Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή της UBS: Η Credit Suisse αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη από το 2015

Παραδοχή της UBS: Η Credit Suisse αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη από το 2015
Τι δήλωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της UBS, Sergio Ermotti σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Schweiz am Wochenende
Σχετικά Άρθρα
Στην παραδοχή πως η Credit Suisse αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη από το 2015 προχώρησε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της UBS, Sergio Ermotti σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Schweiz am Wochenende ο Σάββατο 13 Μαϊου 2023.
«Η UBS ήταν καλά τοποθετημένη το 2015, μετά την οικονομική κρίση. Πάντα κοιτάζαμε ευκαιρίες εξαγορών για να αναπτυχθούμε. Ήταν ξεκάθαρο για μένα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο CS», υπογράμμισε ο Ermotti που επιβλέπει τη διαδικασία διάσωσης του άλλοτε κραταιού ελβετικού τραπεζικού κολοσσού.
Ερωτηθείς αν είχε ήδη στο μυαλό του ένα σχέδιο εξαγοράς της Credit Suisse εκείνη την εποχή, ο Ermotti χαμογέλασε αποφεύγοντας να απαντήσει, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Τόνισε ακόμη ότι η ελβετική κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δεν θα υποστούν οικονομικό πλήγμα από τη διάσωση.
Αρνήθηκε πως ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Ulrich Koerner, συνέβαλε στην κατάρρευση της και πως δεν ήταν κατάλληλος για ανώτερο ρόλο στο νέο ενοποιημένο σχήμα, επισημαίνοντας ότι έχει υπάρξει στο παρελθόν μέλος της διοικητικής ομάδας της UBS.
«Είναι ξεκάθαρο: αυτή η κατάσταση στην Credit Suisse δεν αναπτύχθηκε τις τελευταίες έξι εβδομάδες ή μήνες, αλλά τα τελευταία έξι με επτά χρόνια», δήλωσε ο Ermotti.
«Το καθήκον τώρα επιτάσσει να εφαρμοστεί γρήγορα η ενοποίηση.
Ο Ulrich Koerner γνωρίζει πολύ καλά την Credit Suisse».


Πιο ισχυρή Ελβετία

«Δεν νομίζω ότι η συγχώνευση της UBS και της CS θα δημιουργήσει μια τράπεζα πολύ μεγάλη για την Ελβετία», είπε.
«Η Ελβετία δεν μπορεί να είναι ένα από τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά κέντρα στον κόσμο εάν έχει μόνο μεσαίου μεγέθους τράπεζες. Αυτή η συγχώνευση ενισχύει την Ελβετία».
Σχολιάζοντας τις ταμειακές εκροές που παρατηρούνται, ο Ermotti επισήμανε ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί».
Για το γιατί η Ελβετία δεν χρειάζεται να αυστηροποιήσει τον τραπεζικό κανονισμό:
«Η CS δεν είχε πρόβλημα ρευστότητας έως και 72 ώρες πριν από το εν λόγω Σαββατοκύριακο.
Ήταν ένα ζήτημα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας επειδή η CS δεν ήταν πλέον κερδοφόρα.
Η κερδοφορία και η εμπιστοσύνη δεν μπορούν να ρυθμιστούν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης