Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήρθε ο «λογαριασμός» για την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ - Πόσα θα πληρώσουν οι μεγάλες τράπεζες στην FDIC

Ήρθε ο «λογαριασμός» για την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ - Πόσα θα πληρώσουν οι μεγάλες τράπεζες στην FDIC
Ενώ το τέλος ισχύει για όλες τις τράπεζες, στην πράξη αυτές με ενεργητικό άνω των 50 δισ. δολαρίων θα καλύψουν πάνω από το 95% του κόστους
Οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ θα επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αναπλήρωσης του ταμείου ασφάλισης καταθέσεων που άδειασε από 16 δισεκατομμύρια δολάρια από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και δύο άλλων τραπεζών, αν και οι μεσαίου μεγέθους τράπεζες θα επιβαρυνθούν επίσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).
Η ρυθμιστική αρχή των τραπεζών θα εφαρμόσει ένα τέλος "ειδικής αξιολόγησης" ύψους 0,125% στις ανασφάλιστες καταθέσεις των δανειστών που υπερβαίνουν τα 5 δισ. δολάρια, με βάση το ποσό των ανασφάλιστων καταθέσεων που κατείχε μια τράπεζα στο τέλος του 2022, πρότεινε η FDIC σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
Ενώ το τέλος ισχύει για όλες τις τράπεζες, στην πράξη αυτές με ενεργητικό άνω των 50 δισ. δολαρίων θα καλύψουν πάνω από το 95% του κόστους, δήλωσε ο οργανισμός.
Οι τράπεζες με ενεργητικό μικρότερο από 5 δισεκατομμύρια δολάρια δεν θα πληρώσουν κανένα τέλος.
Περίπου 113 τράπεζες αναμένεται να πληρώσουν το τέλος.

Πως θα κατανεμηθούν τα ποσά

Οι 14 κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 5,8 δισ. δολάρια ετησίως, γεγονός που θα μπορούσε να διαβρώσει τα κέρδη τους ανά μετοχή κατά μέσο όρο 3%, εκτίμησε η Credit Suisse.
Η εισφορά θα εισπράττεται σε οκτώ τρίμηνα, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2024, αλλά θα μπορούσε να αναπροσαρμόζεται καθώς οι εκτιμώμενες απώλειες για το ασφαλιστικό ταμείο μεταβάλλονται.
Το παρατεταμένο χρονοδιάγραμμα αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου στη ρευστότητα των τραπεζών και αναμένεται να έχει αμελητέα επίπτωση στο κεφάλαιο των τραπεζών, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του FDIC.
Η JPMorgan αναμένεται να καταβάλει εκτιμώμενο ετήσιο τέλος ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, ακολουθούμενη από 1,1 δισ. δολάρια για την Bank of America και 898 εκατ. δολάρια για την Wells Fargo.
"Πρόκειται για υψηλότερη εκτίμηση από ό,τι περιμέναμε, καθώς η FDIC επιδιώκει να ανακτήσει τα κεφάλαια σε διάστημα μόλις δύο ετών", έγραψε ο αναλυτής της TD Cowen, Jaret Seiberg.
"Περιμέναμε ότι ο οργανισμός θα κατανέμει τις πληρωμές σε τουλάχιστον τρία χρόνια".

Πως λειτουργεί το ταμείο

Το ταμείο FDIC, το οποίο εγγυάται τις τραπεζικές καταθέσεις των πελατών έως 250.000 δολάρια, ανερχόταν σε 128,2 δισ. δολάρια στο τέλος του 2022, σύμφωνα με την FDIC.
Οι τράπεζες συνήθως καταβάλλουν ένα τριμηνιαίο τέλος για τη χρηματοδότηση του ταμείου, αλλά η FDIC δήλωσε ότι η ειδική εισφορά ήταν απαραίτητη για να καλύψει το βαρύ κόστος που ανέλαβε μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο.
Και οι δύο τράπεζες, οι οποίες είχαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ανασφάλιστων καταθέσεων, χρεοκόπησαν αιφνιδίως αφού οι καταθέτες έφυγαν εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική τους υγεία.
Οι ρυθμιστικές αρχές τις κήρυξαν κρίσιμες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιτρέποντας στο FDIC να καλύψει όλες τις καταθέσεις σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση της κρίσης.
Η κατάσχεση της First Republic Bank και η πώλησή της στην JP Morgan Chase αυτόν τον μήνα αναμένεται να κοστίσει στο εν λόγω ταμείο άλλα 13 δισεκατομμύρια δολάρια.
Άλλες περιφερειακές τράπεζες με υψηλά ποσοστά ανασφάλιστων καταθέσεων περιλαμβάνουν την Comerica Bank, την Western Alliance Bank, την Zions Bank και την Synovus Financial, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters από τον περασμένο μήνα με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου.

Χαμόγελα στις μικρές τράπεζες

Σύμφωνα με το νόμο, η FDIC έχει διακριτική ευχέρεια στο σχεδιασμό του τέλους, και ο πρόεδρος της FDIC, Martin Gruenberg, δήλωσε ότι η πρόταση στοχεύει εκείνους που επωφελήθηκαν περισσότερο από το backstop.
"Σε γενικές γραμμές, οι μεγάλες τράπεζες με μεγάλα ποσά ανασφάλιστων καταθέσεων επωφελήθηκαν περισσότερο από τον προσδιορισμό του συστημικού κινδύνου", ανέφερε σε δήλωσή του.
Η Independent Community Bankers of America, η κορυφαία ομάδα πίεσης των μικρών τραπεζών στην Ουάσινγκτον, επικρότησε τα σχέδια.
Οι κοινοτικές τράπεζες δεν θα πρέπει να φέρουν καμία οικονομική ευθύνη για τις απώλειες του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων που προκαλούνται από τους λανθασμένους υπολογισμούς και τις κερδοσκοπικές πρακτικές των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων", ανέφερε σε δήλωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος της ICBA, Rebeca Romero Rainey.
Το διοικητικό συμβούλιο του FDIC ενέκρινε την πρόταση, με τα τρία δημοκρατικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου να την υποστηρίζουν και τα δύο ρεπουμπλικανικά μέλη του να ψηφίζουν αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες που θα κληθούν να πληρώσουν τα περισσότερα ήταν γενικά οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι της φυγής προς την ασφάλεια μετά την κατάρρευση της SVB.
Ο οργανισμός θα ζητήσει τώρα ανατροφοδότηση από τον τραπεζικό κλάδο και το κοινό, προτού τελικά οριστικοποιήσει το νέο τέλος.
Ο Sieberg της TD Cowen δήλωσε ότι δεν βλέπει τα επιχειρήματα των διαφωνούντων να επικρατούν, καθώς θα εξαιρούσε ουσιαστικά τις παγκόσμιες συστημικά σημαντικές τράπεζες από την ειδική αξιολόγηση.
"Δεν το βλέπουμε αυτό ως πολιτικά βιώσιμο", δήλωσε ο Sieberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης