Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Χάος για το χρέος - Καταστροφή ή υπερβολές; Η Yellen προειδοποιεί, η BofA... δεν ανησυχεί

ΗΠΑ: Χάος για το χρέος - Καταστροφή ή υπερβολές; Η Yellen προειδοποιεί, η BofA... δεν ανησυχεί
Ο McCarthy προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την απειλή της αθέτησης των χρεών της χώρας για να αναγκάσει τους Δημοκρατικούς να περιορίσουν τις δαπάνες τους
Σχετικά Άρθρα
Παραμένει το αδιέξοδο για το όριο του χρέους στις ΗΠΑ, με τους Ρεπουμπλικάνους να κατηγορούν τον πρόεδρο Biden και την υπουργό Οικονομικών Janet Yellen να προειδοποιεί για χάος σε περίπτωσης στάσης πληρωμών.
Την ίδια ώρα ωστόσο, οι αναλυτές της Bank of America συνιστούν ψυχραιμία.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy (R-CA) δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους με τους Δημοκρατικούς και τον πρόεδρο Joe Biden "δεν βρίσκονται σε καλό σημείο" και ότι ο Biden καθυστέρησε τις συνομιλίες για 100 ημέρες.
"Έχουμε μόνο τόσες ημέρες", δήλωσε ο McCarthy τη Δευτέρα - επαναλαμβάνοντας σήμερα ότι δεν υπήρξε "καμία πρόοδος" στις συνομιλίες.
"Ο πρόεδρος αποφάσισε να περιμένει 100 ημέρες πριν διαπραγματευτεί. Το αντιμετώπισε με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε την [κρίση] στα σύνορα -θέλησε να αγνοήσει το πρόβλημα".
Τα πράγματα περιπλέκει το προγραμματισμένο ταξίδι του Biden στην Ιαπωνία την Τετάρτη για να συμμετάσχει στις συναντήσεις της Ομάδας των G7.
Σύμφωνα με τον McCarthy,  οι Δημοκρατικοί "θα πρέπει να αρχίσουν να διαπραγματεύονται σοβαρά" προτού θεωρήσει ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος. "Θα πρέπει να μιλήσουν πραγματικά για το πού θα πάνε".
"Δεν νομίζω ότι είμαστε σε καλό σημείο, το ξέρω ότι δεν είμαστε. Αυτή η αγνόηση του προβλήματος, νομίζοντας ότι θα φύγει ... θα μπορούσε να παραπαίει σε μια χρεοκοπία, όπως ακριβώς έκανε στα σύνορα".

Εκβιασμός

Ο McCarthy προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την απειλή της αθέτησης των χρεών της χώρας για να αναγκάσει τους Δημοκρατικούς να περιορίσουν τις δαπάνες τους.
"Εξοικονομήστε και αναπτύξτε", ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Ο χρόνος είναι σημαντικός", ήταν το μήνυμα του McCarthy προς τον Biden τη Δευτέρα.
Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να ξοδεύει χρήματα με τον ρυθμό που κάνει τώρα.
Μια αύξηση του ορίου χρέους δεν θα επέτρεπε νέες ομοσπονδιακές δαπάνες.
Θα επέτρεπε μόνο τον δανεισμό για την πληρωμή των πολιτικών και της νομοθεσίας που έχει ήδη εγκρίνει το Κογκρέσο.
"Ανησυχώ πραγματικά για το γεγονός ότι η Γερουσία δεν έχει ψηφίσει τίποτα. Ανησυχώ πραγματικά που ο πρόεδρος περίμενε 100 ημέρες πριν καν μας μιλήσει. Ανησυχώ πραγματικά για τη συνέχιση των δαπανών του προέδρου, για το τι θα κάνει στο Medicare και την κοινωνική ασφάλιση", δήλωσε ο McCarthy τη Δευτέρα.
"Ανησυχώ πραγματικά για ... αντί οι Δημοκρατικοί να κάτσουν κάτω, να συνειδητοποιήσουν ότι έχουμε μια διαίρεση στην κυβέρνηση και να είναι ειλικρινείς και ενήλικες και να συζητήσουν γι' αυτό, αλλά απλά να λένε ψέματα για το τι κάνουμε".
Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen επανέλαβε την προειδοποίηση του McCarthy τη Δευτέρα, λέγοντας ότι "ο χρόνος τελειώνει" για την αποτροπή μιας οικονομικής καταστροφής και ότι η χρεοκοπία θα μπορούσε να δει τις χρηματοπιστωτικές αγορές να καταρρέουν με παγκόσμιο πανικό που θα πυροδοτούσε κλήσεις για κάλυψη περιθωρίων, τραπεζικά bank run και ξεπούλημα στις μετοχές.

Bank of America: Ψυχραιμία... κανείς δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν

Αν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους καταλήξουν σε αδιέξοδο, τότε η Fed κάνει QE (όπως η BoE τον περασμένο Οκτώβριο)... γι' αυτό οι επενδυτές δεν ανησυχούν.

Αυτό αναφέρει ο Michael Hartnett, επικεφαλής της Bank of America, ο οποίος τονίζει ότι οι περισσότεροι επενδυτές δεν αγοράζουν ακριβώς στο σενάριο ότι το αμερικανικό Δημόσιο θα μπορούσε, τελικά, να αθετήσει τις υποχρεώσεις του.
Τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν γύρω στον εκτιμώμενο χρόνο της ημερομηνίας Χ έχουν δείξει κάποια ανησυχία, με τις αποδόσεις των τίτλων ενός μηνός να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 200 μονάδες βάσης σε λιγότερο από ένα μήνα.
Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικών αθέτησης τιμολογούν πιθανότητα αθέτησης 3%.
Αν και αυτό μπορεί να μην φαίνεται ανησυχητικό, η εν λόγω τιμολόγηση αθέτησης είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι το 2011 και το 2013, όταν υπήρξε τελευταία φορά τέτοιου είδους πίεσης.
Ωστόσο, οι υπόλοιπες αγορές εξακολουθούν να είναι αρκετά αισιόδοξες για το τελικό αποτέλεσμα.
Ο S&P 500 εξακολουθεί να διατηρεί το ράλι του +7% για το έτος, ενώ ο Nasdaq 100 έχει σημειώσει άνοδο 22%.

Οι εξελίξεις

Ενώ η ημερομηνία Χ -όταν το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει ολοκληρώσει το φάσμα των έκτακτων ελιγμών του- υποτίθεται ότι είναι η 1η Ιουνίου, στην πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί διαφορετική, διότι είναι αδύνατο να κοιτάξει κανείς μέσα από την κρυστάλλινη σφαίρα και να γνωρίζει ακριβώς πότε, ας πούμε, μπορεί να εισρεύσουν τα φορολογικά έσοδα.
Αυτός είναι ίσως ένας λόγος για τον οποίο οι αγορές υπολογίζουν ότι οι νομοθέτες θα κάνουν αυτό που υπαγορεύει η κοινή λογική μέχρι να έρθει η ημέρα της χρεοκοπίας.
Το θέμα, όμως, είναι ότι η αμερικανική οικονομία, που ήδη αντιμετωπίζει σημαντικές αντιδράσεις από την αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο, δεν είναι σε τόσο καλή θέση για να φλερτάρει με μια νέα στιγμή Wile E. Coyote.
Και αυτό είναι το σημείο που οι χρηματιστηριακές αγορές δεν έχουν υπολογίσει - ακόμα.'

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης