Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμη εβδομάδα στις ΗΠΑ για να αποφευχθεί μία χαοτική χρεοκοπία - Ο ρόλος του Trump

Κρίσιμη εβδομάδα στις ΗΠΑ για να αποφευχθεί μία χαοτική χρεοκοπία - Ο ρόλος του Trump
Ο Biden δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι πιστεύει ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία
Σχετικά Άρθρα
Σε μια κρίσιμη εβδομάδα για τις συνομιλίες για το όριο του χρέους, εισέρχονται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να βρουν κοινό έδαφος για τα επίπεδα δαπανών και τους ενεργειακούς κανονισμούς, ώστε να αποτρέψουν μια καταστροφική χρεοκοπία.
Αν και οι δύο πλευρές δεν φάνηκαν να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, ο Λευκός Οίκος δεν απέκλεισε τα ετήσια ανώτατα όρια δαπανών που οι Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι πρέπει να συνοδεύουν οποιαδήποτε αύξηση του ορίου χρέους της χώρας ύψους 31,4 τρισ. δολ, σημειώνει το Reuters.
Οι Ρεπουμπλικανοί που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, από την πλευρά τους, δεν επιμένουν σε άλλους όρους που ο Λευκός Οίκος έχει θεωρήσει εκτός ορίων, όπως η κατάργηση των κινήτρων για την πράσινη ενέργεια στο νόμο του Biden για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022.
Οι δύο πλευρές θα μπορούσαν επίσης δυνητικά να βρουν κοινό έδαφος όσον αφορά τους ενεργειακούς κανονισμούς.
Ο Biden δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι πιστεύει ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία. "Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε", δήλωσε.
Τα στελέχη των δύο στρατοπέδων συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για συνομιλίες που οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου χαρακτήρισαν εποικοδομητικές.
Ο Biden πρόκειται να συναντηθεί με τους ηγέτες του Κογκρέσου την Τρίτη για προσωπικές συνομιλίες, μία ημέρα πριν αναχωρήσει για τη συνάντηση της Ομάδας των G7 στην Ιαπωνία.
Το ταξίδι αυτό θα αφήσει ελάχιστο χρόνο στις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεμείνουν από χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, κάτι που σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών θα μπορούσε να συμβεί ήδη από την 1η Ιουνίου.

Χάος στις αγορές σε ενδεχόμενο χρεοκοπίας - Ο ρόλος Trump

Μια πρώτη χρεοκοπία των ΗΠΑ θα βύθιζε τη χώρα σε ύφεση και θα προκαλούσε χάος στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, λένε οι οικονομολόγοι, και η αντιπαράθεση έχει αρχίσει να ανησυχεί τους επενδυτές και τους καταναλωτές.
Οι Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι υπάρχει άφθονος χρόνος.
"Το 90% της εργασίας σε αυτές τις συμφωνίες γίνεται πάντα τις τελευταίες δύο εβδομάδες ούτως ή άλλως. Και έτσι εξακολουθώ να βλέπω έναν δρόμο προς την επιτυχία", δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters ο εκπρόσωπος Dusty Johnson,, ο οποίος βοήθησε στη διαμόρφωση της πρότασης των Ρεπουμπλικάνων.
Ο Biden έχει επιμείνει ότι το Κογκρέσο πρέπει να αυξήσει τη δανειοληπτική ικανότητα της χώρας χωρίς όρους, αλλά ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι είναι επίσης πρόθυμος να συζητήσει θέματα προϋπολογισμού με τους Ρεπουμπλικάνους που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
"Η προσδοκία μας είναι ότι το Κογκρέσο θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, ακόμη και όταν συνεχίζουμε να έχουμε παράλληλες συζητήσεις για τον προϋπολογισμό", δήλωσε η Lael Brainard, επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, στο CBS την Κυριακή.
Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιμετωπίζουν πιέσεις από τον πρώην πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος δήλωσε ότι θα πρέπει να επιτρέψουν στη χώρα να χρεοκοπήσει, εκτός εάν ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους.
"Καλύτερα τώρα παρά αργότερα", έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισαν τον Απρίλιο νομοθεσία που συνδυάζει την αύξηση του ορίου του χρέους κατά 1,5 τρισ.  δολάρια με περικοπές δαπανών ύψους 4,8 τρισ. δολαρίων, οι οποίες επιτυγχάνονται σε μεγάλο βαθμό με την περικοπή των ετήσιων διακριτικών δαπανών κατά 8% το επόμενο έτος και την επιβολή ανώτατου ορίου στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης