Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτες καταγγελίες κατά JP Morgan - Κλείνει λογαριασμούς λόγω πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων

Απίστευτες καταγγελίες κατά JP Morgan - Κλείνει λογαριασμούς λόγω πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων
Δεν κλείνουμε λογαριασμούς λόγω θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων, απάντησε η JP Morgan
Ρεπουμπλικάνοι γενικοί εισαγγελείς από 19 πολιτείες έχουν κατηγορήσει την JPMorgan Chase για κλείσιμο λογαριασμών και διακρίσεις σε βάρος πελατών λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.
Σε επιστολή που απέστειλαν στον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan, Jamie Dimon, και την οποία έχει στην κατοχή της η Wall Street Journal, οι Ρεπουμπλικάνοι που εκπροσωπούν 19 πολιτείες δήλωσαν ότι η τράπεζα ακύρωσε τους τρεχούμενους λογαριασμούς μεγάλων οργανώσεων και έκανε ερωτήσεις διαλογής με επίκεντρο τη θρησκεία και την πολιτική πριν τους αποκαταστήσει.
Οι γενικοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι η JPMorgan "έκλεισε αιφνιδιαστικά" τον λογαριασμό της Εθνικής Επιτροπής για τη Θρησκευτική Ελευθερία (NCRF), μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, προτού παραδοθεί η επιστολή που την ενημέρωνε για την απόφαση.
Η καταγγελία ανέφερε ότι ένας υπάλληλος της τράπεζας είπε τελικά στην ομάδα ότι η JPMorgan θα αποκαθιστούσε τον λογαριασμό της NCRF εάν παρέδιδε έναν κατάλογο των δωρητών της, έναν κατάλογο των πολιτικών υποψηφίων που σκόπευε να υποστηρίξει και λεπτομέρειες των κριτηρίων που χρησιμοποιούσε για να καθορίσει την υποστήριξη και τις εγκρίσεις της.

Οι καταγγελίες

"Η θρασύτατη προσπάθεια της τράπεζας να εξαρτήσει κρίσιμες υπηρεσίες από την προϋπόθεση ότι ένας πελάτης θα περάσει κάποιο αδιευκρίνιστο θρησκευτικό ή πολιτικό τεστ έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές κατά των διακρίσεων της Chase.
Ακόμα χειρότερα, αντιτίθεται στις βασικές αμερικανικές αξίες της δικαιοσύνης και της ισότητας", ανέφεραν οι υπογράφοντες την επιστολή.
Την επιστολή υπέγραψαν ο Daniel Cameron από το Κεντάκι και ο Steve Marshall από την Αλαμπάμα, ενώ τη συνυπέγραψαν οι ομόλογοι τους σε Πολιτείες όπως η Φλόριντα, η Τζόρτζια και το Τέξας.
Τον Μάρτιο, ταμίες από 14 ρεπουμπλικανικές πολιτείες έγραψαν επίσης στον Dimon με παρόμοιες αξιώσεις, ανέφερε η εφημερίδα The Journal.
Η JPMorgan κατηγορήθηκε επίσης ότι απέρριψε πρόταση να συμμετάσχει σε έρευνα για τον επιχειρηματικό δείκτη Viewpoint Diversity Score, ο οποίος μετρούσε τον σεβασμό μιας εταιρείας για την "ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων ως τυπικό μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας", σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.
Η JPMorgan έλαβε βαθμολογία 15% για τον δείκτη το 2022.

Η απάντηση της JP Morgan

Περαιτέρω, η επιστολή ισχυρίζεται ότι η JPMorgan ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αγνοήσει πρόταση της τράπεζας να γνωστοποιήσει την πολιτική της για το κλείσιμο λογαριασμών.
Ένας εκπρόσωπος της JPMorgan δήλωσε στην εφημερίδα The Journal: "Ποτέ δεν έχουμε και δεν θα αποχωρήσουμε από μια πελατειακή σχέση λόγω της πολιτικής ή θρησκευτικής τους τοποθέτησης".
Εκπρόσωπος της JPMorgan δήλωσε: "Η JPMorgan δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες.
"Δεν κλείνουμε λογαριασμούς λόγω θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων και δεν το κάναμε σε αυτές τις περιπτώσεις".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης