Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταστρέφονται τα όνειρα των Ουκρανών στο Bakhmut, απέτυχε η αντεπίθεση - Ρωσικός πύραυλος Kinzhal διέλυσε Patriot στο Κίεβο

Καταστρέφονται τα όνειρα των Ουκρανών στο Bakhmut, απέτυχε η αντεπίθεση - Ρωσικός πύραυλος Kinzhal διέλυσε Patriot στο Κίεβο
Οι προσπάθειες αντεπίθεσης των Ουκρανών γύρω από το Bakhmut στις 13 και 14 Μαΐου κατέληξαν σε πλήρη αποτυχία.
(upd11)Τα όνειρα των Ουκρανών καταστρέφονται… η αντεπίθεση που έχουν σχεδιάσει οι αμερικανοί… απέτυχε ειδικά στο Bakhmut όπου οι Ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση…
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στοχοποιήσει τα οπλικά συστήματα της Δύσης και συγκεντρώσεις Ουκρανών στρατιωτών και μαζικά καταστρέφουν… τα όνειρα των Ουκρανών.
Ήδη η Ρωσία πλέον καταρρίπτει με μεγάλη ευκολία του πυραύλους HIMARS αδρανοποιώντας το GPS με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου ενώ οι ρώσοι, άμεσα κατέρριψαν και τον βρετανικό πύραυλο Storm Shadow…
Και ενώ στο μέτωπο οι Ουκρανοί δεν πάνε καλά… οι αξιωματούχοι της Δύσης αναγνωρίζουν ότι ο Zelensky και η Ουκρανία θα καταρρεύσουν σε λίγες ημέρες χωρίς την υποστήριξη της Δύσης…

Καταστρέφονται τα όνειρα των Ουκρανών

Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν μια σειρά από μαζικές επιθέσεις από το καθεστώς του Κιέβου στις παρυφές της πόλης Bakhmut. Παρά τη σημαντική κινητοποίηση τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και του εξοπλισμού για αυτή την επιχείρηση, η Ουκρανία απέτυχε στην πρώτη γραμμή.
Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν νότια του χωριού Krasnoe όπου οι Ρώσοι σταμάτησαν μια τακτική ομάδα μεγέθους τάγματος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο Ουκρανικός στρατός έχασε 3 άρματα μάχης, 4 οχήματα μάχης πεζικού και 2 τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ 200 στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Ο διοικητής της 4ης ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, συνταγματάρχης Vyacheslav Makarov, όντας στην πρώτη γραμμή γύρω από το Krasnoe, ηγήθηκε προσωπικά της μάχης.
Τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε κατά την μεταφορά του από το πεδίο της μάχης.

Σε μια άλλη πλευρά του Bakhmut, ο συνταγματάρχης Yevgeny Brovko, αναπληρωτής διοικητής ενός σώματος στρατού, ηγήθηκε των ενεργειών των στρατευμάτων που απέκρουσαν την ουκρανική επίθεση.
Πέθανε επίσης ηρωικά αφού είχε δεχθεί πολλαπλά τραύματα από σκάγια.

Ανατολικά της Bogdanovka, το 3ο τάγμα της 200ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων απέκρουσε έξι επιθέσεις του Ουκρανικού στρατού.
Στις επιθέσεις συμμετείχαν ομάδες επίθεσης που αριθμούσαν περισσότερα από 100 στρατιώτες με επτά άρματα μάχης, 14 οχήματα μάχης πεζικού καθώς και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Συνολικά 7 τανκς, 11 οχήματα μάχης πεζικού και περισσότεροι από 50 Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης σε αυτή την εμπλοκή.
Πάνω από 30 Ουκρανοί στρατιώτες, δύο άρματα μάχης και τρία οχήματα μάχης πεζικού καταστράφηκαν στη ζώνη ευθύνης της 6ης μεραρχίας.
Οι προσπάθειες αντεπίθεσης των Ουκρανών γύρω από το Bakhmut στις 13 και 14 Μαΐου κατέληξαν σε πλήρη αποτυχία.
Εν τω μεταξύ, μονάδες Wagner συνεχίζουν την προέλασή τους εντός της πόλης.

Η Ρωσία κατέστρεψε ζωτικής σημασίας πυρομαχικά Ουκρανών στο Khmelnytsky

Ταυτόχρονα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ουκρανίας επικρατεί πανικός για αναφορές ότι κατά τη διάρκεια της έκρηξης μιας αποθήκης πυρομαχικών στο Khmelnytsky, μια μεγάλη παρτίδα βρετανικών πυρομαχικών καταστράφηκε, ωστόσο τα πυρομαχικά αυτά ήταν απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Ως αποτέλεσμα της τεράστιας έκρηξης, σωματίδια απεμπλουτισμένου ουρανίου μπορεί να έχουν διασκορπιστεί σε ολόκληρη την περιοχή Khmelnytsky.
Οι αναφορές υποστηρίζουν ότι η ακτινοβολία έχει αυξηθεί στην περιοχή.
Μια απότομη αύξηση της ακτινοβολίας γάμμα εντοπίστηκε γύρω στις 12 Μαΐου.
Λαμβάνοντας υπόψη πόσο μικρή ακτινοβολία γάμμα προέρχεται από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, αυτή η αύξηση δείχνει ότι καταστράφηκαν οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Πυραυλική επίθεση με Kinzhal - Καταστράφηκε σύστημα Patriot στο Κίεβο

Η Ρωσία διαψεύδει τους Ουκρανούς, οι οποίοι υποστήριξαν ότι κατέρριψαν 6 υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal κατά τη διάρκεια της νέας πυραυλικής επίθεσης που έγινε τα ξημερώματα κατά του Κιέβου.
Σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως όχι μόνο δεν καταρρίφθηκαν πύραυλοι Kinzhal, αλλά και ότι ένας από αυτούς κατέστρεψε με χτύπημα ακριβείας ένα αντιαεροπορικό σύστημα Patriot στο Κίεβο.
«Ένα χτύπημα υψηλής ακρίβειας από ένα υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα Kinzal στην πόλη του Κιέβου έπληξε ένα αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Patriot» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konanshenkov, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν επτά πυραύλους Storm Shadow που εκτόξευσαν οι Ουκρανοί.

Καταρρίψαμε έξι λένε οι Ουκρανοί

Σημειώνεται πως οι Ουκρανοί υποστήριξαν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέρριψαν 6 υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν στο πλαίσιο της νέας πυραυλικής επίθεσης κατά του Κιέβου.
Oι Ουκρανοί έκαναν λόγο για μια «εξαιρετικής έντασης» επίθεση με drones, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους cruise, αν και υποστηρίζουν πως κατάφεραν να αναχαιτίσουν την πλειονότητα των πυραύλων.
Σύμφωνα με τον αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Valeriy Zaluzhny, η Ρωσία εκτόξευσε 6 βαλλιστικούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal από αεροσκάφος, 9 πυραύλους Kalibr από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και τρεις πυραύλους εδάφους Iskander, αναφέροντας πως καταρρίφθηκαν και οι 18 πύραυλοι.
Δηλαδή οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι μέσα σε μια νύχτα κατέρριψαν 6 υπερηχητικούς Kinzhal, το οποίο θεωρείται το υπερόπλο της Μόσχας.
Αντίστοιχη θέση είχε ιδιατυπώσει και πρόσφατα η ουκρανική πλευρά, αναφέροντας πως κατέρριψε πυραύλους Kinzhal με το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot.
Πρόκειται για επιχείρημα που έχει απορρίψει κατηγορηματικά η Ρωσία, αναφέροντας πως η ταχύτητα του υπερηχητικού πυραύλου Kinzhal (κινείται με 10 φορές την ταχύτητα του ήχου) υπερβαίνει τις μέγιστες δυνατότητες μάχης των συστημάτων αεράμυνας Patriot.

Ξέρουμε πώς να διαλύσουμε τα Leopard

Σε δηλώσεις του ο ο αναπληρωτής επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin υποστήριξε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν για να καταστρέψουν τα γερμανικά Leopard.
«Οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν λάβει τις κατάλληλες οδηγίες και έχουν γνώση του τι πρέπει να κάνουν για να καταστρέψουν τα γερμανικά Leopard.
Δεν έχουμε δει ακόμα τέτοια άρματα ακόμα, αλλά ο δυτικός εξοπλισμός εμφανίζεται σε διάφορα σημεία της γραμμής του μετώπου.
Τα παιδιά για τα Leopard περιμένουν.
Έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, όλες τις οδηγίες καταστροφής αυτών των τανκ.
Με λίγα λόγια, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε» τόνισε ο Pushilin.

Προελαύνουν οι Ρώσοι στο Bakhmut παρά τις δυσκολίες

Επιπλέον, ο Pushilin σημείωσε ότι παρά τις δυσκολίες, οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να προελαύνουν στο Bakhmut.
«Στο Bakhmut βλέπουμε ότι η κατάσταση είναι τεταμένη.
Αλλά ολοένα και λιγότερες πολυκατοικίες βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν, παρά τις δυσκολίες» υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Solyvyov ο Pushilin.

Η Ουκρανία περιμένει 50 F-16 από τη Δύση

Περίπου 40 με 50 μαχητικά αεροσκάφη F - 16 πιέζει και αναμένει να λάβει η Ουκρανία από τη Δύση όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Politico, στον απόηχο της «περιοδείας όπλων» που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες σε Ρώμη, Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky.
Στον απόηχο των κοινών δηλώσεων του Zelensky με τον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Shunak, όπου ανέφεραν την προθυμία τους για τη δημιουργία μιας διεθνούς συμμαχίας μαχητικών αεροσκαφών, το Politico επικαλείται τις δηλώσεις του Yuriy Sak, συμβούλου του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, ο οποίος υπογράμμισε πως το Κίεβο θέλει το θέμα της άμεσης προμήθειας μαχητικών να καταστεί κεντρικό ζήτημα τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της G7 όσο και στην ετήσια Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με τον Sak, η Ουκρανία θέλει 40 με 50 μαχητικά F-16 από τη Δύση προκειμένου να σχηματίσει τρεις ή τέσσερις μοίρες για την προστασία του ουκρανικού εναέριου χώρου.
«Αυτή τη στιγμή η Ουκρανία δεν έχει τίποτα για να σταματήσει τα ρωσικά αεροπλάνα» επισήμανε ο Sak, τονίζοντας ότι όλοι οι Δυτικοί συνομιλητές του Κιέβου κατανοούν το θέμα αυτό είναι ώριμο για συζήτηση.

Στη Zaporizhzhia, συνελήφθησαν όσοι εμπλέκονται στον θάνατο του αναπληρωτή επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας για την περιοχή

Στη Zaporozhye συνελήφθησαν όσοι εμπλέκονται στον θάνατο του αναπληρωτή επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών για την περιοχή.
Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη το κανάλι Telegram «MVD-media».
Οι τρεις συλληφθέντες ετοίμαζαν απόπειρες δολοφονίας εναντίον άλλων αστυνομικών και στελεχών της περιφερειακής διοίκησης.
«Διαπιστώθηκε ότι οι ύποπτοι ετοιμάζονταν να δολοφονήσουν υψηλόβαθμους αξιωματικούς, καθώς και εκπροσώπους της διοίκησης της περιοχής Ζαπορίζια.
Οι αξιωματικοί της SBU συντόνισαν τις δραστηριότητές τους και προμήθευαν εκρηκτικά» ανέφερε η δήλωση.
Συνελήφθη ένας πολίτης της Ουκρανίας και δύο Ρώσοι.

Josep Borrell: Η Ουκρανία χωρίς την βοήθεια της Δύσης θα κατέρρεε

Η υποστήριξη της Δύσης στο καθεστώς της Ουκρανίας είναι ουσιαστικά ένα αξίωμα.
Είναι πρακτικά δεδομένο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.
Ωστόσο, κατά καιρούς, θα πρέπει να υπενθυμίζεται σε όλους αυτό το γεγονός, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσουμε την εκπληκτική έκταση της επιθετικότητας κατά της Ρωσίας.

Ο Josep Borrell, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ (αν και οι δηλώσεις του είναι συχνά κάθε άλλο παρά διπλωματικές), έκανε πρόσφατα μια σειρά από ωμές παραδοχές, λέγοντας ότι «η Ουκρανία θα κατέρρεε σε λίγες μέρες εάν η στρατιωτική υποστήριξη από τους συμμάχους ξαφνικά σταματούσε».

«Η Ουκρανία θα υποκύψει στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής «σε λίγες μέρες» χωρίς στρατιωτική υποστήριξη από τις δυτικές χώρες, είχε αναφέρει ο Josep Borrell, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν επανειλημμένα την Δύση να μην προχωρήσει σε τέτοιες πολιτικές, ακόμη και πριν η Ρωσία αναγκαστεί να ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση (SMO).
Η Ουκρανία έχασε σχεδόν όλες τις δυνάμεις της πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό για να πείσει το ΝΑΤΟ να εξετάσει τουλάχιστον μια ειρηνική διευθέτηση.
Αντίθετα, το τεράστιο Στρατιωτικό Βιομηχανικό κατεστημένο της εμπόλεμης συμμαχίας, το ΝΑΤΟ δηλαδή (ιδιαίτερα η αμερικανική) είδε αυτό ως μια τέλεια ευκαιρία για ένα άνευ προηγουμένου κέρδη.

«…δεν είναι η στιγμή για συνομιλίες για ειρήνη.
Είναι η στιγμή της στρατιωτικής υποστήριξης του πολέμου», παραδέχτηκε ο Borrell, προσθέτοντας: «Αν θέλετε ειρήνη, πιέστε τη Ρωσία να αποσυρθεί.
Πιέστε τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο.
Μη μου πείτε να σταματήσω να υποστηρίζω την Ουκρανία, γιατί αν σταματήσω να υποστηρίζω την Ουκρανία, σίγουρα ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα…
Δεν μπορούμε απλώς να τερματίσουμε τον πόλεμο επειδή (αν το κάνουμε) η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της και πρέπει να παραδοθεί.
Και τα ρωσικά στρατεύματα θα είναι στα πολωνικά σύνορα και η Ουκρανία θα γίνει μια δεύτερη Λευκορωσία.

Ο Borrell επανέλαβε τις ίδιες θέσεις πριν από ημέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.
Τόνισε και πάλι ότι χωρίς όλα τα όπλα, τα κεφάλαια και τα πυρομαχικά που παρέχονται από την πολιτική Δύση, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, η Ουκρανική ηγεσία θα είχε χάσει «αμέσως».
«Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μπορεί να τελειώσει σε λίγες μόνο ημέρες», επέμεινε ο Borrell κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην εκπομπή El Intermedio, προσθέτοντας:
«Ξέρω πώς να τερματίσω τον πόλεμο αμέσως – σταματήστε να παρέχετε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και η Ουκρανία θα πρέπει να παραδοθεί σε λίγες μέρες».

Η αντίληψη ότι η πολιτική Δύση βρίσκεται ουσιαστικά σε πόλεμο με τη Ρωσία είναι εύρύτατη.
Η Γερμανίδα Annalena Baerbock δήλωσε ανοιχτά ότι «είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Λαμβάνοντας υπόψη την έκταση του πλήρους πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας, αυστηρά νομικά μιλώντας, δηλώσεις σαν αυτές μπορούν εύκολα να θεωρηθούν επίσημη κήρυξη πολέμου.
Μόνο χάρη στην ορθολογική προσέγγιση της Ρωσίας δεν δόθηκε επίσημη απάντηση σε τέτοιες κραυγαλέες πολεμικές πράξεις.

Γεγονός η κατάρριψη πυραύλου Storm Shadow… αλλά οι αμερικανοί δεν… ξέρουν

Ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Kirby δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις αναφορές ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν έναν πύραυλο κρουζ μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow.
«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αυτές τις αναφορές», δήλωσε ο Kirby.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη σχέδια να στείλουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε μια τέτοια απόφαση.

«Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην προσέγγισή μας όσον αφορά τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως το ATACMS».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε πύραυλο κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow για πρώτη φορά.
Το Κοινό Κέντρο Συντονισμού και Ελέγχου για τα ουκρανικά εγκλήματα πολέμου ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν δύο πυραύλους κρουζ Storm Shadow στο Luhanks.
Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές ένα διοικητικό κτίριο, δύο αυτοκίνητα και τα παράθυρα σε επτά κτίρια κατοικιών.

Η Ρωσία κατάρριψε τον βρετανικό πύραυλο Storm Shadow

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, για πρώτη φορά, ισχυρίστηκε ότι καταρρίφθηκε ο πρύαλος Storm Shadow που προμήθευσε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν επτά πυραύλους HARM, έναν πύραυλο κρουζ μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow και δέκα πυραύλους HIMARS.

Οι Storm Shadow δεν είναι πρόβλημα

Ωστόσο, ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στη Ρωσία έχουν τονίσει ότι οι πύραυλοι Storm Shadow δεν θα αποτελέσουν εξαιρετικό πρόβλημα για τη Ρωσία, καθώς τα συστήματα αεράμυνας της χώρας έχουν ήδη αποδείξει ότι μπορούν να αναχαιτίσουν και να καταρρίψουν τον αγγλογαλλικό πύραυλο.
Ένας Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και συντάκτης του περιοδικού Arsenal Otechestva, Alexey Leonkov, δήλωσε ότι τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα είχαν αποδείξει στη Συρία την ικανότητά τους να καταρρίπτουν τους πυραύλους Storm Shadow.

Ο πύραυλος Storm Shadow μπορεί να καταστρέψει αποθήκες, σκληρυμένες υποδομές και άλλους κινούμενους ή σταθερούς στόχους, όπως κέντρα διοίκησης και ελέγχου, αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
Το σύστημα πλοήγησης του πυραύλου συνδυάζει συστήματα αδρανειακής πλοήγησης, δορυφορική πλοήγηση (GPS) και Αναφορά εδάφους.

Αυτός ο πύραυλος μεγαλύτερου βεληνεκούς που παραδόθηκε στην Ουκρανία, με επίσημα δηλωμένο βεληνεκές 155 μίλια. Προκάλεσε έντονη συζήτηση μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων και ειδικών, οι οποίοι τόνισαν ότι ο πύραυλος θα αποτελέσει τεράστια πρόκληση για τις ρωσικές δυνάμεις.
Τα ρωσικά συστήματα Buk και Tor που αναπτύχθηκαν στη Συρία το εντόπισαν και το κατέρριψαν… οπότε οι ρώσοι ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν.
Το 2018, Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν ότι είχαν αναχαιτίσει περίπου 71 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύτηκαν από δυνάμεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.
Μεταξύ των πυραύλων συμπεριλαμβάνονταν Tomahawks των ΗΠΑ και οι Storm Shadow.
Ενώ η Βασιλική Αεροπορία ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη Tornado, η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία έστειλε τα Mirage-2000 και Rafales.
Και τα τρία μαχητικά μπορούν να φέρουν πυραύλους Storm Shadow.

Οι Ουκρανοί βολιδοσκοπούν

Ο Storm Shadow είναι ικανός να πραγματοποιεί μυστικές πτήσεις σε χαμηλό ύψος, όπως αυτές κατά μήκος της άκρης ενός δάσους, με ταχύτητες έως και 800 χιλιόμετρα την ώρα.
«Νομίζω ότι οι πτήσεις όλων των ουκρανικών drones που κατάφεραν να φτάσουν στις περιοχές Kaluga και Ryazan, αυτές που καταρρίψαμε, είχαν στόχο να δοκιμάσουν τις διαδρομές. Εάν αυτός ο πύραυλος εκτοξευθεί κατά μήκος της ίδιας διαδρομής, η απειλή θα αυξηθεί σημαντικά», εξήγησε ο ειδικός, τονίζοντας ότι «τα πυραυλικά συστήματα δεν είναι παντοδύναμα και δεν μπορούν να ανιχνεύσουν δάση και γύρω περιοχές» ανέφερε ρώσος εμπειρογνώμονας.

Αν και το Storm Shadow έχει ένα χαμηλό παρατηρήσιμο σχήμα που του δίνει ένα χαρακτηριστικό stealth, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το δίκτυο ραντάρ αντιμετώπισης των stealth της Ρωσίας έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό ώστε να αποκαλύπτει τους πυραύλους Storm Shadow.
Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, Alexei Zhuravlev, σχολιάζοντας τη μεταφορά των βρετανικών πυραύλων Storm Shadow στην Ουκρανία, τόνισε η Ρωσία πρέπει να απωθήσει τα ουκρανικά στρατεύματα μακρά στην Ουκρανική ενδοχώρα όσο το βεληνεκές αυτών των πυραύλων.

Ο Zhuravlev τόνισε, «Όλες αυτές οι αναφορές για την προμήθεια ολοένα και περισσότερων νέων τύπων όπλων στην Ουκρανία, φυσικά, μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε τις τακτικές και τη στρατηγική μας.
Και αν το βεληνεκές του Βρετανικού Storm Shadow είναι πάνω από 500 χιλιόμετρα, τότε αποδεικνύεται ότι σε αυτή την απόσταση από τα σύνορά μας θα πρέπει να μετακινηθούν οι θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Ένα τέτοιο κράτος όπως η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου».

Η αξία κάθε πυραύλου Storm Shadow είναι πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια, γεγονός που δείχνει την αποφασιστικότητα της Δύσης να προμηθεύσει στην Ουκρανία ακόμη και τα πιο ακριβά και εξελιγμένα όπλα.
Σε μια άλλη αμφιλεγόμενη και μάλλον επικίνδυνη προειδοποίηση, το μέλος της Κριμαίας Mikhail Sheremet είπε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι εάν χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι κρουζ Storm Shadow που παραδίδονται από τη Βρετανία, μπορεί να εξαπολυθεί σημαντική επίθεση με πυραύλους στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.
Ο Sheremet ισχυρίζεται ότι για να σταματήσει η ροή των προμηθειών όπλων, η χρήση αυτών των πυραύλων από την Ουκρανία θα πρέπει η Ρωσία να χτυπήσει την Δυτική Ουκρανία.

Οι Vostok κατέστρεψαν Ουκρανούς και οπλικά συστήματα

Η ομάδα δυνάμεων Vostok κατέστρεψε μια κινητή ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) σε δύο φορτηγά στην κατεύθυνση Yuzhno-Donets, καθώς και μια ομάδα αναγνώρισης στην κατεύθυνση Zaporozhye.
«Οι δυνάμεις και τα μέσα αναγνώρισης στην περιοχή της Novomikhailovka αποκάλυψαν την προώθηση μιας εχθρικής κινητής ομάδας σε δύο φορτηγά, τα πληρώματα των αυτοκινούμενων πυροβόλων «Akatsiya» κατέστρεψαν και τα δύο φορτηγά.
Το βαρύ φλογοβόλο σύστημα TOS-1 κατέστρεψε Ουκρανικό οχυρό νότια της Prechistovka.
Τα πληρώματα των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Buk κατέρριψαν τρεις πυραύλους του συστήματος εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS.
Η Ρωσία αποδεκατίζει τους Ουκρανούς στρατιώτες…

Οι ρωσικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας πυραύλους και πυροβολικό, επιτέθηκαν σε μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικού προσωπικού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (AFU) στην περιοχή Orekhov στην περιοχή Zaporozhye.
«Αργά το απόγευμα στις 15 Μαίου, Ρώσοι στρατιώτες εξαπέλυσαν μια μαζική επίθεση με δύο πυραύλους και πυροβολικό σε μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Σε άλλο χτύπημα των Ρώσων στο Gulyai-Pole στην περιοχή Zaporozhye, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν αρκετές δεκάδες στρατιώτες.

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν Abrams στην Ουκρανία

Το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό θα ξεκινήσει την εκπαίδευση για τη λειτουργία και τη συντήρηση των αρμάτων μάχης Abrams τις επόμενες εβδομάδες, ανακοίνωσε ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι 31 εκπαιδευτικά άρματα μάχης Abrams-M1 παραδόθηκαν στη Γερμανία για να εκπαιδεύσουν πληρώματα ουκρανικών αρμάτων μάχης.
Αυτά τα πληρώματα αναμένεται να φτάσουν και να ξεκινήσουν την εκπαίδευση τις επόμενες εβδομάδες»

Luhansk_Battle_Map_Draft_May_152023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_May_152023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_May_152023.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης