Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογικό θρίλερ στην Τουρκία - H αποχώρηση Ince απειλεί να τελειώσει τον Erdogan

Εκλογικό θρίλερ στην Τουρκία - H αποχώρηση Ince απειλεί να τελειώσει τον Erdogan
Στις κάλπες 64 εκατομμύρια Τούρκοι, εκ των οποίων περίπου τα 5 εκατομμύρια θα ψηφίσουν για πρώτη φορά
Σχετικά Άρθρα
Δύο 24ωρα έχουν απομείνει από τις πλέον κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία που θα διεξαχθούν την Κυριακή 14 Μαΐου, καθώς για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης, Rejep Tayip Erdogan απειλείται σοβαρά με την πρώτη μεγάλη πολιτική του ήττα που ενδεχομένως να σημάνει και το τέλος της πολιτικής του καριέρας.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η αποχώρηση του υποψήφιου Μuharrem Ince από την κούρσα για την προεδρία ενδεχομένως να είναι η κίνηση εκείνη που θα «κλειδώσει» τη νίκη του Kilicdaroglu και θα βάλει τέλος στην πολιτική κυριαρχία του Erdogan.

Θρίλερ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το πόσο οριακή είναι η διαφορά μεταξύ του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Kemal Kilicdaroglu και του νυν προέδρου, Rejep Tayip Erdogan.
Οι τελευταίες μετρήσεις φέρουν τον Kilicdaroglu να προηγείται με περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά λαμβάνοντας το 49% στην πρόθεση ψήφου έναντι 45% του Erdogan.
Ωστόσο, το ποσοστό αυτό δεν του δίνει τη νίκη από την πρώτη Κυριακή, γεγονός που σημαίνει ότι Kilicdaroglu και Ergogan θα δώσουν τη τελική μάχη στον δεύτερο εκλογικό γύρο, στις 28 Μαΐου, όπου όποιος πάρει 50%+1 θα είναι ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας.
Και εδώ, οι δημοσκοπήσεις λένε πως οι δύο υποψήφιοι ισοψηφούν με 50%.
turkey-campaign-poll.png
Ανατροπή

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η απόσυρση του Μuharrem Ince – λόγω φημών για εμπλοκή του σε ροζ σκάνδαλο – θα ωφελήσει κυρίως τον Kilicdaroglu, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του κόμματος του Ince (Πατρίδα) φέρεται να πηγαίνει στην ενωμένη αντιπολίτευση του Kilicdaroglu.
Αν και βάσει των δημοσκοπήσεων ο Ince λάμβανε μόλις το 2% των ψήφων, το ποσοστό αυτό είναι ικανό για να δώσει τη νίκη είτε στον Kilicdaroglu είτε στον Erdogan.
Έρευνα που πραγματοποίησε η τουρκική εταιρεία Metropoll αναφέρει πως το 49% των ψηφοφόρων του Ince θα στηρίξουν τον Kilicdaroglu έναντι 22% που θα πάει στον Erdogan.

Δεν αποσύρεται ο Sinan Ogan

Όσον αφορά τον Sinan Ogan από το ακροδεξιό κόμμα Εθνικιστική Δράση, αυτός και παρά τις φήμες, φαίνεται να παραμένει στην προεδρική κούρσα.
Αλλά και αυτή η εξέλιξη φαίνεται πως λειτουργεί κατά του Erdogan, καθώς το 2% που φέρεται να συγκεντρώνει ο Ogan, είναι ένα ποσοστό που στερεί κυρίως δυνάμεις από τον Erdogan.

Δεν έχει πει την τελευταία του λέξη ο Erdogan

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι ο Erdogan έχει ήδη κηρυχθεί ο ηττημένος της εκλογικής αναμέτρησης.
Ο Ergodan αποτελεί μια τεράστια πολιτική προσωπικότητα της Τουρκίας που έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανατρέψει όλα τα εις βάρος του δεδομένα και να κάνει την έκπληξη.
Το απέδειξε άλλωστε στους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς, όταν όλοι είχαν προεξοφλήσει το πολιτικό του τέλος.
Πολύ σύντομα ωστόσο, κατάφερε να σταθεί στα πόδια του ( υποσχόμενος αυξήσεις μισθών, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, δωρεάν φυσικό αέριο για όλα τα νοικοκυριά, κοκ), να αναδείξει τις αδυναμίες της αντιπολίτευσης - την οποία εξισώνει με τρομοκρατικές οργανώσεις -, ποντάροντας στην πόλωση και τελικά να σταθεί απέναντι στον Kilicdaroglu, διεκδικώντας έως το τέλος μια ακόμα πολιτική νίκη.

Κρίσιμες παράμετροι

Πέρα όμως από την αποχώρηση του Ince και την ακρίβεια που θεωρείται το βασικότερο πρόβλημα των τουρκικών νοικοκυριών, δύο ακόμα παράμετροι θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Η πρώτη είναι το πώς θα αποτιμήσουν οι Τούρκοι - πληγέντες και μη - την αντίδραση του κράτους και της κυβέρνησης Erdogan στη διαχείριση των σεισμών που άφησαν πίσω τους πάνω από 50.000 νεκρούς.
Η δεύτερη είναι πώς θα ψηφίσουν οι νέοι ψηφοφόροι.
Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 5 εκατομμύρια Τούρκοι.
Συνεπώς είναι προφανές πως όποιος καταφέρει να κερδίσει τους νέους, μάλλον θα κερδίσει και τις εκλογές.

Οι αριθμοί των εκλογών

Περίπου 64 εκατομμύρια Τούρκοι καλούνται να ψηφίσουν την προσεχή Κυριακή 14 Μαΐου τον επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας καθώς και τους 600 βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Από τα 64 εκατομμύρια, τα 4,9 εκατομμύρια είναι νέοι άνθρωποι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.
Το εκλογικό σώμα αποτελείται από 30,7 εκατομμύρια γυναίκες και από 29 εκατομμύρια άντρες.
Στις βουλευτικές εκλογές συμμετέχουν 26 πολιτικά κόμματα, εκ των οποίων τα 15 συμμετέχουν σε 5 πολιτικές συμμαχίες και τα υπόλοιπα 11 κατεβαίνουν ανεξάρτητα.
1211.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης