Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Πώς παραλίγο η Ουκρανία να επιτεθεί …στο ΝΑΤΟ – Το σαμποτάζ σε αγωγό πετρελαίου που θα τίναζε τη Δύση στον αέρα

Αποκάλυψη: Πώς παραλίγο η Ουκρανία να επιτεθεί …στο ΝΑΤΟ – Το σαμποτάζ σε αγωγό πετρελαίου που θα τίναζε τη Δύση στον αέρα
Θα δημιουργούνταν μία εκρηκτική συνθήκη κατά την οποία η Ουγγαρία χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ με την επίκληση του άρθρου 5 της Συμμαχίας θα ζητούσε επίθεση κατά της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα
Την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση για τις ΗΠΑ και τη συλλογική Δύση κατ’ επέκταση.
Θα επρόκειτο για μία εκρηκτική συνθήκη που θα εξανάγκαζε το ΝΑΤΟ να στραφεί κατά της Ουκρανίας, την οποία στηρίζει παντοιοτρόπως στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που διέρρευσαν πρόσφατα, η Ουκρανία σχεδίαζε να ανατινάξει τον αγωγό Druzhba που μεταφέρει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Ουγγαρία.
Μετά από μία τέτοια ενέργεια η Ουγγαρία κάλλιστα θα μπορούσε να επικαλεστεί το Άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ και θα συνιστούσε επίσης τρομοκρατική ενέργεια, δήλωσε ο Ούγγρος ειδικός σε θέματα ασφάλειας György Nógrádi στην εφημερίδα Magyar Nemzet.
«Σχεδίαζαν (σ.σ. οι Ουκρανοί) να επιτεθούν σε μια χώρα του ΝΑΤΟ ανατινάζοντας τον εν λόγω πετρελαιαγωγό και να φέρουν την ουγγρική βιομηχανία σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση», αποκάλυψε ο György Nógrádi.

Η συζήτηση για το σαμποτάζ

Το Remix News, σύμφωνα με τα αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν, αποκαλύπτει πως τον Φεβρουάριο 2023 ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky συζήτησε το θέμα του σαμποτάζ σε συνάντηση που είχε με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του Yulia Svyrydenko.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, έτσι θα παρέλυε η ενεργειακή υποδομή της Ουγγαρίας - χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο.
Έως και το 85% του πετρελαίου της Ουγγαρίας προέρχεται από τη Ρωσία, γεγονός που δείχνει τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο πλήγμα στην ουγγρική οικονομία.

Πρόκειται για επίθεση στην Ουγγαρία και επομένως στο ΝΑΤΟ

Το σχέδιο της Ουκρανίας να ανατινάξει τον αγωγό που προμηθεύει την Ουγγαρία με πετρέλαιο θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 5, λέει ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον Nógrádi, η ανατίναξη του πετρελαιαγωγού θα εξυπηρετούσε το σκοπό να αποτρέψει την Ουγγαρία από το να λάβει περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο, «εκμηδενίζοντας έτσι την ουγγρική βιομηχανία και αποδυναμώνοντας τον Viktor Orbán».
«Πρόκειται για επίθεση στην Ουγγαρία και ως εκ τούτου στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», σημείωσε.

Τι προβλέπει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

Το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ που υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον στις 4 Απριλίου 1949, προβλέπει τα εξής:
«Τα μέρη συμφωνούν ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων εξ αυτών στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων και κατά συνέπεια συμφωνούν ότι, εάν συμβεί μια τέτοια ένοπλη επίθεση κατά την άσκηση του δικαιώματος ατομικής ή συλλογικής αυτοάμυνας που αναγνωρίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θα βοηθήσουν το Μέρος ή τα Μέρη που δέχονται τέτοια επίθεση αναλαμβάνοντας αμέσως, μεμονωμένα και σε συνεννόηση με τα άλλα Μέρη, οποιαδήποτε ενέργεια κριθεί αναγκαία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ένοπλης δύναμης, για την αποκατάσταση και διατήρηση της ασφάλειας της περιοχής του Βόρειου Ατλαντικού».

Ο Zelensky ήταν οργισμένος

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αμερικανικές πηγές επιβεβαίωσαν πως πράγματι οι Ουκρανοί σχεδίαζαν την ανατίναξη του αγωγού αλλά οι Αμερικανοί αφού τον μετέπεισαν αναγνώρισαν πώς ο Zelensky ήταν οργισμένος με τη στάση της Ουγγαρίας.
«Ένας αρχηγός κράτους δεν μπορεί να είναι θυμωμένος», τονίζει ο Nógrádi.
Ερωτηθείς για τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα για κάτι τέτοιο.
«Μια χώρα σε ένοπλη σύγκρουση, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με τη γείτονά της και ενώ δεν έχει στο εσωτερικό της το ελάχιστο ίχνος Δημοκρατίας δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», είπε ο Nógrádi

Ουγγρικό μπλόκο στην Ουκρανία

Οι σχέσεις Ουγγαρίας – Ουκρανίας παραμένουν στο κόκκινο και η Βουδαπέστη αποφάσισε να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την αγορά όπλων για το Κίεβο, η οποία θα είναι η 8η μεταφορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (EPF), αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Világgazdaság.
Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ ενέκρινε στις 5 Μαΐου την κοινή αγορά από τις χώρες της ΕΕ πυρομαχικών και πυραύλων πυροβολικού για την Ουκρανία αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Η οικονομική βοήθεια, η οποία εγκρίθηκε, θα επιτρέψει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να εφοδιαστούν με οβίδες πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών και ρουκέτες.
Μία ημέρα πριν από την απόφαση του συμβουλίου, η Ουκρανική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς (NACC) συμπεριέλαβε την ουγγρική τράπεζα OTP Bank στη λίστα των διεθνών χορηγών πολέμου.
Η απόφαση αυτή δικαιολογήθηκε από τη θέση της διοίκησης της τράπεζας για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία και την de facto αναγνώριση των λεγόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Donetsk και του Lugansk.

Ουγγαρία: Σκανδαλώδης απόφαση

Ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Péter Szijjártó ξεκαθάρισε ότι έως ότου η Ουκρανία ανακαλέσει την απόφασή της, η ουγγρική κυβέρνηση θα πιέζει σκληρά ώστε να μην επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, που θα απαιτούσαν περαιτέρω θυσίες.
«Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει θέσει την OTP, η οποία δεν παραβιάζει κανένα νόμο, στη λίστα των διεθνών χορηγών του πολέμου», είπε ο Szijjártó.
Οι σχέσεις με το Κίεβο δεν είναι καλές εδώ και καιρό και πριν την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας, λόγω της καταπίεσης – όπως καταγγέλλει η Βουδαπέστη – της ουγγρικής μειονότητας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η απόφαση της Ουγγαρίας να μην στείλει όπλα στην Ουκρανία και η προώθηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας και της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία έχουν εξοργίσει το Κίεβο και μια σειρά δυτικών κυβερνήσεων.
Τον περασμένο μήνα, ο Tamás Menczer, υφυπουργός διμερών σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου δήλωσε ότι η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο ΝΑΤΟ έως ότου αποκατασταθούν τα δικαιώματα της ουγγρικής κοινότητας από το Κίεβο.

remix.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης