Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δίκη του Μπελέρη στον Αυλώνα Αλβανίας - Ο λόγος της σύλληψης, παρέμβαση και από State Department

Δίκη του Μπελέρη στον Αυλώνα Αλβανίας - Ο λόγος της σύλληψης, παρέμβαση και από State Department
Ο Μπελέρης συνελήφθη τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (11/5/2023) έξω από την επιχείρηση της οικογένειάς του από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων»
Σχετικά Άρθρα
(upd) Η δίκη του ομογενή στην Αλβανία και υποψήφιου δήμαρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ξεκίνησε  σήμερα, Σάββατο 13/5, (στις 12:00) στον Αυλώνα Αλβανίας.
Ο Μπελέρης, ο οποίος συνελήφθη τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (11/5/2023) έξω από την επιχείρηση της οικογένειάς του από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων», παραμένει υπό κράτηση, ενώ οι συνεργάτες του έχουν αφεθεί ελεύθεροι, αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Αντίπαλός του στις δημοτικές  εκλογές αύριο, Κυριακή 14/5, είναι ο νυν δήμαρχος Γιώργος Γκόρος που υποστηρίζεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα του Edi Rama.
Μάλιστα, σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της χώρας, Edi Rama, χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου», ενώ απαίτησε -όπως αναφέρει- η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη» και κάλεσε την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών.
Ακόμη, ο Rama ισχυρίστηκε ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.
Σημειώνεται ότι στους 140 ανέρχονται οι υποψήφιοι δήμαρχοι των 40 περίπου πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών, οι οποίοι δίνουν την μάχη στις δημοτικές εκλογές της 14ης Μαΐου στην Αλβανία, προκειμένου να ηγηθούν στους 61 δήμους της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα Μπελέρη αναφέρθηκε από τη Μυτιλήνη στις 12/5 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί εκπτώσεις για το Κράτος Δικαίου» και αφήνοντας αιχμές για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την ΕΕ, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, προκειμένου να την ενημερώσει για την υπόθεση.
Ακόμη, παρέμβαση για την υπόθεση έχουν κάνει τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος επικοινώνησε με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Edi Rama, αλλά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος επικοινώνησε με τον Αλβανό ομόλογο του.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο εκπρόσωπος  του State Department, που ζήτησε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκλογών, καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με τους νόμους και τους κανόνες.

State Department για Μπελέρη: Καλούμε τις αρχές να επιβάλλουν τον νόμο δίκαια και ισότιμα

«Καλούμε τις (αλβανικές) αρχές να επιβάλλουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ισότιμα» διαμηνύει το State Department, με αφορμή τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, στην Αλβανία.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον ζήτησε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκλογών, καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με τους νόμους και τους κανόνες.
«Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα για να εκφράσουν τη βούλησή τους μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Είναι σημαντικό για όλους να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν τις εκλογές, καθώς και τους διεθνείς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης αγοράς ή πώλησης ψήφων. Καλούμε τις αρχές να επιβάλλουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ισότιμα. Αξιωματούχοι της Πρεσβείας των ΗΠΑ συμμετέχουν σε άλλους διεθνείς θεσμούς για την παρακολούθηση των εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department.

Στήριξη Μπακογιάννη στον Φ. Μπελέρη

Με αφορμή τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της ελληνικής εθνικής μειονότητας Φρέντι Μπελέρη, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε ανάρτησή στο twitter έγραψε «στεκόμαστε δίπλα στον υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.
βακ.JPG
Το χρονικό της σύλληψης

Ο Φρέντι Μπελέρης, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας, ως υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος τόσο από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την ΟΜΟΝΟΙΑ, όσο και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης της Αλβανίας, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.
Στην πορεία προς την κάλπη, ο Φρέντι Μπελέρης δέχθηκε σκληρές επιθέσεις από μερίδα του Τύπου αλλά και τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό, που λίγες ώρες πριν από την προσαγωγή του φέρεται να δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό πως την επόμενη των εκλογών θα «λογαριαστεί προσωπικά μαζί του».
Λίγες μέρες μετά λοιπόν την προσωπική επίθεση του Έντι Ράμα, αστυνομικοί πλησίασαν τον Φρέντι Μπελέρη τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (11/5/2023) έξω από την επιχείρηση της οικογένειάς του και αφού το μαγαζί είχε κλείσει.
Σε βίντεο που έχει αναρτήσει η ιστοσελίδα ο πρόεδρος της Ομόνοιας Χειμάρρας συνομιλεί στον κεντρικό δρόμο έξω από ένα εστιατόριο με συνεργάτες του όταν εμφανίζονται ασφαλίτες, οι οποίοι του περνάνε χειροπέδες. Στη συνέχεια συλλαμβάνουν και τους άλλους δύο συνεργάτες του και τους βάζουν σε κλούβα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης