Διεθνή

ΗΠΑ: Απέναντι στον Trump ο DeSantis – Θα διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία

ΗΠΑ: Απέναντι στον Trump ο DeSantis – Θα διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία
Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα
Ο κύβος ερρίφθη και τελικά ο Ron DeSantis, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, ο οποίος εντυπωσίασε με την εκλογική του νίκη στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2022, θα βρεθεί τελικά αντιμέτωπος με τον  «μέντορα» του, τον Donald Trump διεκδικώντας το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο DeSantis αναμένεται να υποβάλλει και επίσημα το αίτημά του την ερχόμενη εβδομάδα στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα σχεδιάζει και προεκλογική εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για την εκστρατεία του.

Επόμενος ηγέτης

Ο DeSantis θεωρείται από πολλούς Ρεπουμπλικάνους ως ο επόμενος ηγέτης του κόμματος που θα μπορούσε να τους οδηγήσει στην εκλογική νίκη στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2024.
Η εκτίμηση αυτή είχε ενισχυθεί ιδιαίτερα ύστερα από τα άσχημα εκλογικά αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου του 2022, όταν και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κατάφεραν ούτε τον έλεγχο της Γερουσίας να ξαναπάρουν στα χέρια τους ούτε όμως και να επιτύχουν μια σαρωτική νίκη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως αναμενόταν.
Ήταν τότε που γιγαντώθηκε η κριτική κατά του Donald Trump, τον οποίο πολλοί Ρεπουμπλικάνοι – ακόμα και ο μεγιστάνας Rupert Murdoch – κατηγορούσαν ως loser που δεν μπορεί να οδηγήσει σε νίκη το κόμμα.
Εξαίρεση σε αυτή τη γενικότερη απογοήτευση στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, ήταν ο Ron DeSantis, ο οποίος όχι μόνο είχε εξαφανίσει τον Δημοκρατικό αντίπαλο του για την Πολιτεία της Φλόριντα, αλλά είχε καταφέρει να επικρατήσει και σε προπύργια των Δημοκρατικών.

Προειδοποιήσεις Trump

Ωστόσο, μέχρι τώρα ο DeSantis δίσταζε να αποφασίσει για το εάν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος για το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του 2024, καθώς απέναντι του θα είχε τον Donald Trump, ο οποίος ήδη από αρκετά νωρίς είχε γνωστοποιήσει πως θα ήταν υποψήφιος για το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα.
Μάλιστα ο Trump είχε προειδοποιήσει τον DeSantis να μην «κατέβει» υποψήφιος, διότι θα το μετανιώσει, απειλώντας τον με σωρεία αποκαλύψεων, ενώ επισημαίνει πως αν δεν ήταν αυτός να οργανώσει την προεκλογική του εκστρατεία στην Φλόριντα το 2018 και να «αναλάβει» ο ίδιος τον DeSantis, αυτός δεν θα είχε καταφέρει τίποτα πολιτικά.

Ο 44χρονος DeSantis

Ο Trump δεν έχει άδικο, είναι ο μέντορας του DeSantis, ο οποίος αποτελεί έναν φλογερό «τραμπιστή» που ενστερνίζεται απόλυτα τις αρχές του «τραμπισμού» και που έγινε ευρέως γνωστός με την πολιτική που ακολούθησε στην Φλόριντα κατά της πανδημίας του covid.
O DeSantis είναι μόλις 44 ετών, πατριώτης και σωστός οικογενειάρχης, με σπουδές σε Χάρβαρντ και Γέιλ και γενικά χαρακτηρίζεται από τα αμερικανικά ΜΜΕ ως «Trump με μυαλό».
Ωστόσο, ο DeSantis γνωρίζει ότι έχοντας απέναντι του τον Trump, ο αγώνας του θα είναι εξαιρετικά δύσκολος έως το τέλος, καθώς θα έχει αφενός να γυρίσει το πολιτικό κλίμα υπέρ του και αφετέρου να ανταπεξέλθει στα άνευ προηγουμένου πυρά του Trump, ο οποίος και αυτός παίζει το τελευταίο του πολιτικό χαρτί.
Δημοσκόπηση του NBC τον περασμένο Απρίλιο έδειξε πως το 46% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων στηρίζει τον Trump, έναντι 31% που εξέφραζε τη στήριξη του στον DeSantis.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης