Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και παραδόσεις στην Ευρώπη: Ποια αλήθεια «κρύβεται» πίσω από τη συμφωνία για τα σιτηρά με Ρωσία

Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και παραδόσεις στην Ευρώπη: Ποια αλήθεια «κρύβεται» πίσω από τη συμφωνία για τα σιτηρά με Ρωσία
Η συμφωνία διαμεσολαβήθηκε από τον ΟΗΕ και την κυβέρνηση της Τουρκίας, την  οποία τα Ηνωμένα Έθνη  ευχαρίστησαν για τη διπλωματική και επιχειρησιακή της υποστήριξη: στο πλαίσιο της συμφωνίας, δημιουργήθηκε ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού (ΜΣΕ) στην Κωνσταντινούπολη, για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Πρωτοβουλίας.

Η Ρωσία αναμένεται να συμμετάσχει σε ένα νέο στάδιο διαπραγματεύσεων για την επέκταση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. Το τρέχον πακέτο προβλέπει συμφωνία έως και τις 18 Μαΐου.
Την ίδια ώρα, στις 10 και 11 Μαΐου, πραγματοποιούνται τετραμερείς συναντήσεις στην Κωνσταντινούπολη αφιερωμένες στην επέκταση των εργασιών του πακέτου της αποκαλούμενης Συμφωνίας. Η τελευταία υπογραφή σήμαινε ότι η συμφωνία ίσχυε για 60 ημέρες και η διάρκεια της λήγει πλέον στις 18 Μαΐου με την επόμενη ημέρα να μοιάζει αβέβαιη.

Ιστορικό της Πρωτοβουλίας 

Η λεγόμενη συμφωνία για τα σιτηρά είναι το πρώτο μέρος μιας δέσμης συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο των συμφωνιών, σχεδιάζεται η δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου για την εξαγωγή αγροτικών αγαθών. Η πρώτη υπογραφή του πακέτου πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη.
Η συμφωνία προβλέπει την ικανοποίηση ορισμένων απαιτήσεων όλων των αποτελούμενων μερών.
Η Ουκρανία αναμένει ότι θα οργανωθεί η απρόσκοπτη εξαγωγή σιτηρών και άλλων προϊόντων και ότι η Ρωσική Ομοσπονδία και η Τουρκία θα εγγυηθούν μια θαλάσσια διαδρομή απαλλαγμένη από νάρκες και άλλα περιστατικά. Η Ρωσία, με τη σειρά της, εισήγαγε διατάξεις για την επιθεώρηση πλοίων στο συντονιστικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης για το λαθρεμπόριο.
Επίσης, μεταξύ των απαιτήσεων είναι ένα μνημόνιο RF-ΟΗΕ για την άρση των εμποδίων στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία, το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί.


1208109_full.webp

Η συμφωνία επιτρέπει στα πλοία να εγκαταλείψουν τα λιμάνια της Οδησσού, του Γιούζνι και του Τσερνομόρσκ. Οι πρώτοι 26.527 τόνοι καλαμποκιού στάλθηκαν με το πλοίο Razoni την 1η Αυγούστου 2022 στη Λιβανέζικη Τρίπολη.
Στις 10 Μαΐου 2023, οι συνολικές προμήθειες έφτασαν τους 29,9 εκατομμύρια τόνους.
Σύμφωνα με το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο που ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι κύριοι δικαιούχοι της συμφωνίας ήταν η Κίνα, η Ισπανία και η Τουρκία, οι οποίες έλαβαν τα περισσότερα προϊόντα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο το 40% των ουκρανικών σιτηρών κατέληξε σε ανεπτυγμένες χώρες.
Περίπου το 60% πήγε σε αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ το 35% έλαβαν Πεκίνο και Κωνσταντινούπολη. Τα υπόλοιπα κράτη έλαβαν μόνο το 25% του όγκου των αγαθών. Μόνο το 11% πήγε στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Απειλούμενη από εθνικό λιμό η Αιθιοπία, η Υεμένη, το Σουδάν, το Αφγανιστάν, ο Λίβανος, η Κένυα και η Σομαλία έλαβαν λιγότερο από 5%.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η υπογραφή της συμφωνίας μείωσε τους κινδύνους μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Ωστόσο, η αύξηση των εισαγωγών ουκρανικών αγροτικών προϊόντων σε χαμηλές τιμές δημιούργησε προβλήματα στους ευρωπαίους αγρότες.
Επιπλέον, η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών δεν συμμορφώθηκε με τους όρους του Μνημονίου για τη διευκόλυνση της προώθησης των ρωσικών προϊόντων διατροφής και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές. 
Το τοπίο, σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, θα ξεκαθαρίσει μόνο μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Μέχρι τότε, είναι αδύνατο να μιλήσουμε για περαιτέρω επέκταση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, καταλήγει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης