς το ιστορικό προηγούμενο υποδηλώνει ότι η αναμονή μέχρι την ενδέκατη ώρα θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην οικονομία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο στερέωμα.
«Είναι ένα πείραμα, αλλά είναι ένα από αυτά τα πειράματα όπως η περιπλάνηση με κλειστά μάτια σε κεντρική λεωφόρο.
Μπορεί να τη γλιτώσετε…
Αλλά γιατί να δοκιμάσετε αυτό το είδος πειράματος;» είπε ο Summers σε συνέντευξή του στο CNN το βράδυ της Τρίτης.
«Νομίζω ότι αυτή είναι μια ανόητη δοκιμασία.
Ελπίζω να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται» συνέχισε.

Flashback στο 2011

Δεδομένου ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποχρεούται να αυξήσει το όριο δανεισμού της ενώ η οικονομία αναπτύσσεται, εύλογα οι συζητήσεις για την «οροφή» του χρέους αναδεικνύεται ένα μακροχρόνιο θέμα της πολιτικής των ΗΠΑ - παρά τις πολλές και επαναλαμβάνομενες εκκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής υπουργού Οικονομικών Janet Yellen, για κατάργηση ενός αναχρονιστικού μέτρου 106 ετών.
Η τελευταία φορά που υπήρξε ανάλογο πρόβλημα ήταν το 2021.
Ωστόσο ο Summers συνέκρινε την τρέχουσα αντιπαράθεση με τη μάχη για το ανώτατο όριο του χρέους του 2011, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου και η κυβέρνηση Obama αύξησαν το όριο στις 31 Ιουλίου, λίγες μέρες πριν το Υπουργείο Οικονομικών αποφανθεί ότι η δανειοληπτική του εξουσία τερματίζεται.
Τότε, το ανώτατο όριο αυξήθηκε με αντάλλαγμα μεγάλες περικοπές δαπανών, με την εν λόγω αντιπαράθεση να έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.
«Θα μπορούσαμε να κάνουμε παραλληλισμούςμε άλλες ταραχώδεις εποχές όπως ο Εμφύλιος Πόλεμος», δήλωσε στους New York Times ο Glen Browder, πρώην βουλευτής από την Αλαμπάμα, αφότου η συμφωνία έγινε νόμος.

Με την πλάτη στον τοίχο οι επενδυτές

Καθώς η προθεσμία, σε ό,τι αφορά το χρέος, για τις ΗΠΑ εξαντλείται, η αμερικανική οικονομία έρχεται αντιμέτωπη με αρκετούς κινδύνους.
Ο πανικός δεν έχει ακόμη φαίνεται να έχει επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο 8% από τον Ιανουάριο, όταν τότε ξεπεράστηκε πρόσκαιρα το ανώτατο όριο του χρέους, αλλά υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι οι επενδυτές κινούνται προς ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία.
Οι τιμές για τα credit default swaps (CDS, ασφάλιστρα έναντι αθετήσεων – πιστωτικών γεγονότων) των ΗΠΑ αυξάνονται ενώ παράλληλα τα ξένα κράτη μειώνουν την έκθεσή τους σε αμερικανικά ομόλογα, τα οποία σε περίπτωση αφερεγγυότητας θα γκρεμιστούν.
Ο κορυφαίος αναλυτής της Morgan Stanley, Michael Wilson, αυτή την εβδομάδα απηύθυνε προειοδοποίηση ότι οι αμερικανικές μετοχές ενδέχεται να υποστούν απότομες διακυμάνσεις εάν η συζήτηση για το χρέος συνεχιστεί, παρόλο που προέβλεψε ότι τελικά θα υπάρξει λύση.
Ο Marco Kolanovic της JPMorgan Chase, από τη μεριά του, συνέκρινε τον κίνδυνο με τις μετοχές που δημιουργεί η τρέχουσα αντιπαράθεση με τη σφαγή στη Wall Street που συνέβη το 2011.
Την Τετάρτη 17 Μαΐου, ο Πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι είναι «βέβαιος» ότι θα επιτευχθεί συμφωνία και πως οι ΗΠΑ δεν θα αθετήσουν το χρέος τους.
Ο Summers είπε στη συνέντευξή του στο CNN ότι υπάρχει «πολύ μεγάλη πιθανότητα» οι ΗΠΑ να μην αθετήσουν το χρέος τους, αλλά πρόσθεσε ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να αυξηθεί νωρίτερα, καθώς η παράταση της συζήτησης πιθανότατα θα έχει οικονομικές συνέπειες.
«Όσοι λένε ότι έχουμε πραγματικά δημοσιονομικά προβλήματα σε αυτή τη χώρα, έχουν δίκιο.
Συνεπώς, επειδή έχεις πρόβλημα μαζί μου και έχεις δίκιο, δεν σημαίνει ότι θα με κρατήσεις όμηρο ή θα απαγάγεις ένα από τα παιδιά μου», κατέληξε, αφήνοντας το «καρφί» του για τους Ρεπουμπλικανούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης