Διεθνή

Αποκάλυψη βόμβα: Η Ουκρανία ενισχύθηκε με 200 πυραύλους Storm Shadow και πρόκειται να λάβει άλλους 400

Αποκάλυψη βόμβα: Η Ουκρανία ενισχύθηκε με 200 πυραύλους Storm Shadow και πρόκειται να λάβει άλλους 400
Ουκρανικές πηγές υποστηρίζουν, πως οι Βρετανοί  τους ενίσχυσαν με 200 τέτοιους πυραύλους - Το κόστος ενός και μόνο Storm Shadow υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια λίρες
Σχετικά Άρθρα
Ανεξέλεγκτες καταστάσεις πυροδοτεί η εγκληματική πρακτική της Δύσης να ενισχύει την Ουκρανία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς και ενώ η αντίδραση της Ρωσίας αναμένεται να κλιμακωθεί περαιτέρω πέραν των 114 πληγμάτων, που διέλυσαν θέσεις και εξοπλισμό του καθεστώτος του Κιέβου.
Η Ουκρανία έλαβε 200 πυραύλους cruise Storm Shadow από το Ηνωμένο Βασίλειο και πρόκειται να λάβει άλλους 400 στο εγγύς μέλλον, ανέφεραν ουκρανικές ειδησεογραφικές πηγές στις 14 Μαΐου 2023.
O Storm Shadow είναι ένας αγγλο-γαλλικός πύραυλος cruise μεγάλου βεληνεκούς, που αναπτύχθηκε από το 1994 από τη Matra και τη British Aerospace και τώρα κατασκευάζεται από την MBDA.
Ο πύραυλος διαθέτει συστήματα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια GPS και αντιστοίχισης προφίλ εδάφους.
 Επίσης ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με σύστημα υπέρυθρης απεικόνισης.
Η μέγιστη εμβέλεια του Storm Shadow είναι 560 χιλιόμετρα.
Ωστόσο, πιστεύεται ότι η Ουκρανία έλαβε την υποβαθμισμένη έκδοση εξαγωγής με αυτονομία 250 χιλιομέτρων.

Εικασίες οι αριθμοί;


Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ουκρανίας δεν έχουν επιβεβαιώσει τους αριθμούς που αναφέρουν οι ουκρανικές ειδησεογραφικές πηγές, οι οποίοι μπορεί να μην είναι παρά εικασίες.
Οι αριθμοί είναι εξαιρετικά υψηλοί λαμβάνοντας υπόψη την εκτίμηση των αποθεμάτων πυραύλων του ίδιου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η εφημερίδα Independent το 1996 υπολόγισε ότι η παραγγελία της Βασιλικής Αεροπορίας ήταν μεταξύ 700 και 1.000 πυραύλων.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία φέρεται να έχει ενσωματώσει τον Storm Shadow στα μαχητικά Su-24 της Σοβιετικής εποχής, τα οποία έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν τον πύραυλο cruise βάρους 1.300 κιλών.

Θα ήταν μία δαπανηρή αποστολή για τους Βρετανούς

Εξάλλου πρέπει να σημειωθεί ότι με τιμή 2 εκατομμύρια λίρες ανά έναν Storm Shadow, η παράδοση 600 πυραύλων στην Ουκρανία θα κόστιζε στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και 1,2 δισεκατομμύρια.
Η πρώτη αναφερόμενη χρήση του Storm Shadow από το Κίεβο ήταν στις 12 Μαΐου, όταν δύο πύραυλοι έπληξαν εργοστάσια στην πόλη Lugansk, υπενθυμίζει ο ιστότοπος South Front.
Την επόμενη κιόλας μέρα, 13 Μαΐου, τουλάχιστον ένας Storm Shadow έπληξε το παλιό κτίριο της ακαδημίας εσωτερικών υποθέσεων στην πόλη, σηματοδοτώντας τη δεύτερη επίθεση με τον πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.

Στα χαρτιά η ουκρανική δέσμευση

Ανακοινώνοντας την παράδοση του Storm Shadow στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 11 Μαΐου, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Ben Wallace είπε ότι οι πύραυλοι «θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στο έδαφος της Ουκρανίας».
Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN την ίδια μέρα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε διαβεβαιώσεις από το Κίεβο πως αυτοί οι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν μόνο εντός ουκρανικού κυρίαρχου εδάφους και όχι εντός της Ρωσίας.

Οι Ρώσοι έχουν πολλές επιλογές για τους Storm Shadow

Η Ρωσία κατέστησε σαφές πως ο στρατός της θα παράσχει «επαρκή απάντηση» για την παράδοση των πυραύλων, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Σε μια προφανή απάντηση στις πυραυλικές επιθέσεις στην πόλη Lugansk ο ρωσικός στρατός διέλυσε δύο μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών των δυνάμεων του Κιέβου κοντά στις πόλεις Khmelnitsky και Ternopil στη δυτική Ουκρανία με πυραύλους cruise και drones kamikaze στις 12 και 13 Μαΐου.
Η Ρωσία έχει πολλές επιλογές για να εξουδετερώσει την απειλή που θέτει o Storm Shadow, από την ανάπτυξη πρόσθετων συστημάτων αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας, όπως οι S-400, στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, έως την καταστροφή των υπολοίπων μαχητικών βομβαρδιστικών Su-24 της Ουκρανίας και των νεοπαραδοθέντων πυραύλων στο έδαφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης