Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποτυγχάνει η αντεπίθεση των Ουκρανών που ξεκίνησε σε πολλά μέτωπα - Στο επίκεντρο Bakhmut, Soledar, έχασαν 1.250 στρατιώτες

Αποτυγχάνει η αντεπίθεση των Ουκρανών που ξεκίνησε σε πολλά μέτωπα - Στο επίκεντρο Bakhmut, Soledar, έχασαν 1.250 στρατιώτες
H αντεπίθεση δεν έχει την μαζικότητα μιας γενικευμένης επίθεσης αλλά προφανώς έχουν προσπαθήσει τις τελευταίες 24 ώρες να διασπάσουν τις αμυντικές γραμμές των ρωσικών δυνάμεων ανεπιτυχώς.
(upd 18) Η αντεπίθεση των Ουκρανικών δυνάμεων έχει ξεκινήσει…
H αντεπίθεση δεν έχει την μαζικότητα μιας γενικευμένης επίθεσης αλλά προφανώς έχουν προσπαθήσει τις τελευταίες 24 ώρες να διασπάσουν τις αμυντικές γραμμές των ρωσικών δυνάμεων ανεπιτυχώς, ήδη καταγράφονται απώλειες 1.250 Ουκρανών στρατιωτών νεκρών και τραυματιών.
Οι μεγάλες μάχες διεξάγονται στο Bakhmut, μεταφέρουν στρατό σε Krasny Liman και Kupyansk, επιθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε Kremennaya και Chervonaya Dibrova στην περιοχή Krasny Liman…
Εν μέσω αυτών των αντεπιθέσεων, η Ουκρανική προπαγάνδα οργιάζει αλλά καμία από τις αμυντικές γραμμές των ρώσων δεν διασπάστηκε…
«Στην τακτική κατεύθυνση Soledar, ο Ουκρανικός στρατός πραγματοποίησε επιθετικές επιχειρήσεις σε όλη τη γραμμή επαφής των μερών που έχει μήκος πάνω από 95 χιλιόμετρα.
Οι μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εξαπέλυσαν 26 επιθέσεις, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 στρατιωτικοί, έως και 40 τανκς, καθώς και άλλος στρατιωτικός και ειδικός εξοπλισμός.Όλες οι επιθέσεις από μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αποκρούστηκαν», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «καμία σημαντική προέλαση δεν σημειώθηκε».
Στην κατεύθυνση Soledar σκοτώθηκαν ή και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 540 Ουκρανοί στρατιώτες, ενώ καταστράφηκαν 8 άρματα μάχης και περισσότερες από 20 μονάδες άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων.


Η Ρωσία διαψεύδει ότι διασπάστηκαν αμυντικές γραμμές από τους Ουκρανούς

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε πληροφορίες ότι οι άμυνες του παραβιάστηκαν σε ορισμένα σημεία της γραμμής εμπλοκής.
«Οι δηλώσεις που κυκλοφορούν σε ορισμένα κανάλια του Telegram και ισχυρίζονται παραβιάσεις της άμυνας σε διάφορα τμήματα της γραμμής εμπλοκής δεν είναι αληθινές», ανέφερε το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ανέφερε ότι η κατάσταση στην περιοχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι γενικά υπό έλεγχο.
Οι μονάδες εφόδου συνέχισαν την απελευθέρωση των δυτικών τμημάτων του Bakhmut με υποστήριξη από αεροσκάφη και πυροβολικό από τις 10 το βράδυ στις 11 Μαίου 2023.
Οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Donetsk απέκρουσαν 8 ουκρανικές επιθέσεις και ανέκοψαν τρεις εχθρικές αποστολές αναγνώρισης.
Μονάδες της ομάδας μάχης Νότος καταβάλλουν έντονες προσπάθειες για να καταλάβουν τις πόλεις Avdiivka και να πάρουν τον έλεγχο της Maryinka.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι διεξάγεται μάχη για την απόκρουση μιας ουκρανικής επίθεσης προς τη Maloilyinovka στο Luhansk.
«Στρατός και επιθετικά αεροσκάφη, καθώς και πυροβολικό, έχουν αναπτυχθεί.
Ο εχθρός υφίσταται σημαντικές απώλειες σε στρατιώτες και εξοπλισμό»
Ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι δεν υπήρχαν ενεργές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή Kupyansk, αλλά τρεις ομάδες σαμποτάζ του εχθρού είχαν ανακοπεί κατά τη διάρκεια της ημέρας εκεί.
Δύο εχθρικές επιθέσεις απκρούστηκαν στην περιοχή Krasny Liman, ενώ δεν υπάρχουν ενεργές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις περιοχές Zaporozhye και Kherson.

Wagner: Η αντεπίθεση των Ουκρανών έχει ξεκινήσει

Ο Yevgeny Prigozhin ο επικεφαλής των Wagner ανέφερε ότι η ουκρανική επίθεση έχει ήδη ξεκινήσει και η δήλωση Zelensky του Προέδρου της Ουκρανίας ότι θα καθυστερήσει λίγο ακόμη η αντεπίθεση… είναι τακτική παραπλάνησης…

Στις 11 Μαΐου, υπήρξαν πρόσθετες αναφορές ότι ο Ουκρανικός κατάφερε να πάρει τον έλεγχο ορισμένων περιοχών στην περιοχή Bakhmut.
Οι ρωσικές μονάδες της 4ης χωριστής μηχανοκίνητης ταξιαρχίας κρούσης και του 374 χωριστού μηχανοκίνητου τάγματος έχασαν μερικές από τις θέσεις τους βορειοδυτικά του Kleshcheyevka. Προς το παρόν, οι θέσεις έχουν επιστρέψει από τους Wagner που επιτέθηκαν και ανακατέλαβαν τα εδάφη.
Η κατάσταση στα πλευρά των PMC Wagner, τα οποία προηγουμένως είχαν δοθεί υπό τον έλεγχο των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παραμένει τεταμένη.

Οι σκληρές μάχες για την πόλη Bakhmut συνεχίζεται.
Οι Wagner προχωρούν ελαφρώς στους δρόμους της πόλης παρά την έλλειψη προμηθειών πυρομαχικών, ενώ ορισμένες μονάδες του ρωσικού στρατού δεν κατάφεραν να σώσουν τον έλεγχο ορισμένων περιοχών στα περίχωρα της πόλης και οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να διεκδικούν νέες μικρές νίκες.

Το βράδυ της 10ης Μαΐου, ο επικεφαλής του Wagner PMC Yevgeny Prigozhin ανέφερε ότι οι μαχητές του πήραν τον έλεγχο 50.000 τετραγωνικών μέτρων επιπλέον στο Bakhmut.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, προχώρησαν σε βάθος 170 μέτρων στην ουκρανική άμυνα στη δυτική συνοικία της πόλης Bakhmut.
Ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να ελέγχει μια περιοχή περίπου 2,25 τετραγωνικών χιλιομέτρων ενώ 52 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελέγχουν οι Wagner.

Στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, οι μαχητές Wagner προχωρούν κατά μήκος των οδών Medvedev, Chernyakhovsky, Tolbukhin.
Πήραν τον έλεγχο του ταχυδρομείου και εισβάλλουν σε προπύργια της Ουκρανίας κοντά στο σχολείο της Ολυμπιακής Εφεδρείας.

Από το κέντρο της πόλης, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν κατά μήκος της οδού Yubileynaya, καταλαμβάνοντας πολυώροφες πολυκατοικίες όροφο προς όροφο.
Οι μονάδες επίθεσης του Wagner PMC έχουν επίσης καταλάβει περισσότερες ουκρανικές θέσεις κοντά στον δρόμο Defenders of Ukraine.
Στα νότια του Bakhmut, οι μαχητές Wagner έφτασαν στην 1η οδό Lesnaya.
Οι συγκρούσεις στην οδό Chaikovskoho συνεχίζονται.

Επιστολή Prigozhin στον Shoigu

O Prighozhin κάλεσε με επιστολή του τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Sergey Shoigu να επισκεφθεί το Bakhmut για να αξιολογήσει επί τόπου την κατάσταση.
Στην επιστολή του, που ανάρτησε η υπηρεσία τύπου των Wagner στο κανάλι της στο Telegram, γράφει ότι «αυτή τη στιγμή τα τμήματα των Wagner ελέγχουν περισσότερο από το 95% της πόλης και συνεχίζουν την επίθεση για την πλήρη απελευθέρωση της».
Παράλληλα επισημαίνει ότι «δίπλα στα τμήματα των Wagner όπου βρίσκονται τμήματα του ρωσικού στρατού o εχθρός προέβη σε μια σειρά επιτυχημένες αντεπιθέσεις».
«Λαμβάνοντας υπ όψιν την δύσκολη επιχειρησιακή κατάσταση, καθώς και την πολυετή σας πείρα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων, σας παρακαλώ να έλθετε στην περιοχή της πόλης Bakhmut και να εκτιμήσετε μόνος σας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί», γράφει ο Prigozhin στην επιστολή του η οποία καταλήγει με την φράση «Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, υπολογίζω στην ανταπόκριση σας».
ρια.

Το επιβεβαιώνουν και οι Τσετσένοι Akhmat: Καμία ανησυχία για το Bakhmut

Καμία συνταρακτική εξέλιξη που να προκαλεί ανησυχία στις ρωσικές δυνάμεις δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής στο Bakhmut υποστηρίζει ο Apty Alaudinov, διοικητής της μονάδας καταδρομέων και αναπληρωτής του 2ου Σώματος Στρατού των Τσετσένων Akhmat, αναφέροντας πως οι Ρώσοι εξακολουθούν να διατηρούν τον έλεγχο.
«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι τίποτα το εξαιρετικό δεν έχει συμβεί.
Πράγματι, η ένταση έχει αυξηθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή γύρω από το Bakhmut και πράγματι οι Ουκρανοί έχουν προωθηθεί εκεί» ανέφερε ο Alaudinov σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.
Μάλιστα, ο Τσετσένος στρατιωτικός υποστηρίζει ότι ήδη οι δυνάμεις της Wagner «δίνουν στον εχθρό μια αξιοπρεπή απάντηση και έχουν προχωρήσει ακόμα περισσότερο σήμερα».

Παραδοχή Ουκρανών: Δεν θα φύγουν οι Ρώσοι

Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής, Oleksandr Musiyenko επισημαίνει ότι οι υποστηρικτές του Κιέβου πρέπει να καταλάβουν ότι η αντεπίθεση «ενδεχομένως να μην οδηγήσει στην οριστική «έξωση» των ρωσικών στρατευμάτων και την οριστική ήττα της Ρωσίας σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη».
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη συνέχιση του πολέμου και τον επόμενο χρόνο, διαφορετικά θα μπορούσε να τελειώσει φέτος.
Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθούν οι μάχες.
Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε το πώς θα εξελιχθεί η αντεπίθεση» υποστήριξε ο Musiyenko.

Putin: Πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων βασισμένη στο κράτος δικαίου

Η Ρωσία χαιρετίζει την αμοιβαία επωφελή πολιτική, οικονομική και πολιτιστική εταιρική σχέση, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες στο Διεθνές Νομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPILF).
«Η Ρωσία ήταν πάντα υπέρ της οικοδόμησης μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, στην οικονομία, την επιστήμη, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό», σημείωσε ο Putin.
Τόνισε ότι οι παράνομες κυρώσεις, που αγνοούν τις αρχές της ισοτιμίας των χωρών και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές τους υποθέσεις και η ρήξη των συνθηκών στον τομέα της στρατηγικής σταθερότητας προκαλούν σοβαρή βλάβη στο διεθνές νομικό σύστημα και καταστρέφουν την ουσία του.
Από αυτή την άποψη, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι «είναι το κράτος δικαίου και ο σεβασμός της κρατικής κυριαρχίας που παρέχει μια γερή βάση για την αναδυόμενη πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, μια πιο δίκαιη και δημοκρατική τάξη».

Έρχονται οι Κινέζοι για ειρήνη

Η Κίνα υλοποιεί τη δέσμευση που είχε αναλάβει ο πρόεδρος Xi Jinping κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky και στέλνει από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Μαΐου τους εκπροσώπους της σε Ρωσία και Ευρώπη με απώτερο στόχο την εύρεση μιας πολιτικής και διπλωματικής λύσης που θα βάλει τέλος στις εχθροπραξίες και στην ουκρανική κρίση.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, ο ειδικός αντιπρόσωπος Li Hui θα μεταβεί σε Ρωσία, Γερμανία, Πολωνία, Ουκρανία και Γαλλία από τις 15/5 προκειμένου να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις με κάθε ένα από τα μέρη αυτά προκειμένου να συζητήσει την προοπτική μιας «πολιτικής διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης».

Σκληρές μάχες στα περίχωρα του Bakhmut

Εν τω μεταξύ, στα περίχωρα της πόλης συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) και των μονάδων του ρωσικού στρατού.
Ενώ έχανε στο Bakhmut ο Ουκρανικός στρατός άρχισε να εξαπολύει αντεπιθέσεις στα περίχωρα.
Στις 9 Μαΐου, οι ουκρανικές μονάδες κατάφεραν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις από ορισμένες θέσεις τους κατά μήκος ενός χωριού δυτικά του Bakhmut.
Η ουκρανική προέλαση ανακόπηκε από Wagner που αναπτύχθηκαν επειγόντως
Στις 11 Μαΐου, αναφέρθηκε νέα ουκρανική προέλαση στα δυτικά προάστια του Bakhmut.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ρεπόρτερ που βρίσκεται κοντά στους Wagner, μονάδες του 9ου Συντάγματος Μηχανοκίνητων Τυφεκίων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας εγκατέλειψαν τη δασική ζώνη και την οχυρωμένη περιοχή κοντά στο Khromove. Υποχωρώντας προς τα βόρεια σε βάθος 600 μέτρων, έχασαν τον έλεγχο του τμήματος του δρόμου Chasiv Yar-Bakhmut.
Ως αποτέλεσμα μιας άλλης αντεπίθεσης των Ουκρανών, το 9ο Σύνταγμα Μηχανοκίνητου Τυφεκίου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχασε επίσης ένα τμήμα του μετώπου πλάτους έως 650 μέτρων και βάθος έως 600 μέτρων στην περιοχή Bogdanovka.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προέλαση της Ουκρανίας ανακόπηκε ξανά από τις εφεδρικές μονάδες Wagner που αναπτύχθηκαν επί τόπου.

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανοί στρατιωτικοί ρεπόρτερ πανηγυρίζουν τις μικρές τους νίκες, αναφέροντας ότι ο Ουκρανικός στρατός έχει καταλάβει έως και 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, προχωρώντας βαθιά στη ρωσική άμυνα.
Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν επιβεβαιώθηκαν και προφανώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο επικεφαλής του Wagner PMC Yevgeny Prigozhin προειδοποιεί συνεχώς ότι ο Ουκρανικός στρατός είχε συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις απαραίτητες για επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Με τη σειρά τους, οι ρωσικές μονάδες πρέπει να εφοδιαστούν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να υπερασπιστούν τις θέσεις τους και οι Ρώσοι στρατιώτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για την επερχόμενη κλιμάκωση στα πλάγια των θέσεων των Wagner.

Ρωσία: Αποκρούσαμε 26 ουκρανικές επιθέσεις στο Soledar

Οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν 26 επιθέσεις των Ουκρανών σε όλη τη γραμμή επαφής στην κατεύθυνση του Soledar ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
«Οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εξαπέλυσαν 26 επιθέσεις, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες, περίπιου 40 άρματα μάχης, καθώς και άλλος στρατιωτικός και ειδικός εξοπλισμός.
Όλες οι επιθέσεις των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αποκρούστηκαν.
Δεν τους επιτρέπουμε να διασπάσουν την αμυντική γραμμή των ρωσικών δυνάμεων» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov.

900 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στο Donetsk

Επιπλέον, ο Konashenkov υποστήριξε ότι περίπου 900 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν μέσα σε μια ημέρα σε συγκρούσεις στο Donetsk.
Παράλληλα, ανέφερε ότι πάνω από 30 θωρακισμένα οχήματα, 2 D-30 howitzers και ένα L-118 howitzer των Ουκρανών καταστράφηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι εξουδετέρωσαν περισσότερους από 75 Ουκρανούς στρατιώτες στην κατεύθυνση του Krasnolymansk.

Κατελήφθη σημαντικό προπύργιο των Ουκρανών στο Donetsk

Ένα σημαντικό προπύργιο των Ουκρανών κοντά στον οικισμό Spornoye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Ως αποτέλεσμα της μάχης, τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να καταλάβουν ένα προπύργιο των Ουκρανών, εξουδετερώνοντας αρκετές δεκάδες Ουκρανούς στρατιώτες, μόνιμες οχυρώσεις και ομάδες ενίσχυσης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι μονάδες επίθεσης της ομάδας μάχης του Νότου υποστηρίχθηκαν από T-90 , Τ-80, Τ-72Β3 και θωρακισμένα οχήματα BMP-2.
«Τα πυρά ρυθμίστηκαν με τη βοήθεια πολλών drones σε πραγματικό χρόνο», ανέφερε το υπουργείο.

Σφοδρές μάχες στην Avdiivka στο Donetsk

Σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην περιοχή Avdiivka, όπου ο ρωσικός στρατός περικυκλώνει την ουκρανική δύναμη από πολλές κατευθύνσεις.
Στις 11 Μαΐου, οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους βόρεια του Opytne και κατέλαβαν ορισμένα ουκρανικά οχυρά στα νότια προάστια της Avdiivka.
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται κατά μήκος του σιδηροδρομικού σταθμού και κοντά στην ένατη συνοικία της πόλης.

Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν επιθετικές επιχειρήσεις από τις στρατιωτικές τους θέσεις στο Kamenka, Krutaya Balka, Kashtanovoe που βρίσκονται στα ανατολικά προάστια της Avdiivka.
Οι συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στο τοπικό λατομείο.
Οι μάχες θέσης συνεχίζονται στα βορειοδυτικά της Avdiivka, όπου οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους σε ουκρανικά οχυρά κοντά στο Novokalinovo και το Keramik.

Ρωσικές στρατιωτικές πηγές μοιράστηκαν νέο βίντεο από την πόλη Avdiivka, που δείχνει άλλη μια ουκρανική προσπάθεια αντεπίθεσης.
Μια ομάδα Ουκρανών στρατιωτών σε ένα μαχητικό όχημα πεζικού και ένα τανκ επιχείρησαν να ανακαταλάβουν τις στρατιωτικές θέσεις που έχασαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια της ρωσικής προέλασης στα περίχωρα της πόλης.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες δέχθηκαν πυρά του 111ου συντάγματος του ρωσικού στρατού.
Το βίντεο δείχνει ότι μια χειροβομβίδα RPG χτύπησε το τανκ, τα πυρά του πυροβολικού έπληξαν το BMP.
Ως αποτέλεσμα, η επιθετική επιχείρηση των Ουκρανών απέτυχε και οι Ουκρανοί στρατιώτες τράπηκαν σε φυγή από το πεδίο της μάχης.

Η πόλη Avdiivka, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του αστικού οικισμού του Donetsk, είναι ένα στρατηγικά σημαντικό προπύργιο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, από όπου Ουκρανοί στρατιώτες βομβαρδίζουν συνεχώς τους δρόμους του Donetsk.
Η περιοχή αυτή τη στιγμή φλέγεται από μάχες θέσης.
Δεν αναμένονται δραστικές αλλαγές στην Avdiivka στο εγγύς μέλλον, καθώς o Ουκρανικός στρατός είναι απίθανο να ξεκινήσει σημαντικές επιθετικές επιχειρήσεις σε αυτήν την πυκνοκατοικημένη περιοχή, ενώ ο ρωσικός στρατός πιθανότατα θα περιμένει κινήσεις ώστε να διαρρήξει την ουκρανική άμυνα στην περιοχή.

Εκρήξεις στο Lugansk

Εκρήξεις συγκλόνισαν στις 12/5 το Lugansk στην ανατολική Ουκρανία, μια από τις περιοχές που η Ρωσία προσάρτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οι διορισμένες από τη Μόσχα περιφερειακές αρχές κατήγγειλαν πυραυλικές επιθέσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.
Βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται στον ουρανό της πόλης Lugansk όπου αναφέρθηκε ότι δύο πύραυλοι έπληξαν βιομηχανική εγκατάσταση.
Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ενδέχεται να χρησιμοποίησαν νέους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, δεδομένου ότι η πόλη βρίσκεται πολύ μακριά από τις θέσεις τους.
Το Lugansk, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, απέχει 30 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα και σχεδόν 100 χιλιόμετρα από το μέτωπο των μαχών.
Ως εκ τούτου, βρίσκεται εκτός εμβέλειας των περισσότερων πυραυλικών συστημάτων που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα ο ουκρανικός στρατός, όπως για παράδειγμα οι αμερικανικοί HIMARS.
Η Βρετανία ανακοίνωσε την Πέμπτη (11/5) ότι παρέδωσε στην Ουκρανία πυραύλους cruise Storm Shadow, με βεληνεκές περίπου 300 χιλιομέτρων, που επιτρέπουν στον ουκρανικό στρατό να πλήξει θέσεις των ρωσικών δυνάμεων από μεγάλη απόσταση.

Ουκρανία: 851 ώρες έχουν διαρκέσει οι σειρήνες για αεροπορική επίθεση στο Κίεβο

Περισσότερες από 850 ώρες έχουν διαρκέσει οι σειρήνες προειδοποίησης για αεροπορική επίθεση στο Κίεβο όπως αναφέρει σε μήνυμά του το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.
«740 αεροπορικοί συναγερμοί έχουν σημάνει στο Κίεβο από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022.
Συνολικά, ο συναγερμός έχει διαρκέσει 851 ώρες και 38 λεπτά.
Οι φρουροί του ουρανού του Κιέβου έχουν που λειτουργούν εδώ και πάνω από δύο μήνες χωρίς το παραμικρό λάθος.
Ούτε ένας πύραυλος ή drone δεν έχει βρει το στόχο του» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Η Δύση δεν μπορεί να νικήσει στρατιωτικά τους Wagner και αναζητάει νέες μεθόδους…

Η Δύση συνεχίζει τις προσπάθειές της να πολεμήσει τους Ρώσους με τις παραδοσιακές, αναποτελεσματικές μεθόδους της. Αυτή τη φορά, ο στόχος ήταν η Wagner PMC.
Οι Times ανέφεραν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να κηρύξει το Wagner PMC τρομοκρατική οργάνωση.
Μια τέτοια απόφαση φέρεται να αποσκοπεί στην αύξηση της πίεσης στη Ρωσία.
Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην ΕΕ, όπου η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τις αρχές της χώρας και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κηρύξουν επίσης τους Wagner τρομοκρατική οργάνωση.
Το 2022, οι ΗΠΑ εξέτασαν μια τέτοια απόφαση.

Η συμπερίληψη των Wagner στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων θα επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά ότι η Δύση αποφασίζει αυθαίρετα ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι τρομοκράτες, και αυτές οι αποφάσεις είναι εντελώς πολιτικά προκατειλημμένες. Τρομοκράτες είναι πλέον όλοι αυτοί που απλά φοβάται η Δύση.

Ο επικεφαλής της Wagner PMC, Yevgeny Prigozhin έχει επανειλημμένα απαντήσει στις επιθέσεις των δυτικών ηγετών. Ισχυρίζεται ότι οι Wagner «σε οποιεσδήποτε από τις ενέργειές τους προστατεύουν τα ιερά συμφέροντα της Ρωσίας, τηρώντας παράλληλα όλους τους κανόνες ηθικής».
Οι Wagner σταμάτησαν τη γενοκτονία του ρωσικού πληθυσμού στο Donbass, νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία το 2015-2017, απέτρεψαν πραξικόπημα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, κατέστρεψαν χιλιάδες τρομοκράτες του ISIS, της Αλ Κάιντα και πολλά άλλα..
Ταυτόχρονα, οι Wagner ενεργούν πάντα σύμφωνα με τους νόμους των κρατών όπου δραστηριοποιείται προς το συμφέρον των επίσημων κυβερνήσεων, σώζοντας ανθρώπους από τρομοκράτες.
Σε απάντηση στις κατηγορίες της Γαλίας, ο Prigozhin υπενθύμισε τα εγκλήματα των Γάλλων στρατιωτών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

«Όταν ήρθαμε στην Κεντρική Αφρική, οι Γάλλοι στρατιώτες έφερναν σκυλιά στα δωμάτια με παιδιά, 12χρονα κορίτσια.
Και τα σκυλιά βίαζαν αυτά τα κορίτσια.
Σώσαμε ολόκληρη αυτή τη χώρα γνωστή ως Κεντρική Αφρική. Σώθηκαν δεκάδες χιλιάδες ζωές από ληστές, τρομοκράτες και, το πιο σημαντικό, από τους Γάλλους, που απλώς τους κορόιδευαν».

Οι στρατιώτες της Γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων υιοθέτησαν την τοπική μέθοδο βασανισμού ανθρώπων, δίνοντας τα παιδιά σε σκύλους ενώ κέρδιζαν χρήματα στις μαύρες αγορές οργάνων ήταν ευρέως γνωστά, αλλά τα έκρυβε σκληρά η δυτική προπαγάνδα.
Η Δύση αποτυγχάνει να δώσει μια δίκαιη ή νομική μάχη ενάντια στους Ρώσους Wagner και προσπαθούν να τους συκοφαντήσουν ως τρομοκράτες…

11may2023_Ukraine_Bakhmut_Map-2-768x535.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης