Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντική εξέλιξη - Απορρίπτει η Αίγυπτος αίτημα των ΗΠΑ να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη

Σημαντική εξέλιξη - Απορρίπτει η Αίγυπτος αίτημα των ΗΠΑ να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη
Η πληροφορία προκύπτει από ρεπορτάζ της Wall Street Journal
Σχετικά Άρθρα
Ισχυρές πιέσεις ασκούν οι ΗΠΑ προς την Αίγυπτο προκειμένου να κλείσει τον εναέριο χώρο της σε όλες τις ρωσικές στρατιωτικές πτήσεις, αλλά εκείνη αρνείται, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, μόλις δύο εβδομάδες μετά τις διαρροές του Πενταγώνου που ανέφεραν ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να προμηθεύσει τη Μόσχα με ρουκέτες.
«Η Αίγυπτος αγνόησε τα αιτήματα των ΗΠΑ να κλείσει τον εναέριο χώρο της στις ρωσικές στρατιωτικές πτήσεις, δήλωσαν Αμερικανοί και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, δοκιμάζοντας τα όρια των δυνατοτήτων των ΗΠΑ να σταματήσει τον εφοδιασμό του ρωσικού στρατού με πολεμοφόδια πριν από την αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση», ανέφερε συγκεκριμένα η Wall Street Journal.
«Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία έπεισαν ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών την Τουρκία, την Ιορδανία και το Ιράκ, να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους σε ορισμένα τουλάχιστον ρωσικά στρατιωτικά αεροπλάνα πέρυσι μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αναγκάζοντας τα ρωσικά αεροσκάφη να πετούν 2.000 επιπλέον μίλια και έως και πέντε ώρες παραπάνω για να φτάσουν στις στρατηγικές τους βάσεις στην Συρία», συνεχίζει το ρεπορτάζ.
Η ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να είναι ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο για να μεταφέρει όπλα από τις αποθήκες όπλων της στη Μέση Ανατολή - για παράδειγμα από τη Συρία όπου από το 2015 είχε σημαντική στρατιωτική παρουσία κι αποθέματα, ιδίως κατά μήκος της ακτής, κοντά στα μέτωπα της Ουκρανίας.
Τα αρχεία πτήσεων, συνεχίζει το ρεπορτάζ της WSJ, έδειξαν ότι έγιναν  τουλάχιστον επτά τέτοιες στρατιωτικές πτήσεις από τη Συρία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας.
Η Αίγυπτος κατά τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε η δεύτερη μετά το Ισραήλ χώρα αποδέκτης της μεγαλύτερης αμερικανικής εξωτερικής βοήθειας, ύψους περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Για παράδειγμα, ένα ενημερωτικό δελτίο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «από το 1978, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στην Αίγυπτο πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια».
Τα τελευταία χρόνια όμως το Κογκρέσο κάνει κινήσεις για να περιορίσει τη βοήθεια προς την Αίγυπτο με το σκεπτικό ότι δεν ευθυγραμμίζεται επαρκώς με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.
Τον περασμένο μήνα η Washington Post, επικαλούμενη ένα από τα έγγραφα που φέρεται να διέρρευσαν από το Πεντάγωνο, έγραψε ότι ο Αιγυπτιος πρόεδρος Sisi έδωσε πρόσφατα εντολή για την παραγωγή έως και 40.000 πυραύλων που θα σταλούν κρυφά στη Ρωσία.
Το άκρως απόρρητο έγγραφο, με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου 2023, περιελάμβανε μια περίληψη των συνομιλιών μεταξύ του Αιγύπτιου προέδρου Abdel Fattah El-Sisi και των ανώτερων στρατιωτικών του αξιωματούχων.
«Στο έγγραφο, ο Sisi δίνει εντολή στους αξιωματούχους να κρατήσουν μυστική την παραγωγή και την αποστολή των πυραύλων για να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση», έγραψε η Washington Post. Η ίδια παραγγελια φαίνεται να περιλαμβάνει επίσης βλήματα πυροβολικού και πυρίτιδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης