Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ είναι στο... νοσοκομείο - Ένα λάθος της Fed μπορεί να τις στείλει στη… ΜΕΘ

El-Erian: Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ είναι στο... νοσοκομείο - Ένα λάθος της Fed μπορεί να τις στείλει στη… ΜΕΘ
Ο El Erian έχει ασκήσει έντονη κριτική για την αντίδραση της Fed όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων και τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
Προειδοποίηση για τον κίνδυνο -που διατρέχουν οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ- απηύθυνε ο οικονομολόγος, Mohamed El-Erian, τονίζοντας ότι ακόμα ένα λάθος της Fed θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την αναταραχή στον κλάδο.
«Είμαστε ακόμη στο νοσοκομείο, επειδή υπάρχουν προβλήματα με το τραπεζικό μοντέλο ορισμένων τραπεζών», δήλωσε ο El-Erian στην τηλεόραση του Bloomberg σχετικά με το πού βρίσκονται σήμερα οι ΗΠΑ με την πίεση που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες τράπεζες.
Η δυσπραγία τους ξέσπασε τον Μάρτιο, όταν η Silicon Valley Bank και η Signature Bank έγιναν οι πρώτες τράπεζες, που κατέρρευσαν και κατασχέθηκαν από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
«Το βασικό ζήτημα τώρα είναι να επιτρέψουμε στους ασθενείς που βρίσκονται στο νοσοκομείο να βγουν. Εάν υπάρξει άλλο ένα λάθος πολιτικής (της Fed), ο ασθενής επιστρέφει στη ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας)», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.

Οι αυξήσεις επιτοκίων

Σύμφωνα με το Business Insider, η ταχεία αύξηση των επιτοκίων της Fed έχει κατηγορηθεί ότι συνέβαλε στην κατάρρευση τραπεζών, φέτος. Η αξία των ομολόγων της SVB υποχώρησε από τη στιγμή που η Fed άρχισε να αυξάνει το βασικό της επιτόκιο τον Μάρτιο του 2002. Η πώληση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της SVB οδήγησε σε τεράστιες απώλειες, γεγονός που έστρωσε τον δρόμο για την κατάρρευση της τράπεζας.
Οι καταθέτες απέσυραν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τις περιφερειακές τράπεζες συλλογικά φέτος, συμπεριλαμβανομένης της PacWest και της First Republic Bank. Η τελευταία, η οποία απευθυνόταν σε πλούσιους πελάτες, χρεοκόπησε νωρίτερα αυτό το μήνα και η JP Morgan αγόρασε το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων.

Το επόμενο λάθος της Fed

Ο El-Erian έχει επικρίνει έντονα τη Fed, διότι αντιδρά πολύ αργά στην εκτίναξη του πληθωρισμού και στη συνέχεια τρέχει για να περιορίσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% με γρήγορες αυξήσεις των επιτοκίων. Η 10η διαδοχική αύξηση αποφασίστηκε τον Μάιο και οι οικονομολόγοι αναμένουν ευρέως ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς την ύφεση.
Πώς θα έμοιαζε ένα ακόμη λάθος πολιτικής για τον El-Erian;
«Αγνοούμε το γεγονός ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε εύκολα τον πληθωρισμό [στόχο] του 2% και τον κυνηγάμε πολύ γρήγορα», είπε ο ίδιος. Αυτό θα δημιουργούσε επίσης μια «δεύτερη ομάδα ασθενών», συμπεριλαμβανομένων των μη τραπεζών του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως οι επιχειρήσεις στην αγορά εμπορικών ακινήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης