Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα αποστομώνει: Φέρνει 4ης+ γενιάς πολεμικά αεροπλάνα μετά από ΗΠΑ, Ρωσία - Το ρίσκο διαχείρισης και οι κίνδυνοι

Η Κίνα αποστομώνει: Φέρνει 4ης+ γενιάς πολεμικά αεροπλάνα μετά από ΗΠΑ, Ρωσία - Το ρίσκο διαχείρισης και οι κίνδυνοι
Η χρήση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών σε αυτούς τους ελιγμούς θεωρείται μια επικίνδυνη πρόταση, δεδομένων των πολλών ατυχημάτων που παρατηρήθηκαν παγκοσμίως
Ακολουθώντας το παράδειγμα από τις δύο στρατιωτικές υπερδυνάμεις– τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, η Κίνα φέρνει το αποκαλούμενο J-10C καθιστώντας την, την τρίτη χώρα που κάνει τη μεγάλη αλλαγή και αναπτύσσει ένα αεροσκάφος τέταρτης+ γενιάς για τη διεξαγωγή «αεροβατικών» σε αεροπορική επίδειξη.
Η Bayi Aerobatic Team του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Πολεμικής Αεροπορίας μεταβαίνει σε ιπτάμενα μαχητικά αεροσκάφη J-10C και θα κάνει το ντεμπούτο της με το νέο αεροσκάφος στο εξωτερικό, σε μια επερχόμενη ναυτιλιακή και αεροδιαστημική έκθεση στη Μαλαισία, ανέφεραν οι Global Times.
Κινέζοι εμπειρογνώμονες είπαν στα μέσα ενημέρωσης στις 16 Μαΐου ότι η χρήση του J-10C από την Κίνα για τη διεξαγωγή εκθέσεων στο εξωτερικό καταδεικνύει την εμπιστοσύνη και το άνοιγμα της Πολεμικής Αεροπορίας PLA στον υπόλοιπο κόσμο.
Η χρήση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών σε αυτούς τους ελιγμούς θεωρείται μια επικίνδυνη πρόταση, δεδομένων των πολλών ατυχημάτων που παρατηρήθηκαν παγκοσμίως κατά τη διεξαγωγή επιδείξεων πτήσης.
Η ομάδα Ba Yi της Κίνας, γνωστή και ως ομάδα της 1ης Αυγούστου , χρησιμοποίησε τα αεροσκάφη δεύτερης γενιάς J-7GB Supersonic (μια τροποποιημένη παραλλαγή ενός ρωσικού MiG-21).
Το 2015, τα J-7GB αντικαταστάθηκαν από τα J-10, ένα μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς.
Ο οπλισμός του αποτελείται από πυραύλους αέρος-αέρος PL-8 και PL-10 μικρού βεληνεκούς, PL-12 και PL-15 μέσου-μακρού βεληνεκούς, έξυπνες ή κοινές βόμβες αφέσεως, πυραύλους αέρος-εδάφους όπως οι KD-88, αντιπλοϊκά βλήματα όπως ο YJ-91A. Το αεροσκάφος έχει μήκος 16,3 μ. εκπέτασμα 9,25 μ. μέγιστο βάρος απογείωσης 19.277 κιλών. Αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 2.350 χ.α.ω. επιτυγχάνει οροφή 17.000 μ.
Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα....

Σύμφωνα με αναφορές, η νέα έκδοση J-10C του κινεζικού μαχητικού πολλαπλών ρόλων έρχεται με κάποιες διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη J-10Β.
Η νέα εκδοχή του αεροσκάφους διαθέτει: Ευρύτερη Heads-Up Display (HUD) Αφαιρέθηκε η ράβδος μεταφοράς πετρελαίου για εναέρια λήψη καυσίμου 2 πλέγματα ηλεκτροφωταύγειας (και όχι 3 που είχε η έκδοση J-10B) Ποιο Είναι Το Μαχητικό J-10 Των Κινέζων; Το J-10 μαχητικών πολλαπλών ρόλων είναι το πρώτο κινεζικής παραγωγής αεροσκάφος μάχης που πλησιάζει τους δυτικούς του ανταγωνιστές σε θέμα επιδόσεων και δυνατοτήτων. Είναι γνωστό ως Meng Long ή Vigorous Dragon (δραστήριος δράκος) στην χώρα και ως Firebird (πουλί της φωτιάς) στην Δύση.
Η ανάπτυξη του J-10 ξεκίνησε το 1988, ενώ σκοπός του ήταν να αντιμετωπίσει απειλές όπως τα σοβιετικά αεροσκάφη MiG-29 και Su-27. Το J-10 αρχικά σχεδιάστηκε ως μαχητικό αεροπορικής υπεροχής, ωστόσο μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης οι απαιτήσεις άλλαξαν τον ρόλο του J-10 σε μαχητικό πολλαπλών ρόλων. Η πρώτη του πτήση έγινε το 1998 και το αεροσκάφος υιοθετήθηκε το 2004 από την πολεμική αεροπορία της χώρας. Σήμερα, περίπου 240 μαχητικά επιχειρούνται από τον στρατό της χώρας, ενώ αρκετά κράτη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον αγοράς του αεροσκάφους. Αν και το J-10 θεωρείται εξελιγμένο μαχητικό, δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστεί στον αέρα αντίστοιχα δυτικά αεροσκάφη όπως το αμερικανικό F-16 ή το Eurofighter Typhoon.
Το J-10 διαθέτει δυνατότητες μάχης πέρα οπτικής εμβέλειας και επιθέσεων ξηράς.
Το αεροσκάφος έχει 11 εξωτερικές θέσεις όπλων για μία ποικιλία όπλων. Ο βασικός οπλισμός για αποστολές αεροπορικής υπεροχής είναι οι πύραυλοι αέρος-αέρος μεσαίας εμβέλειας PL-12 και οι πύραυλοι υπέρυθρης πλοήγησης PL-8 για μάχη κοντινής απόστασης. Για επιθέσεις ξηράς, το J-10 μεταφέρει μέχρι και 6 laser κατευθυνόμενες βόμβες των 500 κιλών, βόμβες ελεύθερης πτώσης ή λοβούς με μη κατευθυνόμενες βόμβες 90 χιλιοστών. Το αεροσκάφος έχει επίσης ένα πυροβόλο 23 χιλιοστών. Το ραντάρ του J-10 είναι ικανό να παρακολουθεί ταυτόχρονα 10 στόχους, ενώ μπορεί να επιτεθεί την ίδια στιγμή 4 από αυτούς. Η εκτιμώμενη μέγιστη εμβέλεια ανίχνευσης φτάνει τα 100 χιλιόμετρα.
Η Έκδοση J-10B Η έκδοση J-10B του μαχητικού ήρθε με βελτιωμένη άτρακτο και ηλεκτρονικά. Ο κινητήρας της είναι ο κινεζικός WS-10 turbofan και όχι ο ρωσικός των J-10. Το J-10B ξεκίνησε να υπηρετεί την κινεζική πολεμική αεροπορία μόλις το 2014.

Οι «Blue Angels»

Η ομάδα «Blue Angels» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει τα μαχητικά αεροσκάφη F/A-18E/F 4,5 ης γενιάς, είναι από τα πιο δημοφιλή παγκοσμίως.
Οι ΗΠΑ μεταπήδησαν από τους Hornets στους Super Hornets το 2020.

Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, η ομάδα των έξι ατόμων πετά F/A-18E Super Hornets, χωρισμένα σε σχηματισμό διαμαντιών (Blue Angels 1 έως 4) και Lead και Opposing Solos (Blue Angels 5 και 6). Το Diamond Formation και οι ελιγμοί των Solos εναλλάσσονται στο μεγαλύτερο μέρος της παράστασης.

Στο βίντεο που εμφανίζεται παρακάτω, το Super Hornet της ομάδας Blue Angel μπορεί να δει να εκτελεί μια εξαιρετικά χαμηλή πάσα, η οποία θεωρείται ένας δύσκολος ελιγμός και απαιτεί πολύ ικανούς πιλότους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης