Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξέπληξε η κερδοφορία των εισηγμένων σε ΗΠΑ και Ευρώπη - Goldman: Τα χειρότερα πέρασαν

Εξέπληξε η κερδοφορία των εισηγμένων σε ΗΠΑ και Ευρώπη - Goldman: Τα χειρότερα πέρασαν
Η Goldman Sachs - σε αντίθεση με τη Morgan Stanley - πιστεύει ότι τα χειρότερα από τον κύκλο αρνητικών αναθεωρήσεων των κερδών του 2023 είναι πλέον πίσω μας
Για ένα μεγάλο μέρος του 2023, μερικές από τις μεγαλύτερες "αρκούδες" της Wall Street στοιχημάτιζαν - αρκετά δυνατά σε ορισμένες περιπτώσεις - ότι η περίοδος κερδών του πρώτου τριμήνου θα ήταν τελικά το καρφί στο φέρετρο του ράλι της bear market.
Ωστόσο, με τις προσδοκίες συναίνεσης να πέφτουν για τα κέρδη, οι τελικές ανακοινώσεις ήταν καλύτερες του αναμενομένου.
Και, ως αποτέλεσμα, η περίοδος των κερδών των αμερικανικών του πρώτου τριμήνου αποδείχθηκε πολύ καλύτερη από ό,τι φοβούνταν οι αναλυτές.
Με το 90% των εταιρειών του S&P να ανακοινώνουν αποτελέσματα:
- Τα κέρδη του S&P 500 υποχώρησαν κατά 3% σε ετήσια βάση, ισχυρότερα από τις εκτιμήσεις συναίνεσης που έκαναν λόγο για μείωση κατά 7% στην αρχή της περιόδου.
Στην Ευρώπη, τα κέρδη αυξήθηκαν στην πραγματικότητα κατά 3% σε ετήσια βάση, γεγονός που αποτελεί θετικό παράγοντα έκπληξης έναντι των εκτιμήσεων της IBES.

- Σε κλαδικό επίπεδο, τα αποτελέσματα ήταν μικτά.
Στις ΗΠΑ, η Ενέργεια, οι Βιομηχανικές Επιχειρήσεις και οι Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας καταγράφουν διψήφια αύξηση των κερδών ανά μετοχή, ενώ 7 από τους υπόλοιπους κλάδους είναι σταθεροί ή μειωμένοι σε ετήσια βάση.
Τα κέρδη ανά μετοχή των χρηματοοικονομικών αυξήθηκαν κατά +5% σε ετήσια βάση.
Στην Ευρώπη, οι κλάδοι Discretionary, Staples, Financials και Tech έχουν καλύτερη πορεία, ενώ οι κλάδοι Energy, Materials και Communication Services σημειώνουν διψήφια πτώση.

Παρήλθαν τα χειρότερα;

Η Goldman Sachs - σε αντίθεση με τη Morgan Stanley - πιστεύει ότι τα χειρότερα από τον κύκλο αρνητικών αναθεωρήσεων των κερδών του 2023 είναι πλέον πίσω μας.
Για την ακρίβεια, "το σκηνικό των κερδών παρουσιάζει πράσινα σημάδια βελτίωσης.
Εξαιρουμένης της Ενέργειας, η ετήσια/ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή του S&P 500 βελτιώθηκε διαδοχικά από -6% το 4ο τρίμηνο του 2022 σε -5% το 1ο τρίμηνο του 2023".
Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4% τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, πάνω από τις προσδοκίες για αύξηση 3% και 1% αντίστοιχα.
Το ποσοστό των εταιρειών που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις αυξήθηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Τα καθαρά περιθώρια κέρδους συρρικνώθηκαν κατά 99 μονάδες βάσης, το 3ο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης του περιθωρίου κέρδους σε ετήσια βάση, αλλά λιγότερο από τις 146 μονάδες βάσης που αναμενόταν.
Τα περιθώρια κέρδους σε κάθε τομέα σημείωσαν έκπληξη προς τα πάνω, με αιχμή του δόρατος τα υλικά και την Info Tech.
Παρόλα αυτά, αν υπήρχε ένα επαναλαμβανόμενο θέμα σε όλη την περίοδο των κερδών είναι αυτό.

Όπως σημειώνει η JPM, τα περιθώρια κέρδους παρουσιάζουν αυξανόμενα σημάδια ανατροπής, με την αύξηση των κερδών ανά μετοχή μείον την αύξηση των πωλήσεων του 1ου τριμήνου να είναι η πιο αδύναμη εδώ και καιρό.

Η συνολική έκπληξη του S&P 500 για το EPS της τάξης του 5% ήταν σύμφωνη με την ιστορική μέση τιμή, αφού ήταν κάτω του μέσου όρου για το μεγαλύτερο μέρος του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης