Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ «χοντραίνουν» το παιχνίδι εξοπλισμών στον Ειρηνικό: Εγκαθιστούν προηγμένη ασπίδα αεράμυνας απέναντι από την Κίνα

Οι ΗΠΑ «χοντραίνουν» το παιχνίδι εξοπλισμών στον Ειρηνικό: Εγκαθιστούν προηγμένη ασπίδα αεράμυνας απέναντι από την Κίνα
Αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας είπε στο Κογκρέσο ότι το Πεντάγωνο ενεργεί βάσει σχεδίων για την κατασκευή ενός πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας στη νήσο Γκουάμ
«Χοντραίνουν» την παρτίδα των εξοπλισμών οι ΗΠΑ, καθώς το Πεντάγωνο επεκτείνει τις αντιαεροπορικές άμυνες με την εγκατάσταση στο Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, εξελιγμένων συστημάτων, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις απειλές της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, όπως αποκαλύπτει το Libertarian Institute.
Αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας είπε στο Κογκρέσο ότι το Πεντάγωνο ενεργεί βάσει σχεδίων για την κατασκευή ενός πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας στο Γκουάμ, όπου η Ουάσιγκτον διατηρεί πολλές στρατιωτικές βάσεις.
Η Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας (MDA) ζητά 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να ξεκινήσει την εγκατάσταση νέων ραντάρ και αναχαιτιστών στο νησί το επόμενο έτος.
Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πυραυλικής Άμυνας Αντιστράτηγος Jon Hill ανέφερε επίσης πως το Πεντάγωνο διεξάγει και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε πολλές τοποθεσίες όπου ελπίζει να αναπτύξει νέα συστήματα.
Οι τοπικοί αξιωματούχοι στο Γκουάμ έχουν πλέον λιγότερο από 30 ημέρες για να εξετάσουν τις αναφορές και να απαντήσουν.
Ο Hill τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να υπερασπιστούν όλα τα εδάφη τους σαν να ήταν η αμερικανική πατρίδα, συμπεριλαμβανομένου του Γκουάμ, προσθέτοντας ότι το Πεντάγωνο θα εγκαταστήσει μια «αμυντική ικανότητα 360 μοιρών» στο νησί για να το ασφαλίσει έναντι «ταυτόχρονης επίθεσης από cruise, λοιπούς βαλλιστικούς πυραυλικούς ελιγμούς και υπερηχητικές επιθέσεις πυραύλων.

Η Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας σχεδιάζει να αναπτύξει αναχαιτιστές AEGIS, SM-3, SM-6 και THAAD σε διάφορα σημεία στο Γκουάμ.

Το Πεντάγωνο είχε αναθέσει προηγουμένως στη Lockheed Martin συμβόλαιο 527 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη ενός αναβαθμισμένου συστήματος AEGIS για το νησί, ενώ το MDA ελπίζει να λάβει άλλα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να δαπανήσει για την αεράμυνα του Γκουάμ κατά το οικονομικό έτος 2024.
Το Υπουργείο Άμυνας εργάζεται επιπλέον για νέα συστήματα ραντάρ που θα αναπτυχθούν στο Γκουάμ.
«Είμαστε στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του ραντάρ Homeland Defense Radar-Guam (τώρα ορίζεται ως ραντάρ AN/TPY-6) και του συστήματος Aegis Guam για να παρέχουμε επίμονες διακρίσεις μεσαίας διαδρομής μεγάλης εμβέλειας, παρακολούθηση ακριβείας, εμπλοκές πυραύλων και αξιολόγηση χτυπήματος για να προστατεύσει το Γκουάμ», είπε ο Hill στη γραπτή του κατάθεση.
3_100.JPG
Ο αντιναύαρχος είπε στο πάνελ της Γερουσίας ότι τα συστήματα ήταν απαραίτητα για την αντιμετώπιση υποτιθέμενων απειλών από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.
Η κυβέρνηση Joe Biden έχει υιοθετήσει συγκρουσιακές πολιτικές έναντι του Πεκίνου και της Πιονγκγιάνγκ, εκδίδοντας μια σταθερή ροή απειλών και τελεσιγράφων προς τις δύο χώρες.
Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα λένε ότι η συσσώρευση του αμερικανικού στρατού στην περιοχή οδηγεί σε μεγάλη έξαρση των εντάσεων, επικαλούμενη μια καταιγίδα ασκήσεων με πραγματικά πυρά και άλλες επιχειρήσεις στην Ασία-Ειρηνικό τα τελευταία χρόνια.
Το σύστημα AEGIS ειδικότερα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον κύκλο της κλιμάκωσης, καθώς μπορεί να μετατραπεί σε επιθετικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που φέρουν πυρηνικές κεφαλές, εκτός από αμυντικούς αναχαιτιστές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης