Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρώσος Αξιωματούχος: Ξεχάστε τη δεκαετία του 1990, θα εθνικοποιήσουμε βασικούς τομείς της οικονομίας για τη νίκη στην Ουκρανία

Ρώσος Αξιωματούχος: Ξεχάστε τη δεκαετία του 1990, θα εθνικοποιήσουμε βασικούς τομείς της οικονομίας για τη νίκη στην Ουκρανία
Τι δήλωσε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας κατά του εγκλήματος Alexander Bastrykin - Η Ρωσία πραγματοποίησε εκτεταμένες και συχνά χαοτικές ιδιωτικοποιήσεις τη δεκαετία του 1990, μετά την κατάρρευση της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης
Σχετικά Άρθρα
Το οικονομικό μοντέλο της Ρωσίας αλλάζει: η διεθνοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο ενώσεων τύπου BRICS θα συνδυαστεί με την επιστροφή σε μια μορφή κεντρικού ελέγχου της οικονομίας με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματική οι κυρώσεις καθώς και οι ανάγκες της πολεμικής συγρουσης στην Ουκρανία.
Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας κατά του εγκλήματος της Ρωσίας το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 πρότεινε βασικοί τομείς της οικονομίας να επιστραφούν στην ιδιοκτησία του κράτους προκειμενου να στηρίξουν τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία,.
Η Μόσχα έχει ήδη κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία ή τα έχει αγοράσει με μεγάλη έκπτωση από ορισμένες δυτικές εταιρείες που έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία ή έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές τους μετά την εισβολή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
«Ουσιαστικά μιλάμε για την οικονομική ασφάλεια σε έναν πόλεμο», είπε ο Alexander Bastrykin, επικεφαλής της Επιτροπής Ερευνών, σε μια ομιλία που μεταδόθηκε διαδικτυακά.
«Ας ακολουθήσουμε τον δρόμο της εθνικοποίησης των κύριων τομέων της οικονομίας μας».
Ήταν μια ασυνήθιστη αναφορά στην οικονομική πολιτική για τον Bastrykin, ο οποίος αναφέρεται απευθείας στον Πρόεδρο Vladimir Putin.
Η Ρωσία πραγματοποίησε εκτεταμένες και συχνά χαοτικές ιδιωτικοποιήσεις τη δεκαετία του 1990, μετά την κατάρρευση της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης.
Alexander Bastrykin | Russian Asset Tracker | OCCRP
Από τους ολιγάρχες στο κράτος

Μερικά από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του κράτους κατέληξαν στα χέρια των λεγόμενων ολιγαρχών, πολλοί από τους οποίους στη συνέχεια πούλησαν τις επιχειρήσεις τους ή αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν τον έλεγχο πίσω στο κράτος.
Η οικονομία και τα κρατικά ταμεία της Ρωσίας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλων.
Η Gazprom, ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου της Ρωσίας, ελέγχεται ήδη από το κράτος.
Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της, η Rosneft, δεν βρίσκεται επίσημα υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, αλλά διευθύνεται από τον Igor Sechin,, έναν μακροχρόνιο σύμμαχο του Πούτιν.
Η Μόσχα αποκαλεί την παρέμβασή της στην Ουκρανία Ειδική στρατιωτική Επιχείρηση και υποστηρίζει ότι έπρεπε να δράσει για να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας και να αποτρέψει μια απειλή από το ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης