Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία κατέρριψε βρετανικό πύραυλο Storm Shadow στην Ουκρανία - Τι λένε οι εμπειρογνώμονες

Η Ρωσία κατέρριψε βρετανικό πύραυλο Storm Shadow στην Ουκρανία -  Τι λένε οι εμπειρογνώμονες
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στη Ρωσία διαβεβαίωσαν ότι ο Storm Shadow δεν θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα για τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Για πρώτη φορά, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε στην καθημερινή του έκθεση ότι κατέρριψε ένα πύραυλο Storm Shadow που προμήθευσε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν κατά τη διάρκεια της ημέρας επτά πυραύλους αντιραντάρ HARM, έναν πύραυλο κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow και δέκα εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων HIMARS, υποστήριξε το RuMoD στην ανάρτησή του στο Telegram.
Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Ben Wallace, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow που είχε υποσχεθεί προηγουμένως στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός Rishi Sunak βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία.
Η απάντηση στην ανακοίνωση από Ρώσους αξιωματούχους και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες κυμαινόταν από μια οργισμένη διάψευση έως μια αυστηρή προειδοποίηση για "συνέπειες".
Ωστόσο, ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στη Ρωσία διαβεβαίωσαν ότι οι πύραυλοι Storm Shadow δεν θα αποτελέσουν μεγάλο πρόβλημα για τη Ρωσία, καθώς τα συστήματα αεράμυνας της χώρας έχουν ήδη αποδείξει ότι μπορούν να αναχαιτίσουν και να καταρρίψουν τον αγγλογαλλικό πύραυλο.
Για παράδειγμα, ο γνωστός Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και εκδότης του περιοδικού Arsenal Otechestva, Alexey Leonkov, δήλωσε ότι τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα έχουν αποδείξει στη Συρία την ικανότητά τους να καταρρίψουν τους πυραύλους Storm Shadow που στέλνει σήμερα το Λονδίνο στο Κίεβο.
Όπως έχει ήδη σημειώσει το EurAsian Times, ο πύραυλος Storm Shadow μπορεί να καταστρέψει αποθήκες, σκληρές υποδομές και άλλους κινούμενους ή σταθερούς στόχους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται κέντρα διοίκησης και ελέγχου, αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμοί παραγωγής ενέργειας. Το σύστημα πλοήγησης του πυραύλου συνδυάζει συστήματα αδρανειακής πλοήγησης, δορυφορικής πλοήγησης (GPS) και αναφοράς εδάφους.
Πριν τα εχθρικά συστήματα εντοπισμού πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) εντοπίσουν το αεροσκάφος εκτόξευσης, μπορεί να κάνει αναστροφή και να πετάξει μακριά.
Πλοηγείται ημιαυτόνομα στην περιοχή στόχου σε μια διαδρομή χαμηλής πτήσης χρησιμοποιώντας δορυφορικά συστήματα πλοήγησης και χαρτογράφηση του εδάφους.

buk.JPG

Το 2018, Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τα μέσα ενημέρωσης ότι είχαν αναχαιτίσει περίπου 71 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύτηκαν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.
Σε αυτές τις υποτιθέμενες πυραυλικές επιθέσεις περιλαμβάνονταν οι αμερικανικοί Tomahawks και οι βρετανο-γαλλικοί πύραυλοι Storm Shadow. Ενώ η Βασιλική Αεροπορία ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη Tornado, η Γαλλική Αεροπορία έστειλε τα Mirage-2000 και Rafales.
Και τα τρία μαχητικά μπορούν να φέρουν πυραύλους Storm Shadow.
Την ώρα αυτής της πυραυλικής επίθεσης, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (RuMoD) είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η Συρία ανέπτυξε ρωσικής κατασκευής πυραύλους εδάφους-αέρος, συμπεριλαμβανομένων των S-125, S-200, 2K12 Kub και Buk, για να αποκρούσει τις επιθέσεις.
Ο εμπειρογνώμονας τόνισε επίσης ότι ο πύραυλος ήταν ικανός για πτήσεις σε χαμηλό υψόμετρο, stealth, όπως αυτές κατά μήκος της άκρης ενός δάσους, με ταχύτητες έως και 800 χιλιόμετρα την ώρα.
"Νομίζω ότι οι πτήσεις όλων των ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κατάφεραν να φτάσουν στις περιοχές Kaluga και Ryazan, αυτές που καταρρίψαμε, αποσκοπούσαν στη δοκιμή των διαδρομών. Εάν αυτός ο πύραυλος εκτοξευθεί κατά μήκος της ίδιας διαδρομής, η απειλή θα αυξηθεί σημαντικά", εξήγησε ο εμπειρογνώμονας, τονίζοντας ότι "τα πυραυλικά συστήματα δεν είναι πανίσχυρα και δεν μπορούν να σαρώσουν τα δάση και τις γύρω περιοχές".
Αν και το Storm Shadow έχει χαμηλό παρατηρήσιμο σχήμα που του προσδίδει χαρακτηριστικά stealth, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το δίκτυο ραντάρ αντι-stealth της Ρωσίας έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και θα διευκολύνει την αναχαίτιση πολλών πυραύλων Storm Shadow.

Ρωσικό μαχητικό αναχαίτισε γαλλικό και γερμανικό αεροσκάφος

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι σήκωσε ένα μαχητικό αεροσκάφος για να εμποδίσει ένα γαλλικό και ένα γερμανικό αεροσκάφος περιπολίας να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, αφού εντοπίσθηκαν να πετούν προς την κατεύθυνση της Ρωσίας.
Η Ρωσία ανέφερε ότι τις πτήσεις πραγματοποιούσαν ένα γερμανικό αεροσκάφος περιπολίας τύπου P-3C και ένα γαλλικό τύπου Atlantic-2 του πολεμικού ναυτικού.
Το ρωσικό μαχητικό Su-27 αφού απογειώθηκε και το γερμανικό και γαλλικό αεροσκάφος απομακρύνθηκαν από τη Ρωσία, επέστρεψε στην αεροπορική του βάση, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα την ρωσική αναφορά για τις κινήσεις των αεροσκαφών.
Εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβεί άμεσα σε σχόλιο. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας ή το ΝΑΤΟ σε αίτημα να σχολιάσουν το περιστατικό.
«Οι δύο αεροπορικοί στόχοι εντοπίσθηκαν να προσεγγίζουν τα σύνορα της Ρωσίας» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωση του.
«Προκειμένου να εντοπισθούν οι στόχοι και να αποτραπεί η παραβίαση των συνόρων της Ρωσίας, εστάλη ένα μαχητικό Su-27 της πολεμικής αεροπορίας του Στόλου της Βαλτικής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης