Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματική κινητικότητα: Αναμένεται νέα παρέμβαση της Κίνας για το Ουκρανικό - Δίαυλος διαλόγου μεταξύ Ρωσίας - Ευρώπης

Διπλωματική κινητικότητα: Αναμένεται νέα παρέμβαση της Κίνας για το Ουκρανικό - Δίαυλος διαλόγου μεταξύ Ρωσίας  -  Ευρώπης
Επισκέψεις του ειδικού απεσταλμένου της Κίνας σε Ουκρανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία
Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τις ευρασιατικές υποθέσεις, Li Hui,, θα επισκεφθεί την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία σε μια περιοδεία που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 15 Μάιου 2023 προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με μια πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Global Times το Σάββατο 12 Μαΐου 2023.
Σύμφωνα με αναλυτές η κίνηση αυτή αποτελεί το προανάκρουσμα μιας νέας πρωτοβουλίας της Κίνας για την εκκίνηση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Li, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής της Κίνας στη Ρωσία από το 2009 έως το 2019, θα είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Κινέζος διπλωμάτης που θα ταξιδέψει στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου τον Φεβρουάριο του 2022, γεγονός που υπογραμμίζει την προσπάθεια της Κίνας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
«Αυτή η επικείμενη επίσκεψη του κινέζου εκπροσώπου αντικατοπτρίζει και πάλι τη δέσμευση της Κίνας να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να παραμείνει στο πλευρό της ειρήνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin στην καθημερινή ενημέρωση του Τύπου την Παρασκευή .
Από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία, η Κίνα υποστηρίζει μια αντικειμενική και δίκαιη θέση και ασκεί πιέσεις ενεργά για ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε ο εκπρόσωπος.
Η τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία παρατείνεται και κλιμακώνεται και εμφανίζονται δευτερογενείς επιπτώσεις, είπε ο Wang, προσθέτοντας ότι οι φωνές για κατάπαυση του πυρός αυξάνονται στη διεθνή κοινότητα.
Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο και να οικοδομεί περισσότερη διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών και την αποτροπή της κλιμάκωσης της κατάστασης και θα βοηθήσει στη διευκόλυνση της πολιτικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης, είπε.
Η επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο Xi Jinping κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky τον περασμένο μήνα, την πρώτη επαφή μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών από το ξέσπασμα της κρίσης.
Από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία, η Κίνα καταβάλλει μια σειρά διπλωματικών προσπαθειών για να αναζητήσει μια πολιτική λύση.
Τον Φεβρουάριο, η Κίνα εξέδωσε ένα κείμενο 12 σημείων σχετικά με την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, το οποίο περιλάμβανε εκκλήσεις για σεβασμό της κυριαρχίας όλων των κρατών, επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης, διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών και παύση μονομερών κυρώσεων.
Photo: VCG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης