Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ δεσμεύονται: Θα κάνουμε τα πάντα, ακόμα και υπερωρίες, για να έχουν όπλα οι Ουκρανοί

Οι ΗΠΑ δεσμεύονται: Θα κάνουμε τα πάντα, ακόμα και υπερωρίες, για να έχουν όπλα οι Ουκρανοί
Σε 36,9 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία
Διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις που σε όπλα και πυρομαχικά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken στον απόηχο των δηλώσεων του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky ότι αργεί ακόμα η ουκρανική αντεπίθεση καθώς μεταξύ άλλων η Ουκρανία δεν έχει λάβει τον απαιτούμενο αριθμό τανκ που είχε υποσχεθεί η Δύση.
«Είναι μια διαδικασία, και εργαζόμαστε κυριολεκτικά σε καθημερινή βάση με την Ουκρανία και με έναν συνασπισμό χωρών για να βεβαιωθούμε ότι έχουν τα απαραίτητα μέσα.
Εάν υπάρχει έλλειψη όπλων και πυρομαχικών, θα μας το πουν, και θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να την καλύψουμε» είπε μιλώντας στο PBS o Blinken.

Κάνουμε… υπερωρίες

Ερωτηθείς γιατί η Ουάσιγκτον δεν έστειλε στο Κίεβο τους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS, τους οποίους ζήτησαν οι ουκρανικές αρχές, ο
Blinken υποστήριξε ότι, ακόμα και πριν τη ρωσική εισβολή, οι ΗΠΑ «εργάζονταν υπερωρίες για να βεβαιωθούν ότι η Ουκρανία έχει στα χέρια της όλα τα απαραίτητα για να προστατευθεί από τη ρωσική επιθετικότητα».
Σημειώνεται πως η Μ. Βρετανία επιβεβαίωσε πως αποστέλλει στο Κίεβο τους πυραύλους cruise Storm Shadow που έχουν εμβέλεια πάνω από 250 χιλιόμετρα.
«Γι' αυτό έχουμε έναν συνασπισμό χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία.
Κάποιες χώρες θα κάνουν διαφορετικά πράγματα ανάλογα με τις δυνατότητές τους, ανάλογα με τις τεχνολογίες τους, ανάλογα με το ποιο είναι το πιο λογικό» τόνισε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ.

Έχει λάβει μοναδικά πράγματα η Ουκρανία

Όπως είπε ο Blinken, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η Ουκρανία έχει λάβει μερικά μοναδικά πράγματα.
«Οι άλλες χώρες μπορεί να ενεργούν διαφορετικά από εμάς.
Το ερώτημα είναι διαφορετικό: θα αποδειχθεί ότι όλα αυτά πραγματικά τα χρειάζεται η Ουκρανία;
Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το ζήτημα» τόνισε ο Blinken, αναφέροντας πως μια ομάδα άνω των 50 κρατών όχι μόνο προμηθεύει με όπλα και πυρομαχικά την Ουκρανία, αλλά εκπαιδεύει και Ουκρανούς στρατιώτες.

Τι είπε για τις διαρροές

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο Zelenksy για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων και πληροφοριών, ο Blinken είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν συζητήσει το θέμα αυτό με όλους τους εταίρους τους ανά τον κόσμο.
«Πρέπει να πω ότι σε πολλές συναντήσεις, σε ταξίδια στα οποία συμμετείχα μετά από αυτό το περιστατικό, αυτό το θέμα δεν τέθηκε σχεδόν ποτέ από κανέναν από τους εταίρους μας.
Στην πραγματικότητα, εγώ το ανέφερα για να καθησυχάσω τους ανθρώπους ότι δίνουμε μεγάλη προσοχή σε αυτό και φροντίζουμε να προστατεύονται οι πληροφορίες που έχουμε» επισήμανε ο Blinken.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Πεντάγωνο, ο συνολικός όγκος της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής ανέρχονται σε 36,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης