Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guterres (ΟΗΕ): Καλή είδηση για τον κόσμο η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Guterres (ΟΗΕ): Καλή είδηση για τον κόσμο η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά
Η Ρωσία τελικά επέτρεψε την παράταση της συμφωνίας για άλλους δύο μήνες έως τις 18 Ιουλίου
Σχετικά Άρθρα
Ως καλή είδηση για τον κόσμο χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres την παράταση κατά δύο μήνες της συμφωνίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.
Την παράταση της συμφωνίας έως τις 18 Ιουλίου ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 17/5 ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Η Ρωσία απειλούσε πως δεν εάν δεν ικανοποιούνταν μια σειρά από αιτήματά της, δεν επρόκειτο να συναινέσει στην παράταση της συμφωνίας, η οποία εξέπνεε σήμερα 18/5.
«Καλωσορίζω αυτή την απόφαση.
Η παράταση είναι καλή είδηση για τον κόσμο.
Υπάρχουν ζητήματα που εκκρεμούν.
Παρόλο αυτά, ευελπιστώ πως θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία για να βελτιώσουμε, να επεκτείνουμε και να παρατείνουμε τη συμφωνία, όπως πρότεινα σε πρόσφατη επιστολή μου στους προέδρους της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος, όπως είπε, θα ήθελε μεγάλη χρονική παράταση της συμφωνίας.

Αχτίδα ελπίδας

«Αυτές οι συμφωνίες είναι σημαντικές για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια» τόνισε ο Guterres, επισημαίνοντας πως από τον Ιούλιο του 2022, όταν και τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία έχουν εξαχθεί πάνω από 30 εκατομμύρια τόνοι αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.
«Πέραν αυτού, η συμφωνία δείχνει πως«ακόμα και τις πιο μαύρες ώρες, υπάρχει πάντα μια αχτίδα ελπίδας, καθώς δίνεται η ευκαιρία να βρούμε λύσεις που ωφελούν τους πάντες» τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης