Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 17 ημέρες που χωρίζουν τις ΗΠΑ από τη χρεοκοπία – Αγώνας δρόμου Biden για την αποφυγή χρεοκοπίας

Οι 17 ημέρες που χωρίζουν τις ΗΠΑ από τη χρεοκοπία – Αγώνας δρόμου Biden για την αποφυγή χρεοκοπίας
Aνώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden και συνεργάτες του Ρεπουμπλικανό προέδρου της Βουλής Kevin McCarthy βρίσκονται σε πυρετώδεις συζητήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαΐου 2023
Σχετικά Άρθρα
Σημαντικό αδιέξοδο καταγράφεται για μια πιθανή συμφωνία στο Κογκρέσο όσον αφορά το όριο χρέους των ΗΠΑ μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών καθώς εντείνουν τις διαβουλεύσεις σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια άνευ προηγουμένου χρεοκοπία, με τον χρόνο που απομένει να είναι μόλις 17 ημέρες.
Συμφώνα με πληροφορίες τα θέματα στο τραπέζι των συνομιλιών είχαν περιοριστεί, καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden και οι συνεργάτες του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής Kevin McCarthy βρίσκονται σε πυρετώδεις συζητήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαΐου 2023.

Περιορισμός των δημοσίων δαπανών

Στο επίκεντρο οποιασδήποτε συμφωνίας θα ήταν ο περιορισμός των δημόσιων δαπανών.
Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν βαθιές περικοπές σε πολλά κυβερνητικά προγράμματα σε διάστημα 10 ετών, ενώ ο Λευκός Οίκος θέλει να δει πιο μετριοπαθείς περιορισμούς για δύο χρόνια, συμφώνα με πληροφορίες του Bloomberg και των FT.
«Υπάρχει πραγματική συζήτηση για κάποιες αλλαγές που όλοι θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε», δήλωσε ο πρόεδρος Joe Biden.
«Δεν είμαστε ακόμα εκεί».
Eπισήμανε στους δημοσιογράφους: «Θα μάθουμε περισσότερα τις επόμενες δύο ημέρες».

Τα δύο σημεία συμφωνίας

Ο Biden έχει σηματοδοτήσει ότι είναι ανοιχτός στην περικοπή των κονδυλίων κοινωνική αρωγής για τον Covid σε οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό των διαφορών μεταξύ των πλευρών.
Ένα άλλο στοιχείο μιας πιθανής συμφωνίας είναι η νομοθεσία για την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης για μεγάλα επενδυτικά έργα.
Αυτή η νομοθεσία υποστηρίχθηκε από τον γερουσιαστή της Δυτικής Βιρτζίνια, Joe Manchin, έναν κεντρώο Δημοκρατικό, και υποστηρίζεται από τον Λευκό Οίκο αλλά και από τους Ρεπουμπλικάνους.
Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τις εκκλήσεις των Ρεπουμπλικανών για κατάργηση των πιστώσεων φόρου για «πράσινη» ενέργεια που αποτελούσαν μέρος του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού και τις προτάσεις να καταργηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους των φοιτητών.
Οι Δημοκρατικοί είναι επίσης αντίθετοι με το αίτημα των Ρεπουμπλικάνων να εφαρμόζονται προϋποθέσεις προϋπηρεσίας σε προγράμματα κατά της φτώχειας και κοινωνικής ασφάλειας σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι υπηρεσίες για τη διατροφική ασφάλεια,

Τοξικό πολιτικό κλίμα

Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών λαμβάνουν χώρα σε ένα τοξικό πολιτικό κλίμα που απεχθάνεται τον συμβιβασμό και σε σύντομη προθεσμία: οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αθετήσουν το χρέος τους ήδη από τον επόμενο μήνα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους την Παρασκευή (12/5), η Karine Jean-Pierre, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, εξέφρασε κάποια αισιοδοξία. «Ήταν παραγωγικό.
Συνεχίζεται», είπε, είμαστε στη σωστη κατεύθυνση
Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν πιο απογοητευμένοι και δύσπιστοι.
«Οι Ρεπουμπλικάνοι επικεντρώνονται στη απαίτηση για εναιαίο νομοσχεδίου προς την ψήφιση στο Κογκρέσο που αυξάνει το όριο χρέους, αντμετωπίζει τη χρεοκοπία και θεσπίζει μεταρρυθμίσεις στις δημόσιες δαπάνες», είπε ένας Ρεπουμπλικανός,
Ο McCarthy επέπληξε την κυβέρνηση Biden επειδή κινήθηκε πολύ αργά, υποστηρίζοντας ότι ο Λευκός Οίκος δεν είχε «κανένα σχέδιο, καμία προτεινόμενη εξοικονόμηση πόρων και καμία κατεύθυνση».
«Προφανώς, υπάρχει πολύ επείγουσα ανάγκη», είπε.
«Μιλάμε για δυνητικά εκατομμύρια θέσεις εργασίας που απειλούνται εξαιτίας αυτού που κάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι».
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες καθώς ανησυχούν όλο και περισσότερο για την προοπτική χρεοκοπίας και πιέζουν για μια συμφωνία.
Ορισμένοι επιχειρηματικοί ηγέτες επιμένουν ότι παραμένει εφικτό.

Η corporate America

«Δεν αισθάνεσαι ότι κανένα από τα [τα ζητήματα] είναι αδύνατο να επιλυθεί και αυτό σε βάζει πραγματικά σε έναν δρόμο για να πετύχεις μια συμφωνία», δήλωσε ο Neil Bradley, επικεφαλής πολιτικής στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο όμιλο επιχειρηματικών λόμπι. .
Ο Bradley έστειλε ένα σημείωμα στις εταιρείες-μέλη την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, στο οποίο εξηγούσε πώς μπορεί να μοιάζει ένας συμβιβασμός.
«Νομίζω ότι υπάρχει επιθυμία και από τις δύο πλευρές να επιτευχθεί η άρση του ορίου του χρέους και με μία επιτυχή συμφωνία.
Συνεχίζω να πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι απλώς ένας λάθος υπολογισμός», είπαν στους Financial Times.
Για τους Δημοκρατικούς, η προτεραιότητα είναι να βεβαιωθούν ότι δεν θα θυσιάσουν κανένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της πολιτικής τους τα τελευταία δύο χρόνια ή θα αναγκαστούν να αποδεχθούν ένα επίπεδο λιτότητας το οποίο θα περιόριζε την την οικονομική ανάπτυξη.
Θέλουν επίσης να διατηρήσουν την αρχή ότι οι διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους θα πρέπει να γίνονται χωριστά από τις συνομιλίες για τις δαπάνες, ακόμη και αν γίνονται σε δύο παράλληλες διαδικασίες.
Ο McCarthy θα πρέπει να αποσπάσει σημαντικές παραχωρήσεις από τον Λευκό Οίκο για να κερδίσει αρκετή υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η προεδρία του.
Αυτό το έργο έγινε πιο δύσκολο αυτή την εβδομάδα μετά την παρότρυνση από τον πρώην πρόεδρο Donald Trump να κρατήσει σκληρή γραμμή

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης